Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Απειλούν τον πλανήτη οι νέες υγειονομικές κρίσεις, εντόπισαν νέο ιό στην Κίνα
Απειλούν τον πλανήτη οι νέες υγειονομικές κρίσεις, εντόπισαν νέο ιό στην Κίνα

Απειλούν τον πλανήτη οι νέες υγειονομικές κρίσεις, εντόπισαν νέο ιό στην Κίνα

Πριν καν ξεμπερδέψουμε με την πανδημία του κορωνοιού και την ευλογιά των πιθήκων – και δυο νέα μέτωπα ξεπροβάλλουν στον ορίζοντα.

Παγκόσμια ανησυχία, προκαλεί η εξάπλωση της πολιομυελίτιδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και ενός νέου ιού που γεννήθηκε στην Κίνα και ακούει στο όνομα Langya.

Πρόκειται για έναν ιό, που μεταδίδεται από ζώα σε ανθρώπους, επιβεβαιώνοντας γι άλλη μια φορά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και στην ανθρώπινη υγεία. Όσο ο πλανήτης και η φύση πληγώνονται τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης ιών από τα ζώα στον άνθρωπο.

Η νέα απειλή, έχει μολύνει 35 άτομα στην πλειοψηφία τους αγρότες. Σύμφωνα με τον ξένο τύπο, ο νέος ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από τρία χρόνια, στις επαρχίες Σαντόγκ και Χενάν της βορειοανατολικής Κίνας – αναγνωρίστηκε όμως επισήμως την περασμένη μόλις εβδομάδα από τους Κινέζους επιστήμονες. Οι ειδικοί επί του παρόντος εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

 

Δρ. ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ- Ιολόγος
“Θεωρώ ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε γι αυτόν τον ιό, ο οποίος μεταφέρεται στο αρχικό στάδιο από νυχτερίδες που τρέφονται από φρούτα και φαίνεται ότι μετά τις νυχτερίδες έχει μπει σε κάποια τρωκτικά. Ο άνθρωπος μολύνεται μετά από επαφή – από εκκρίσεις αυτών των τρωκτικών. Με πολύ πολύ στενή επαφή μπορεί να γίνει η μόλυνση από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως είναι από ζώο σε άνθρωπο.”

 

Τα συμπτώματα του νέου αυτού ιού είναι παρόμοια με του κορωνοιού. Ανάμεσα στα οποία (ΚΑΡΤΑ) πυρετός, κόπωση, βήχας, απώλεια όρεξης και μυικοί πόνοι.
Συναγερμός σήμανε στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την επιβεβαίωση των τοπικών αρχών για εξάπλωση της πολιομυελίτιδας στην χώρα – ενός ιού που φαίνεται να ξύπνησε μετά από δεκαετίες ολόκληρες.

 

Δρ. ΑΒΡΑΑΜ ΗΛΙΑ- Διευθ. Παιδιατρικής Κλινικής Μακάρειου Νοσοκομείου
“Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο λόγος που παρατηρείται αυτή η έξαρση είναι γιατί είχε ξεχαστεί ως νόσος, δεν προβαίναν στον εμβολιασμό των παιδιών τους οι γονείς με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί η αναζωπύρωση της νόσου”

 

Οι Βρετανοί γιατροί χτυπούν καμπανάκια και καλούν πέραν από 900 χιλιάδες
οικογένειες να εμβολιάσουν τα παιδιά τους από ενός μέχρι και εννέα ετών σε μια προσπάθεια να προληφθεί πιθανό ξέσπασμα. Όσον αφορά την Κύπρο, το 95%  των παιδιών είναι θωρακισμένα, καθιστώντας μειωμένη την πιθανότητα έξαρσης σύμφωνα με τους ειδικούς.

 

Δρ. ΑΒΡΑΑΜ ΗΛΙΑ – Διευθ. Παιδιατρικής Κλινικής Μακάρειου Νοσοκομείου
“Δεν μας ανησυχεί γιατί η εμβολιαστική κάλυψη στην Κύπρο είναι σε υψηλά επίπεδα για πολιομυελίτιδα. Δεν μας ανησυχεί για τον εγχώριο πληθυσμό αλλά για τους μετανάστες, οι οποίοι έρχονται στην Κύπρο και το εμβολιαστικό τους ιστορικό είναι αμφίβολο.”

 

Η πολιομυελίτιδα προκαλούσε κάποτε παράλυση χιλιάδων παιδιών ετησίως σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει θεραπεία και το μοναδικό όπλο ενάντια στη νόσο είναι ο εμβολιασμός.

Πηγή: alphanews

 

 

Send this to a friend