Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Λάρνακα: Πιάστηκε ο διοργανωτής τελετής όπου γινόταν λήψη θανατηφόρου ροφήματος
Λάρνακα: Πιάστηκε ο διοργανωτής τελετής όπου γινόταν λήψη θανατηφόρου ροφήματος

Λάρνακα: Πιάστηκε ο διοργανωτής τελετής όπου γινόταν λήψη θανατηφόρου ροφήματος

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Τρία χρόνια καταζητούσε η κυπριακή Αστυνομία 45χρονο Κολομβιανό, ο οποίος θεωρείτο ύποπτος ότι τον Αύγουστο του 2018, σε συγκρότημα διαμερισμάτων στην Αραδίππου, διοργάνωσε τελετή με την ονομασία «Ayahuasca», κατά την οποία έγινε λήψη από τους παρευρισκόμενους παραισθησιογόνου και ψυχοδελικού ροφήματος, από το οποίο φαίνεται να προήλθε ο θάνατος 34χρονης Λετονής, πουήταν παρούσα στην τελετή.

Εναντίον του 45χρονου εκκρεμούσε ευρωπαικό ένταλμα σύλληψης, δυνάμει του οποίου συνελήφθη πρόσφατα στην Ισπανία και την περασμένη Πέμπτη (11/8) εκδόθηκε στις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την Παρασκευή (12/8) οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας και προφυλακίστηκε για οκτώ μέρες.

Μεταξύ άλλων, εναντίον του διερευνώνται αδικήματα που αφορούν κακόβουλη χορήγηση δηλητηρίου με σκοπό την πρόκληση σωματικής βλάβης, πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης κι επικίνδυνης πράξης και παράνομης προμήθειας και χρήσης ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Α΄. Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, στις 27 Αυγούστου 2019 μεταφέρθηκε νεκρή στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας η Σάντρα Μαλούχα, 34 χρόνων, από τη Λετονία, η οποία κατοικούσε μόνιμα στο Παραλίμνι. Από τη νεκροτομή που διενεργήθηκε στη σορό της δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί η αιτία θανάτου της.

Ως εκ τούτου, παραλήφθηκαν διάφορα τεκμήρια για τοξικολογικές και ιστοπαθολογικές εξετάσεις. Την επομένη μέρα (28/8/2019) η Αστυνομία, στο πλαίσιο των ερευνών της, εντόπισε το αυτοκίνητο της θανούσας σταθμευμένο έξω από συγκρότημα διαμερισμάτων στην Αραδίππου. Από περαιτέρω εξετάσεις που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ότι τα διαμερίσματα είχαν ενοικιαστεί από κοπέλα από τη Ρωσία, μόνιμη κάτοικος Κύπρου, για σκοπούς διοργάνωσης τελετής με την ονομασία «Ayahuasca». Την τελετή διεύθυνε ο ύποπτος, ο οποίος αποκαλείτο «Σαμάνος».

Νεκρή μετά το ρόφημα

Οι ανακριτές του ΤΑΕ Λάρνακας εξασφάλισαν μαρτυρία ότι η 34χρονη Λετονή απεβίωσε στα διαμερίσματα κατά τη διάρκεια της τελετής, μετά τη λήψη ενός ροφήματος. Η συγκεκριμένη τελετή περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, την ετοιμασία και λήψη του ροφήματος το οποίο, σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι παραισθησιογόνο και ψυχεδελικό. Όπως διαφάνηκε, το ρόφημα αυτό ονομάζεται «Ayahuasca» και μεταξύ άλλων περιείχε την ουσία διμεθυλοτρυπταμίνη, η οποία συμπεριλαμβάνεται στα ελεγχόμενα φάρμακα τάξεως Α΄. Πρόκειται για παραισθησιογόνα ουσία με διεγερτικές ιδιότητες.

Μετά το τραγικό συμβάν με τον θάνατο της 34χρονης γυναίκας, ο 45χρονος Κολομβιανός μετέβη στο αεροδρόμιο Λάρνακας και αναχώρησε εσπευσμένα για τη Βιέννη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά τον θάνατο της 34χρονης, η σορός της μεταφέρθηκε από παρευρισκόμενους στην τελετή σε άλλη περιοχή της Αραδίππου, για σκοπούς παραπλάνησης των αστυνομικών ερευνών. Ανακρινόμενος, ο 45χρονος Κολομβιανός ανέφερε ότι δεν έχει να πει οτιδήποτε στο παρών στάδιο.

Πάντως, από έλεγχο που διενεργήθηκε στο διαβατήριό του διαπιστώθηκε ότι από τον Μάιο του 2018 μέχρι τον Αύγουστο του 2019 ο ύποπτος επισκέφθηκε συνολικά τέσσερις φορές την Κύπρο και υπάρχει εύλογη υποψία ότι σε όλες τις περιπτώσεις διοργάνωσε παρόμοιες τελετές με την χορήγηση του συγκεκριμένου ροφήματος… Ως εκ τούτου, η Αστυνομία θα προσπαθήσει να εντοπίσει άτομα που συμμετείχαν σε προηγούμενες τελετές, ενώ για τον σκοπό αυτό θα γίνουν και συμπληρωματικές εξετάσεις μέσω Ίντερπολ προς εντοπισμό κι ενημέρωση μαρτύρων που συμμετείχαν σε τέτοιου είδους τελετές και οι οποίοι σήμερα ενδεχομένωςνα βρίσκονται στο εξωτερικό.

Send this to a friend