Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Στο χορό των απεργιακών μέτρων μπήκαν και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία εμπορίας υγραερίου «Σύνεργκαζ», ακολουθώντας τα βήματα των συναδέλφων τους στα Ελληνικά Πετρέλαια, οι οποίοι είχαν απεργήσει τις προηγούμενες εβδομάδας.

Διεκδικούν τη μεταφορά τους στο νέο τερματικό στο Βασιλικό με τους ίδιους όρους εργοδότησης, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις των εταιρειών, στη Λάρνακα.

Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, η εταιρεία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη μετακίνηση στο Βασιλικό για να καταργήσει όλα τα εργασιακά τους κεκτημένα, με το πρόσχημα της πρόσληψης σε καινούργια εταιρεία.

Όπως είναι γνωστό, στην κοινοπραξία VLPG Ltd., η οποία θα δραστηριοποιείται τους προσεχείς μήνες στην περιοχή του Βασιλικού, συμμετέχουν οι εταιρείες Petrolina (Holdings) Public Ltd, Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, Synergas Ltd και Intergaz Ltd.

Σύμφωνα με τις συντεχνίες, το γεγονός ότι συστάθηκε νέο νομικό πρόσωπο, κάποιοι εργοδότες φαίνεται ότι επιχειρούν να το εκμεταλλευτούν με την κατάργηση των δικαιώματα των μελών του προσωπικού τους.

Η επαρχιακή γραμματέας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Λάρνακας Νάντια Κυρίτση δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στη «Σύνεργκαζ» πραγματοποίησαν γενική συνέλευση και αποφάσισαν ενεργοποίηση των απεργιακών τους μέτρων, με αίτημα τη μεταφορά τους στο νέο χώρο λειτουργίας των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, εμφιάλωσης και διανομής στο Βασιλικό με διασφαλισμένο το συνεχές της υπηρεσίας τους καθώς και τα δικαιώματα που προκύπτουν από τη συλλογική σύμβαση και τον σχετικό νόμο.

«Υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία για την συγχώνευση και την εξαγορά, η οποία προστατεύει τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως τύπου εργοδότησης.

Το ίδιο πράγμα έγινε και όταν οι συγκεκριμένες εταιρείες μετέφεραν τα πετρελαιοειδή τους στο Βασιλικό, αφού δεν έθεσαν οποιοδήποτε θέμα για νέες προσλήψεις, ούτε για άλλους όρους εργασίας», ανέφερε η κ. Κυρίτση και διερωτήθηκε γιατί στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει διαφορά.

Πρόσθεσε, δε, πως οι εταιρείες θα πρέπει να απαντήσουν στο συγκεκριμένο ερώτημα, αφού οι εργαζόμενοι θέλουν απλά να συνεχίσουν την εργασία τους με τις συμβάσεις και τους όρους εργασίας που ήδη υπάρχουν, με στόχο να συνεχίσουν να πληρώνονται το μισθό τους.

 

Ένα παιδί με ειδικές ανάγκες, 23 μόλις χρόνων, χρειάζεται μεταφορικό μέσο, για να μεταβαίνει από το σπίτι του στο σχολείο όπου φοιτά. Ο Άννινος Σουρκούνης γεννήθηκε με πολλές παθήσεις, έχοντας εγκεφαλική παράλυση και τετραπληγία.

Διαμένει με τη μητέρα του στην κοινότητα των Τρούλλων, της επαρχίας Λάρνακας, και τα τελευταία δύο χρόνια φοιτά στο σχολείο «Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Άγιος Γεώργιος – Χριστάκης Χασάπης», στη Λάρνακα.

Λόγω, όμως, σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μητέρα του, η Δήμητρα Δημητρίου, και των πολλών οφειλών που έχει προς το υπό αναφορά ίδρυμα (τροφεία, μεταφορικά κτλ), από την ερχόμενη Δευτέρα, 29 Αυγούστου, το λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο Τρούλλοι – Λάρνακα για τη μεταφορά του Άννινου δεν θα μεταβαίνει στο χωριό του 23χρονου για να τον παραλαμβάνει.

Ως εκ τούτου, ο Άννινος δεν θα έχει μεταφορικό μέσο για να πηγαίνει στο σχολείο του, αφού η μονογονιός μητέρα του δεν είναι κάτοχος άδειας οδηγού.

Η Δήμητρα Δημητρίου μίλησε στην εφημερίδα μας για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και απηύθυνε δημόσια έκκληση, ώστε να βρεθεί μία λύση για την μεταφορά του παιδιού της στο σχολείο. «Δεν ευθύνεται ο Άννινος για τα όποια οικονομικά προβλήματα ή εκκρεμότητες έχω εγώ», μας είπε με παράπονο η άεργη μητέρα του νεαρού, η οποία ζητά απεγνωσμένα να βρεθεί ένα μεταφορικό μέσο για το παιδί της.

Η κ.Δημητρίου μάς εξήγησε ότι τα σοβαρά προβλήματα για εκείνην ξεκίνησαν από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν της αποκόπηκε το σχετικό επίδομα που λάμβανε από την κυβέρνηση για την φροντίδα του παιδιού.

Σήμερα, όπως μας είπε, οφείλει στο σχολείο ένα ποσό της τάξης των 2.700 ευρώ, χρήματα που δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να καταβάλει. Ως εκ τούτου, ο Άννινος παραμένει χωρίς μεταφορικό μέσο για το σχολείο του.

Να σημειωθεί, ότι τα προηγούμενα χρόνια, προτού συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του, ο Άννινος Σουρκούνης φοιτούσε στο Δημόσιο Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας», στη Λάρνακα.

Η μεταφορά του στο σχολείο αυτό γινόταν με μεταφορικό μέσο, τα έξοδα του οποίου κάλυπτε το κράτος, όπως και τα έξοδα θεραπείας του παιδιού.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη μητέρα του Άννινου, με την συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας του, δεν δικαιούται πλέον να φοιτά στο συγκεκριμένο δημόσιο σχολείο και αυτό ισχύει για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. «Έχω κτυπήσει πολλές πόρτες για βοήθεια, όπως και την πόρτα του Γραφείου Ευημερίας.

Μέχρι σήμερα δεν είχα καμία ανταπόκριση. Νιώθω ενοχές. Εγώ ευθύνομαι για τα οικονομικά προβλήματα, αλλά το μωρό μου δεν φταίει σε τίποτε. Είναι κρίμα και άδικο να μην έχει ένα μεταφορικό μέσο για το σχολείο του, ώστε να περνά κάποιο ποιοτικό χρόνο», κατέληξε η μητέρα.

 

Send this to a friend