Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αξιολογούνται οι προσφορές για την Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα
Αξιολογούνται οι προσφορές για την Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα

Αξιολογούνται οι προσφορές για την Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Στο στάδιο της αξιολόγησης βρίσκονται οι προσφορές οι οποίες έχουν υποβληθεί για αποκατάσταση και βελτίωση των προσόψεων των υποστατικών που βρίσκονται επί του παραλιακού δρόμου Πιαλέ Πασά, στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λάρνακας.

Η προθεσμία υποβολής των προσφορών έληξε την περασμένη Τρίτη, 16 Αυγούστου. Έχουν υποβληθεί συνολικά τρεις προσφορές, οι οποίες το επόμενο διάστημα θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης Προσφορών του Δήμου Λάρνακας.

Ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας δήλωσε στο LarnakaOnline ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να γίνει γνωστός ο επιτυχών προσφοροδότης, με τον οποίο θα υπογραφεί το συμβόλαιο για τα κατασκευαστικά έργα στην Πιαλέ Πασά.

«Στόχος μας είναι το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο ο εργολάβος να είναι έτοιμος για να ξεκινήσει τις πρώτες εργασίες», συμπλήρωσε ο κ.Βύρας.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο που θα υπογραφεί, οι κατασκευαστικές εργασίες θα έχουν διάρκεια 15 μήνες, ενώ το κόστος ενδεχομένως να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, 100 χιλιάδες ευρώ. Η μελέτη του έργου έγινε από το γραφείο «ΑΡΜΩΝ ΧΩΡΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ Ε.Π.Ε.» στη Λάρνακα.

 

Στόχος του έργου είναι αφενός ο εξωραϊσμός των προσόψεων προς όφελος της περιοχής (και γενικότερα του παραλιακού μετώπου της Λάρνακας) και αφετέρου η βελτίωση της ποιότητας ζωής των περιοίκων. Oι εργασίες που θα γίνουν θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αφαίρεση σαθρών σουβάδων, υλικών κι επιχρισμάτων, αφαίρεση παλιών ταμπελλών, επιγραφών καθώς και άλλων υλικών που δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα της περιοχής.

Όσον αφορά τις διατηρητέες οικοδομές, θα ακολουθηθούν οι διατάξεις του Περί Διατηρητέων Οικοδομών Νόμου, σχετικά με οικοδομικές εργασίες και μετατροπές σε διατηρητέα οικοδομή. Επίσης, θα γίνει καθαρισμός δομικών στοιχείων και απομάκρυνση σκουριάς, θα επιδιορθωθούν όλα τα σημεία που παρουσιάζουν υγρασία, ρωγμές ή βλάβες, ενώ θα επιδιορθωθούν και όλα τα μέτωπα των μπαλκονιών. Πιστεύεται ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών, η περιοχή της Πιαλέ Πασά θα αποτελεί κόσμημα για τη Λάρνακα.

Παράλληλα, θα προβληθεί και θ’ αναδειχτεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και η ιστορία της τουρκοκυπριακής παραλιακής συνοικίας της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η παραλιακή οδός Πιαλέ Πασά είναι η πρώτη εικόνα της Κύπρου που αντικρίζει ένας ξένος τουρίστας όταν το αεροσκάφος του προσεγγίζει το αεροδρόμιο Λάρνακας για προσγείωση.

Πρόκειται για έναν πολυσύχναστο δρόμο, νευραλγικής σημασίας, ο οποίος ενώνει το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων με την περιοχή Μακένζι.

Η τουρκοκυπριακή συνοικία της οδού Πιαλέ Πασά έχει χαρακτηρισθεί «Περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα», λόγω του κοινωνικού, ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει.

 

Επιδιορθώθηκε το πρόβλημα

——————————————  

Υπενθυμίζουμε, ότι το 2014 ολοκληρώθηκε με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση το έργο «Βελτίωσης της οδού Πιαλέ Πασά», το οποίο αναβάθμισε το οδικό δίκτυο της περιοχής, προσδίδοντας έναν μοντέρνο χαρακτήρα, με την κατασκευή και του παραλιακού πεζόδρομου παρά τη θάλασσα.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας είπε ότι έχει ήδη επιδιορθωθεί το πρόβλημα, που είχε παρουσιαστεί σε κάποιο σημείο του δαπέδου του παραλιακού πεζόδρομου της Π. Πασάς εξαιτίας της διάβρωσης, ενώ εντός του 2023 αναμένεται να επιδιορθωθούν και οι ρωγμές που έχουν παρατηρηθεί στα τσιμεντένια προστατευτικά τοιχώματα του πεζόδρομου.

Η βελτίωση του οδικού δικτύου της Π. Πασά είχε ως αποτέλεσμα την ραγδαία τουριστική ανάπτυξη της περιοχής τα τελευταία χρόνια μέχρι το Μακένζι.

Send this to a friend