Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Ετοιμάζονται για το νέο κύμα με… self-test- Εν τη απουσία μέτρων και δράσεων ο οδικός χάρτης
Ετοιμάζονται για το νέο κύμα με… self-test- Εν τη απουσία μέτρων και δράσεων ο οδικός χάρτης

Ετοιμάζονται για το νέο κύμα με… self-test- Εν τη απουσία μέτρων και δράσεων ο οδικός χάρτης

Με την παραχώρηση self-test στους μαθητές και τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων μόνο τα Σαββατοκύριακα, προετοιμάζεται το Υπουργείο Υγείας να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα κορωνοϊού, με έναν οδικό χάρτη γεματό στόχους, αλλά όχι τρόπους, υλοποίησής τους.

Μπορεί να έχουμε και άλλο κύμα κορωνοϊού τον χειμώνα, ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της χθεσινής του συνάντησης με τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα. Και εκεί που θα υπολόγιζε κανείς ότι επιστήμονες και υπουργός θα έθεταν «κόκκινες γραμμές» για λήψη νέων περιορισμών, κατά τη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε ο οδικός χάρτης τον οποίο ετοίμασε το Υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για ένα προσχέδιο, το οποίο περιορίζεται σε γενικές αναφορές, μια μετάφραση των γενικών οδηγιών που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29 Απριλίου 2022, από το οποίο απουσιάζει η στρατηγική και αποτελεσματικά μέτρα τα οποία στοχευμένα θα βοηθήσουν στην αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.

Ενδεικτικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι στο προσχέδιο, το οποίο εστάλη στα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας, αναφέρεται ότι υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης, χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά σε δράσεις μέσα από τις οποίες θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Ο οδικός χάρτης θα συζητηθεί εκ νέου την ερχόμενη Παρασκευή, σε νέα συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Υγείας με τους επιδημιολόγους, με τις όποιες ανακοινώσεις να αναμένονται μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, την Τρίτη 30 Αυγούστου 2022.

Μαζί με τα βιβλία

Ένα από τα ζητήματα που θα κλειδώσουν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου είναι το υγειονομικό πρωτόκολλο, στη βάση του οποίου θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία τους.

Με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου εντός 48 ωρών προ του ανοίγματος των σχολείων, θα επιτραπεί η είσοδος εντός των σχολικών αιθουσών στους μαθητές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συζητιέται το ενδεχόμενο διάθεσης σε κάθε μαθητή μίας συσκευασίας τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για αυτοδιάγνωση.

Μαζί με τα βιβλία τους λοιπόν, οι μαθητές θα παραλάβουν και ένα κουτί με self-test, ενώ μέχρι στιγμής βρίσκεται εκτός πλάνων του Υπουργείου Υγείας το ενδεχόμενο διενέργειας τακτικών ελέγχων στους μαθητές, μέσω κινητών μονάδων δειγματοληψίας, όπως γινόταν την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Η επανάληψη δειγματοληπτικού ελέγχου στους μαθητές θα γίνει μόνο σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο από την επιδημιολογική εικόνα, την ίδια στιγμή που διυπουργική επιτροπή θα αναλάβει να εξετάζει κατά περίπτωση τις συρροές που πιθανόν να εντοπιστούν στα σχολεία και θα προτείνει επιπρόσθετα μέτρα ελέγχου και αντιμετώπισης εάν χρειαστεί.

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας από τους μαθητές, ο υπουργός Υγείας σημείωσε χθες ότι στα σχολεία θα ισχύσει ό,τι ισχύει στην κοινότητα τη συγκεκριμένη στιγμή, δηλαδή για παιδιά άνω των 12 ετών.

Όσον αφορά στην επιδημιολογική εικόνα, ο υπουργός σημείωσε ότι ο κορωνοϊός «είναι ένας ιός που είναι απρόβλεπτος, αλλά θέλω να ξέρει ο κόσμος ότι είμαστε εδώ, έχουμε πρόγραμμα, έχουμε πλάνο για να τον διαχειριστούμε, όπως τον διαχειριστήκαμε εξαιρετικά τον τελευταίο καιρό, έτσι να κάνουμε και τους επόμενους μήνες».

«Είμαστε ικανοποιημένοι», πρόσθεσε, και οι αριθμοί της θετικότητας είναι πτωτικοί τις τελευταίες 15 ημέρες. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, την τελευταία εβδομάδα εντοπίστηκαν μόλις 2.130 νέα περιστατικά, οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τους 73, ενώ άλλοι τρεις συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη με τον ιό.

Τσιγκουνεύονται τα τεστ;

Όσον αφορά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στο Υπουργείο Υγείας, φαίνεται ότι είναι πολύ προσεκτικοί, τόσο σε σχέση με τον αριθμό των τεστ όσο και στο πόσο συχνά θα διενεργούνται αυτά. Στα πλάνα του υπουργείου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνέχιση του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου, με τις δειγματοληψίες να πραγματοποιούνται όχι σε καθημερινή βάση, αλλά κάθε Σάββατο και Κυριακή, σε χώρους οι οποίοι θα ανακοινώνονται από το Υπουργείο Υγείας, σε όλες τις επαρχίες. Εκτός αυτού, αναμένεται να συνεχιστεί και ο εβδομαδιαίος έλεγχος στις στέγες ευγηρίας και στα κέντρα υποδοχής μεταναστών. Παράλληλα, αναμένεται να συνεχιστεί και το πρόγραμμα τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου με τη χρήση rapid test. Οι δειγματοληψίες θα πραγματοποιούνται σε χώρους συγχρωτισμού πολιτών που δεν θα ανακοινώνονται, όπως για παράδειγμα σε χώρους των υπεραγορών, πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων και εβδομαδιαία θα πραγματοποιούνται περίπου 1.500-2.000 έλεγχοι, με δυνατότητα αύξησης του αριθμού των ελέγχων εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Μόνο στόχους

Άλλο ένα ζήτημα το οποίο απασχόλησε τη χθεσινή σύσκεψη είναι η ενίσχυση των προσπαθειών για εμβολιασμό των πολιτών. Την ώρα μάλιστα που ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα δήλωνε χθες ότι, εντός των επόμενων 2-3 εβδομάδων, θα υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με τα νέα εμβόλια και το πότε θα έρθουν αυτά στη χώρα μας, ο οδικός χάρτης που στάλθηκε στα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας αναφέρεται σε στόχους αλλά όχι σε πράξεις.

Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά σε πέντε στόχους που έχουν τεθεί από πλευράς Υπουργείου Υγείας, αλλά όχι στις δράσεις που θα πρέπει να γίνουν ούτως ώστε να επιτευχθούν αυτοί. Οι στόχοι αυτοί αφορούν, μεταξύ άλλων:

Ενίσχυση των προσπαθειών για εμβολιασμό μεταξύ των μη εμβολιασμένων ή μερικώς εμβολιασμένων ατόμων.

Ενίσχυση των προσπαθειών για χορήγηση αναμνηστικής δόσης.

Ενίσχυση των προσπαθειών για χορήγηση 4ης δόσης σε άτομα άνω των 60 ετών και ανοσοκατασταλμένα.

Ενίσχυση των προσπαθειών για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στα παιδιά πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις ετήσιες εκστρατείες εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης, και ειδικότερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.

Εκτός από το θέμα των εμβολιασμών, χθες συζητήθηκε το θέμα των φαρμακευτικών παρεμβάσεων, με τη χώρα μας να συνεχίζει τη συμμετοχή στις συμβάσεις κοινής προμήθειας για φάρμακα και εμβόλια και τη φαρμακοεπαγρύπνηση για ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμακευτικών προϊόντων. Και σε αυτήν όμως την περίπτωση, το Υπουργείο Υγείας θα προωθήσει την ανάπτυξη πρωτοκόλλων/κατευθυντήριων οδηγιών προς επαγγελματίες υγείας και πολίτες. Και στο σημείο αυτό, δεν γίνεται καμία αναφορά στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η υπό αναφορά ανάπτυξη των πρωτοκόλλων.

 

Send this to a friend