Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο συμπολίτης μας Κώστας Αργυρού ψάρεψε μια τεράστια βιόλα (βίντεο – φώτο)
Ο συμπολίτης μας Κώστας Αργυρού ψάρεψε μια τεράστια βιόλα  (βίντεο – φώτο)

Ο συμπολίτης μας Κώστας Αργυρού ψάρεψε μια τεράστια βιόλα (βίντεο – φώτο)

Ειρήνη Αντωνίου

Μια τεράστια βιόλα – ψάρι, ανέσυρε στην ακτή στην περιοχή Πάφου, ο κ. Κώστας Αργυρού από τη Λάρνακα, που βρίσκεται στην περιοχή για διακοπές, αλλά το επέστρεψε άμεσα στο φυσικό του, υδάτινο, περιβάλλον. Το ψάρι υπολογίζεται ότι είναι γύρω στα 10 κιλά.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι ο κ. Κώστας Αργυρού γνωρίζει από τα ψάρια μιας και είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο Κ.Ο.Α.Α.Θ. ( Κυπριακή Ομοσπονδία Αθλητικής Αλιείας Θαλάσσης) και στο διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου Ψαροκαταστασεις Κύπρου.  Επίσης είναι μέλος στην εθνική ομάδα της Κύπρου.

Ο κ. Αργυρού θέλησε να δώσει ένα μήνημα αναφέροντας μας  ότι πρέπει να σεβόμαστε τα προστατευόμενα είδη και να τα απελευθερώνουμε άμεσα”.

Το συγκεκριμένο θαλάσσιο πλάσμα πρόκειται για ψάρι του είδους «Rhinobatos rhinobatos», αλλιώς «βιόλα». Όσον αφορά το είδος του ψαριού, αυτό επαληθεύεται και από στοιχεία που δημοσιεύονται από ενημερωτικό υλικό του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Η βιόλα, όπως είναι γνωστό το είδος αυτό στο ευρύ κοινό της Κύπρου, είναι ανάμεσα στα είδη που απαντούν σχετικά συχνά στην Κύπρο. Ο όρος «βιόλα» δεν αποδίδεται μόνο στο εν λόγω είδος, αλλά και στο είδος Rhinobatos rhinobatos, που, επίσης, απαντά στα παράλια του νησιού. Στις πλείστες περιπτώσεις, ακόμα και οι ίδιοι οι ψαράδες, είτε λόγω αδιαφορίας είτε λόγω της ομοιότητας του χρωματισμού, της βιολογίας και της μορφολογίας μεταξύ των δύο ειδών, δεν τα διαχωρίζουν.

Η βιόλα συγκαταλέγεται στα σελαχοειδή, αλλά έχει ρομβοειδές σχήμα σώματος, πιο στενόμακρο από εκείνο των περισσότερων σελαχιών. Είναι αποκλειστικά βυθόβιο είδος και απαντά σε αμμώδεις και λασπώδεις βιότοπους, σε βάθος μέχρι 100 μέτρα. Συνήθως κινείται αργά κοντά στο βυθό ή βρίσκεται κρυμμένη στην άμμο. Το μήκος της κυμαίνεται μεταξύ 40 και 80 εκατοστών, αν και δύναται να υπερβεί και το ενάμισι μέτρο.

Τρέφεται με τη βοήθεια των πτερυγίων της (μετακινώντας τα σε κάθετο άξονα), ψάχνοντας στην άμμο για την τροφή της, που αποτελείται από μικρά βυθόβια ψάρια και ασπόνδυλα.

Η βιόλα αναπαράγεται μία ή δύο φορές το χρόνο με ωοζωοτοκία και γεννά 4 έως 8 νεογνά κάθε φορά.

Αλιεύεται με παραγάδια ή στατικά δίχτυα και κάποτε με τράτα βυθού. Έχει μηδαμινή εμπορική αξία και στις πλείστες περιπτώσεις απορρίπτεται.

 

Send this to a friend