Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Σε προορισμό αθλητικού τουρισμού μετατρέπεται η παραθαλάσσια περιοχή της Πύλας, έπειτα από ενέργειες της εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ), του κοινοτικού συμβουλίου και του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Μετά τη δημιουργία του διεθνών προδιαγραφών γηπέδου τοξοβολίας, το οποίο λειτούργησε κατά την περσινή χρονιά και ήδη έχει φιλοξενήσει διεθνείς αγώνες, το επόμενο τρίμηνο προγραμματίζεται η κατασκευή τριών γηπέδων beach volley – tennis στην ακτή μεταξύ του ξενοδοχείου «Λόρδος Μπητς» και του χώρου όπου βρισκόταν το παλιό ξενοδοχείο «Μπο Ριβάζ».

Σύμφωνα με τη λειτουργό της ΕΤΑΠ Λάρνακας Νανά Ασμένη, τα γήπεδα αυτά θα διαθέτουν τις κατάλληλες προδιαγραφές, ώστε να φιλοξενούν διεθνή τουρνουά για σκοπούς προσέλκυσης και αύξησης του αθλητικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Λάρνακας.


Όπως ανέφερε η κ.Ασμένη, ήδη οι πρώτες χωματουργικές εργασίες στην παραλία έχουν ξεκινήσει και υπολογίζεται ότι και τα τρία γήπεδα θα είναι έτοιμα για παράδοση μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Οι εργασίες θα γίνουν με την οικονομική στήριξη της τοπικής εταιρείας τουρισμού, του κοινοτικού συμβουλίου και του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί, πως όσον αφορά το γήπεδο τοξοβολίας της Πύλας, θα φιλοξενήσει μεταξύ 2-6 Νοεμβρίου 2022 τους αγώνες Cyprus Aphrodite Mediterranean Cup, με τη συμμετοχή πληθώρας ξένων τοξοβόλων, οι οποίοι έστω για μερικές μέρες θα καταλύσουν σε ξενοδοχεία της περιοχής σε μια νεκρή τουριστικά περίοδο.

πΘυμίζουμε, ότι στην παραλία όπου προγραμματίζονται τα γήπεδα beach volley και tennis και συγκεκριμένα στο τεμάχιο όπου λειτουργούσε παλιά το ξενοδοχείο «Μπο Ριβάζ», προγραμματίζεται μελλοντικά μεγάλη τουριστική ανάπτυξη με την ανέγερση ενός πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Εκτός, όμως, από προορισμό αθλητικού τουρισμού, η Πύλα (όπως και η γειτονική κοινότητα της Ορόκλινης) μετατρέπεται και σε σημαντικό προορισμό καταδυτικού ενδιαφέροντος.

Στα πλαίσια των προσπαθειών για εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της περιοχής Πύλας – Ορόκλινης κι ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού, προγραμματίζεται στις 30 Αυγούστου η πόντιση περίπου 60 αμφορέων στον φυσικό ύφαλο που βρίσκεται κοντά στο σκάφος LEF 1, στο βυθό της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ των δύο υπό αναφορά τουριστικών κοινοτήτων της Λάρνακας.

«Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας της εταιρείας τουρισμού, του Υφυπουργείου Τουρισμού και των καταδυτικών σχολών είναι πέραν της αύξησης του καταδυτικού ενδιαφέροντος, να ενισχυθεί και η βιοποικιλότητα του βυθού στην υπό αναφορά περιοχή», δήλωσε η Νανά Ασμένη.

 

Οκτώ καταδικαστικές αποφάσεις με πρόστιμα για εταιρείες και εργοδότες, ως αποτέλεσμα ποινικών διώξεων που προώθησε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εντός του 2022.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προώθησε την ποινική δίωξη εργοδοτών και διευθυντών εταιρειών που παρέβηκαν τις διατάξεις της νομοθεσίας και ως αποτέλεσμα των διώξεων αυτών, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας καταδίκασε τις εταιρείες «ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ & ΛΑΓΟΥ ΛΤΔ», «TO. DE. BUILDING WORK LTD», «DEXTEK CONTRACTORS LTD», «ΣΑΒΒΑΣ Μ. ΠΠΙΡΙΛΛΟΣ ΛΤΔ», καθώς επίσης τρεις διευθυντές και ένα εργοδότη, για παραβάσεις των προνοιών της νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία.

Συγκεκριμένα, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας καταδίκασε την εταιρεία την εταιρεία «ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ & ΛΑΓΟΥ ΛΤΔ», που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών, σε συνολικό πρόστιμο €7.000 για παράλειψη σχεδιασμού, κατασκευής, ανέγερσης και συντήρησης των ικριωμάτων, ώστε να είναι συνδεδεμένα ορθά και ικανοποιητικά με υπό ανέγερση οικοδομή και να μην μπορούν να καταρρεύσουν ή να μετατοπιστούν τυχαία, με αποτέλεσμα μέρος των ικριωμάτων να καταρρεύσει και αρκετά τεμάχια από τα ικριώματα να πέσουν στην αυλή και τη στέγη παρακείμενης οικίας, καθώς και σε ιδιωτικά οχήματα.

Μεταξύ άλλων, η εταιρεία καταδικάστηκε για παράλειψη να εφοδιάσει τα ικριώματα με κατάλληλα κλιμακοστάσια επαρκών διαστάσεων ώστε η πρόσβαση στις εξέδρες εργασίας των ικριωμάτων να γίνεται με ασφάλεια και για παράλειψη λήψης μέτρων για την επιθεώρηση των ικριωμάτων από αρμόδιο πρόσωπο και την ετοιμασία έκθεσης επιθεώρησης πριν από την έναρξη χρήσης των ικριωμάτων και σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία δεν υπερβαίνουν τις επτά ημερολογιακές μέρες.

Παρέλειψε, επίσης, να λάβει μέτρα για τη θεώρηση της έκθεσης αυτής από αρμόδιο πρόσωπο, τη φύλαξή της στο αρχείο ασφαλείας του εργοταξίου και τη σχετική ενημέρωση του ημερολογίου του εργοταξίου.

Επιπλέον, το Δικαστήριο καταδίκασε την εταιρεία «TO. DE. BUILDING WORK LTD», που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών, σε συνολικό πρόστιμο €800 επειδή παρέλειψε να ασφαλιστεί με οποιονδήποτε ασφαλιστή έναντι της ευθύνης της για ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια σε κάθε εργοδοτούμενό της κατά παράβαση των περί Υποχρεωτικής Ασφάλισης της Ευθύνης των Εργοδοτών Νόμων.

Στην εταιρεία «DEXTEK CONTRACTORS LTD», που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών, επιδίκασε συνολικό πρόστιμο €10.000 για παράλειψη ανέγερσης και συντήρησης κατάλληλου ικριώματος μέσα στο φρεάτιο του ανελκυστήρα, το οποίο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ώστε να μην μπορεί να καταρρεύσει ή να μετατοπισθεί ή να υποχωρήσει τυχαία, με αποτέλεσμα το μεταλλικό δάπεδο του ικριώματος στον τέταρτο όροφο του υπό ανέγερση κτηρίου, στο οποίο βρισκόταν εργοδοτούμενος του υπεργολάβου ξυλότυπου, να υποχωρήσει κι αυτός να πέσει από ύψος 13μ. περίπου και να τραυματιστεί.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία καταδικάστηκε για παράλειψη διασφάλισης της ετοιμασίας από αρμόδιο πρόσωπο μελέτης υπολογισμού αντοχής και ευστάθειας του ικριώματος και του προσωρινού δαπέδου εργασίας, το οποίο στηριζόταν πάνω σε μεταλλική σωλήνα εντός του φρεατίου του ανελκυστήρα, καθώς και για παράλειψη τοποθέτησης στερεών κιγκλιδωμάτων στο κλιμακοστάσιο και στο φρεάτιο (πηγάδι) του ανελκυστήρα στην οροφή του 4ου ορόφου, με επαρκές ύψος, τουλάχιστον 1,10 μέτρα από το δάπεδο που να διαθέτουν θωράκιο ή άλλο εμπόδιο στη στάθμη του δαπέδου ύψους τουλάχιστον 0,20 μέτρων ένα χειρολισθήρα και οριζόντιο στοιχείο ώστε η απόσταση μεταξύ θωρακίου ή άλλου εμποδίου και χειρολισθήρα ή άλλου οριζόντιου στοιχείου να μην υπερβαίνει τα 0,45 μέτρα ή να χρησιμοποιήσει άλλα ισοδύναμα μέσα για παρεμπόδιση της πτώσης προσώπων.

Επίσης, στην εταιρεία «ΣΑΒΒΑΣ Μ. ΠΠΙΡΙΛΛΟΣ ΛΤΔ», που δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, επιδίκασε συνολικό πρόστιμο €4.000 για παράλειψη εφαρμογής ασφαλούς μεθόδου εργασίας κατά τη διαδικασία παραγωγής γλυκών σε μηχανή, με αποτέλεσμα εργοδοτούμενή της να υποστεί ακρωτηριασμό ονυχοφόρου φάλαγγας στον δείκτη του αριστερού χεριού της, όταν αυτό παγιδεύτηκε εντός του κοπτικού της μηχανής και για παράλειψη διάθεσης στους εργοδοτούμενούς της, των κατάλληλων πληροφοριών και οδηγιών σε κατανοητή γλώσσα, όσον αφορά στη χρήση και τις εργασίες καθαρισμού μηχανής παραγωγής γλυκών, ώστε οι εργοδοτούμενοι να γνωρίζουν επαρκώς τους κινδύνους που συνεπάγονται από τη χρήση/συντήρηση της μηχανής αυτής.

Τέλος, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας καταδίκασε τρεις διευθυντές και ένα εργοδότη, με συνολικά πρόστιμα πέραν των €8.500, για παραβάσεις των προνοιών της νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία.

 

«Χρυσές» δουλειές έκαναν οι ριφιφίδες που «άνοιξαν» εργαστήριο χρυσοχοΐας στη Λάρνακα, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες απουσίαζαν σε διακοπές…

Οι δράστες φαίνεται πως γνώριζαν άριστα το πρόγραμμα και τις κινήσεις των ιδιοκτητών και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να «κτυπήσουν».

Πρόκειται για υπόγειο εργαστήριο χρυσοχοΐας, που βρίσκεται στην περιοχή της Χρυσοπολίτισσας. Οι ιδιοκτήτες του εργαστηρίου διαμένουν στους πάνω ορόφους του ίδιου κτηρίου.

Η διάρρηξη του χρυσοχοείου έγινε μεταξύ των ημερομηνιών 6-17 Αυγούστου, διάστημα κατά το οποίο το εργαστήριο ήταν κλειστό, καθότι οι ιδιοκτήτες απουσίαζαν. Η λεία των δραστών σε κοσμήματα, λίθους και άλλα τιμαλφή πλησιάζει, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τις 50 χιλιάδες ευρώ.

Η σχετική καταγγελία στο ΤΑΕ Λάρνακας έγινε το βράδυ της Τετάρτης (17/8) από τον Ελληνοκύπριο ιδιοκτήτη. Σύμφωνα με την καταγγελία, κλάπηκαν πολύτιμοι λίθοι, διάφορα κοσμήματα, χρυσαφικά, ζυγαριές ακριβείας, άλλα ακριβά υλικά και τιμαλφή, συνολικής αξίας 49-50 χιλιάδων ευρώ.

Για ολόκληρη την περιουσία που «έκανε φτερά» δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη. Στη σκηνή μετέβη κλιμάκιο του ΤΑΕ Λάρνακας για εξετάσεις.

Όπως διαπιστώθηκε, οι δράστες κατάφεραν να λυγίσουν τις σιδερένιες προστατευτικές ράβδους του υποστατικού, ακολούθως παραβίασαν παράθυρο του εργαστηρίου και πέτυχαν είσοδο σ’ αυτό. Αφού έκλεψαν τα πολύτιμα αντικείμενα, πέτυχαν έξοδο από το ίδιο σημείο.

Το εργαστήριο δεν διαθέτει σύστημα συναγερμού, ούτε κλειστό σύστημα  παρακολούθησης, γι’ αυτό και οι διαρρήκτες έκαναν ανενόχλητοι τη δουλειά τους, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από κανέναν.

Στο πλαίσιο των εξετάσεων για εξιχνίαση της υπόθεσης και με βάση μαρτυρίες που συνέλεξαν οι ανακριτές του ΤΑΕ Λάρνακας, έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης εναντίον δύο συγκεκριμένων προσώπων, οι οποίοι πιστεύεται ότι ενέχονται στη διάρρηξη και κλοπή του εργαστηρίου χρυσοχοΐας.

Πρόκειται για άτομα που έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν την Αστυνομία για διάφορες υποθέσεις.

 

 

Send this to a friend