Home ΛΑΡΝΑΚΑ Κατατέθηκε αίτημα για να καταστεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς η Αγγελόκτιστη στο Κίτι
Κατατέθηκε αίτημα για να καταστεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς η Αγγελόκτιστη στο Κίτι

Κατατέθηκε αίτημα για να καταστεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς η Αγγελόκτιστη στο Κίτι

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Αίτηση για να καταστεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ κατέθεσε η εκκλησία της Παναγίας της Αγγελόκτιστης, στο Κίτι. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κοινοτάρχης Κιτίου Σάββας Τταντής είπε ότι αρκετές φορές έχουν επισκεφθεί την εκκλησία αρχαιολόγοι και αρχαιολογικές αποστολές από διάφορες χώρες, προκειμένου να δουν και να μελετήσουν το παγκοσμίου φήμης ψηφιδωτό που υπάρχει στο εσωτερικό του ναού.

Το ψηφιδωτό της Παναγίας της Αγγελόκτιστης βρίσκεται στο τεταρτοσφαίριο της αψίδας του ιερού και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά και περίτεχνα εντοίχια έργα του παλαιοχριστιανικού κόσμου.

Παρουσιάζει την Παναγία ιστάμενη, να κρατά τον μικρό Χριστό στο αριστερό της χέρι, ενώ δίπλα της παραστέκουν οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Το ψηφιδωτό αυτό θεωρείται η αρχαιότερη σωζόμενη μνημειώδη απεικόνιση της Παναγίας ιστάμενης Αριστεροκρατούσας. Είναι ένα από τα δύο ψηφιδωτά που υπάρχουν ανά το παγκύπριο.

Το δεύτερο βρίσκεται στην εκκλησία της Παναγίας της Κανακαριάς, στο κατεχόμενο χωριό Λυθράγκωμη της Καρπασίας.

Ο κ. Τταντής ανέφερε η εκκλησία της Παναγίας της Αγγελόκτιστης, η οποία βρίσκεται υπό την επίβλεψη του Τμήματος Αρχαιοτήτων, κτίστηκε τον 11ο αιώνα πάνω στα ερείπια μίας παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου αιώνα.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, οι κάτοικοι του αρχαίου Κιτίου, εξ’ αιτίας των αραβικών επιδρομών, μετακινήθηκαν προς το Κίτι για περισσότερη ασφάλεια κι εκεί αποφάσισαν να ανεγείρουν ναό προς τιμή της Θεοτόκου.

«Με την έναρξη των εργασιών διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της νύκτας τα θεμέλια του ναού μετακινούνταν σε διαφορετική τοποθεσία.

Σύμφωνα πάντα με την παράδοση, οι κάτοικοι μετέφεραν τον ναό αλλού και διαπίστωσαν πως τη νύκτα κατέβαιναν στρατιές αγγέλων κι έκτιζαν το ναό, γι’αυτό άλλωστε και του δόθηκε το προσωνύμιο Αγγελόκτιστη», πρόσθεσε.

Το ξακουστό πανηγύρι

——————————-

Η εκκλησία περιβάλλεται από ένα μεγάλο πάρκο, ενώ έξω από τον ναό υπάρχουν μεγάλοι τρίμυθοι των 500 με 600 ετών, οι οποίοι επίσης συντηρούνται  από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Τέλος, ο κ.Τταντής αναφέρθηκε και στη μεγάλη πανήγυρι που γίνεται κάθε χρόνο στην Παναγία την Αγγελόκτιστη με την ευκαιρία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, λέγοντας ότι η κοινότητα Κιτίου είναι ξακουστή σε όλη την Κύπρο για το συγκεκριμένο πανηγύρι που διαρκεί 4 -5 μέρες.

Παράλληλα, το κοινοτικό συμβούλιο διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και το Φεστιβάλ Αυγούστου, που διεξάγεται εδώ και 30 χρόνια.

 

 

Send this to a friend