Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μελισσοκομικά μονοπάτια σε Οδού, Βαβατσινιά και Βάβλα
Μελισσοκομικά μονοπάτια σε Οδού, Βαβατσινιά και Βάβλα

Μελισσοκομικά μονοπάτια σε Οδού, Βαβατσινιά και Βάβλα

ΓΡΑΦΕΙ ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Τρία θεματικά μελισσοκομικά μονοπάτια, τα οποία θα περιλαμβάνουν καθίσματα, ξαπλώστρες και… «ξενοδοχεία» (χώρους προστασίας) μελισσών, θα δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα στα μελισσοχώρια της ορεινής επαρχίας Λάρνακας, Οδού, Βάβλα και Βαβατσινιά.

Ήδη, η μελέτη και τα αρχιτεκτονικά σχέδια για τα θεματικά μελισσοκομικά μονοπάτια έχουν ετοιμαστεί και προβλέπεται ότι θα είναι μονοπάτια μοναδικά στο είδος τους σ’ ολόκληρη την Κύπρο.

Πρόκειται για πρωτοβουλία του Δικτύου Τροόδους, με την στήριξη της εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, του Υφυπουργείου Τουρισμού και των τοπικών κοινοτικών συμβουλίων.

Στόχος του έργου είναι το κάθε μονοπάτι να έχει τη δική του θεματική ταυτότητα, στη βάση ειδικού σχεδιασμού, ενώ σ’ αυτά προβλέπεται ότι θα ενταχθούν στοιχεία ανάλογα με το αντικείμενο, με πρόνοιες για χώρους χαλάρωσης. Κοινό στοιχείο των μονοπατιών θα είναι τα «ξενοδοχεία» μελισσών.

Μιλώντας στο LarnakaOnline, η λειτουργός της τοπικής εταιρείας τουρισμού Νανά Ασμένη είπε ότι αρχικά προγραμματίζεται η δημιουργία του μελισσοκομικού μονοπατιού στη Βαβατσινιά, στον χώρο του υφιστάμενου μονοπατιού της φύσης, συνολικού μήκους περίπου δυόμισι χιλιομέτρων.

Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο κι εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η κ. Ασμένη ανέφερε ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, καθαρισμό και διάνοιξη του μονοπατιού, κατασκευή σκαλιών και βελτίωση της περίφραξης.

Θα γίνει, επίσης, τοποθέτηση κατάλληλου εξοπλισμού, όπως εξάγωνο ξύλινο παβίλιον σε σχήμα κυψέλης, εξάγωνα παγκάκια, ξύλινες ξαπλώστρες καθώς και τέσσερα «ξενοδοχεία» μελισσών. «Θα είναι ιδιαίτερες κατασκευές από διάτρητα ξύλα, μικρούς κορμούς, καλάμια και τούβλα, με στόχο να φωλιάζουν εκεί οι μέλισσες που δεν παράγουν μέλι, αλλά θεωρούνται από τους σημαντικότερους επικονιαστές των καλλιεργειών και των φυτών», συμπλήρωσε η λειτουργός της εταιρείας τουρισμού.

Επιπρόσθετα, στο μονοπάτι της Βαβατσινιάς θα τοποθετηθούν εκπαιδευτικές πινακίδες με πληροφορίες σχετικά με το μέλι και τις μέλισσες, ενώ θα φυτευτούν και μελισσοκομικά φυτά.

Τον επόμενο χρόνο υπολογίζεται να ξεκινήσουν οι εργασίες και για το μελισσοκομικό μονοπάτι της Βάβλας, για το οποίο ήδη έχει εξασφαλιστεί κονδύλι από το ευρωπαικό πρόγραμμα Be. Cultour, μέσω συνεργασίας του Δικτύου Τροόδους, της ΕΤΑΠ και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας.

Θ’ ακολουθήσει το μονοπάτι της Οδού, το οποίο θα είναι εντυπωσιακό. Θα είναι το μοναδικό που δεν θα κατασκευαστεί σε υφιστάμενο μονοπάτι της φύσης, αλλά σ’ ένα παλιό μονοπάτι με καταρράκτη, που αποκαλύφθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου 2021. Το κοινοτικό συμβούλιο Οδού προβαίνει στις δέουσες ενέργειες, ώστε το μονοπάτι να γίνει πραγματικότητα.

Send this to a friend