Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Αίτηση για να καταστεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ κατέθεσε η εκκλησία της Παναγίας της Αγγελόκτιστης, στο Κίτι.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κοινοτάρχης Κιτίου Σάββας Τταντής είπε ότι αρκετές φορές έχουν επισκεφθεί την εκκλησία αρχαιολόγοι και αρχαιολογικές αποστολές από διάφορες χώρες, προκειμένου να δουν και να μελετήσουν το παγκοσμίου φήμης ψηφιδωτό που υπάρχει στο εσωτερικό του ναού.

Το ψηφιδωτό της Παναγίας της Αγγελόκτιστης βρίσκεται στο τεταρτοσφαίριο της αψίδας του ιερού και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά και περίτεχνα εντοίχια έργα του παλαιοχριστιανικού κόσμου.

Παρουσιάζει την Παναγία ιστάμενη, να κρατά τον μικρό Χριστό στο αριστερό της χέρι, ενώ δίπλα της παραστέκουν οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Το ψηφιδωτό αυτό θεωρείται η αρχαιότερη σωζόμενη μνημειώδη απεικόνιση της Παναγίας ιστάμενης Αριστεροκρατούσας. Είναι ένα από τα δύο ψηφιδωτά που υπάρχουν ανά το παγκύπριο.

Το δεύτερο βρίσκεται στην εκκλησία της Παναγίας της Κανακαριάς, στο κατεχόμενο χωριό Λυθράγκωμη της Καρπασίας.

Ο κ.Τταντής ανέφερε η εκκλησία της Παναγίας της Αγγελόκτιστης, η οποία βρίσκεται υπό την επίβλεψη του Τμήματος Αρχαιοτήτων, κτίστηκε τον 11ο αιώνα πάνω στα ερείπια μίας παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου αιώνα.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, οι κάτοικοι του αρχαίου Κιτίου, εξ’ αιτίας των αραβικών επιδρομών, μετακινήθηκαν προς το Κίτι για περισσότερη ασφάλεια κι εκεί αποφάσισαν να ανεγείρουν ναό προς τιμή της Θεοτόκου.

«Με την έναρξη των εργασιών διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της νύκτας τα θεμέλια του ναού μετακινούνταν σε διαφορετική τοποθεσία.

Σύμφωνα πάντα με την παράδοση, οι κάτοικοι μετέφεραν τον ναό αλλού και διαπίστωσαν πως τη νύκτα κατέβαιναν στρατιές αγγέλων κι έκτιζαν το ναό, γι’αυτό άλλωστε και του δόθηκε το προσωνύμιο Αγγελόκτιστη», πρόσθεσε.

Η εκκλησία περιβάλλεται από ένα μεγάλο πάρκο, ενώ έξω από τον ναό υπάρχουν μεγάλοι τρίμυθοι των 500 με 600 ετών, οι οποίοι επίσης συντηρούνται  από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Τέλος, ο κ.Τταντής αναφέρθηκε και στη μεγάλη πανήγυρι που γίνεται κάθε χρόνο στην Παναγία την Αγγελόκτιστη με την ευκαιρία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, λέγοντας ότι η κοινότητα Κιτίου είναι ξακουστή σε όλη την Κύπρο για το συγκεκριμένο πανηγύρι που διαρκεί 4 -5 μέρες.

Παράλληλα, το κοινοτικό συμβούλιο διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και το Φεστιβάλ Αυγούστου, που διεξάγεται εδώ και 30 χρόνια.

 

Αβεβαιότητα και ανασφάλεια… Αυτές είναι οι δύο βασικές λέξεις που ισχύουν όσον αφορά τις προβλέψεις που γίνονται, τουλάχιστον μέχρι αυτή την περίοδο, εν’ όψει του 2023 σε σχέση με τον τουρισμό της Κύπρου.

Οι προοπτικές δεν είναι και τόσο ευοίωνες, σύμφωνα με τα πρώτα μηνύματα που φθάνουν από ξένους τουριστικούς πράκτορες, με τους οποίους ήδη οι ηγεσίες των τοπικών ΠΑΣΥΞΕ ξεκίνησαν επαφές για τον καταρτισμό των προγραμμάτων της νέας χρονιάς.

Κι ενώ η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος του 2022 εισήλθε στην τελική της ευθεία, ξεκίνησαν οι πρώτες διεργασίες με πράκτορες, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Σκανδιναβία, εν’ όψει της νέας χρονιάς.

Και όλες οι μέχρι σήμερα ενδείξεις δείχνουν διάχυτα πως και το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την τουριστική βιομηχανία του τόπου μας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με τουριστικούς πράκτορες που περιλαμβάνουν την Κύπρο στα προγράμματά τους και το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι και κατά το 2023 θα υπάρχουν δυσκολίες. ,«Υπάρχει μια διστακτικότητα και μια αβεβαιότητα και τούτο δεν είναι άσχετο με την οικονομική κρίση», σημείωσε ο κ.Τάκκας και πρόσθεσε:

«Για παράδειγμα, η Αγγλία, η οποία είναι η πρώτη τουριστική αγορά της Κύπρου, φαίνεται να μπαίνει σε μια περίοδο ύφεσης και ανασφάλειας. Ο πληθωρισμός στη χώρα ανεβαίνει, θα αλλάξει κυβέρνηση και φαίνεται να προκύπτουν ζητήματα, τα οποία αναμένεται μελλοντικά να βγουν στην επιφάνεια.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, υπάρχει μια αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί μελλοντικά η κατάσταση. Είναι πιθανόν η Αγγλία ν’ αντιμετωπίσει προβλήματα, τα οποία θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην τουριστική βιομηχανία του νησιού μας.

Αυτά, μας τα λένε οι ίδιοι οι τουριστικοί πράκτορες της χώρας. Εφόσον επιβεβαιωθούν, τότε προμηνύεται ακόμα μία δύσκολη χρονιά», επισήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου.

Όσον αφορά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, ο Δ. Τάκκας ,ανέφερε ότι ένας σημαντικός αριθμός Κυπρίων, προτίμησε την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου για τις διακοπές του, γεγονός που ανέβασε τις πληρότητες των μονάδων πέραν του 90%.

Είπε, ακόμα, ότι οι αυξημένες πληρότητες θα διατηρηθούν μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου (23-24 του μήνα).

Παράλληλα, τις τελευταίες εβδομάδες ξεκίνησε μία ικανοποιητική ροή κρατήσεων σε ξενοδοχεία της επαρχίας κι εν’ όψει Σεπτεμβρίου, κυρίως από Ηνωμένο Βασίλειο, Σκανδιναβία και από χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Send this to a friend