Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Τον Οκτώβριο θα φθάσουν στη Λάρνακα τα τελευταία πλοία που θα μεταφέρουν υγραέριο, για σκοπούς διάθεσης στην εγχώρια αγορά, ενώ από τον ερχόμενο χειμώνα η εισαγωγή του γκαζιού θα γίνεται μέσω των νέων εγκαταστάσεων της κοινοπραξίας εταιρειών υγραερίου, στο Βασιλικό. Αυτή είναι η ενημέρωση που έχει ο Δήμος Λάρνακας αναφορικά με τις διαδικασίες μετακόμισης των εταιρειών υγραερίου από τα ανατολικά παράλια της πόλης στο Βασιλικό.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι οι κατασκευαστικές εργασίες στο νέο χώρο της κοινοπραξίας εταιρειών υγραερίου στο Βασιλικό προχωρούν με κανονικούς ρυθμούς κι εξέφρασε την εκτίμηση ότι εντός ερχόμενου Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η μετακίνηση των εταιρειών από τη Λάρνακα.

«Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι η εισαγωγή των μεγάλων ποσοτήτων υγραερίου εν’ όψει του επόμενου χειμώνα θα γίνει μέσω των νέων εγκαταστάσεων στο Βασιλικό. Τον Οκτώβριο υπολογίζουμε ότι θα γίνει η τελευταία εισαγωγή γκαζιού από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις στη Λάρνακα. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η κατεδάφιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων υγραερίου από τα παράλια της πόλης μας.

Το ευτύχημα είναι ότι οι εγκαταστάσεις γκαζιού, παρόλο που είναι σαφώς πιο επικίνδυνες απ’ ότι οι εγκαταστάσεις των υγρών καυσίμων, δεν επιφέρουν καθόλου επιβάρυνση στο έδαφος. Ο καθαρισμός της περιοχής από τις πετρελαιοδεξαμενές που λειτουργούσαν στην περιοχή για δεκαετίες έχει ήδη ξεκινήσει», σημείωσε.

Αξίζει ν’ αναφερθεί, ότι περίπου το 70% των οχληρών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν στα παράλια του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας για περισσότερο από μισό αιώνα ήταν δεξαμενές αποθήκευσης υγρών καυσίμων, ενώ το υπόλοιπο 30% των εγκαταστάσεων ανήκαν στις εταιρείες υγραερίου.

Ο Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι ήδη το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Λάρνακας εξετάζει τις δύο πρώτες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για αναπτύξεις στην παραλιακή περιοχή όπου λειτουργούσαν οι εγκαταστάσεις υγραερίου και πετρελαιοειδών.

Όπως είπε, πρόκειται για δύο 15όροφα κτήρια που προγραμματίζονται ν’ ανεγερθούν σε κοντινή απόσταση από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας, επί του παραλιακού δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας.

«Τα δύο νέα κτήρια θα έχουν διάφορες χρήσεις, οικιστικές και τουριστικές», συμπλήρωσε ο δήμαρχος. Μελλοντικά, όταν ολόκληρη η παραλία θα έχει «καθαρίσει» οριστικά από τις οχληρές εγκαταστάσεις, οι αρχές της Λάρνακας πιστεύουν ότι θα υπάρξει τεράστιο ενδιαφέρον από επενδυτές, Κύπριους και ξένους, για διαφόρων ειδών αναπτύξεις.

Η συνολική έκταση της παραλίας που για δεκαετίες παρέμενε «εγκλωβισμένη» εξαιτίας των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου είναι συνολικού μήκους τριών χιλιομέτρων.

 

Θέμα εβδομάδων εκτιμάται πως είναι η έκδοση της πολεοδομικής άδειας που απαιτείται για την ανάπλαση του κτηρίου του παλιού νοσοκομείου της Λάρνακας, το οποίο προορίζεται για το νέο δημοτικό μέγαρο της πόλης.

Η σχετική αίτηση του Δήμου Λάρνακας βρίσκεται ενώπιον του Τμήματος Διαχείρισης, στα κεντρικά γραφεία του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και υπολογίζεται ότι μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχει εκδοθεί η άδεια, ενώ θ’ ακολουθήσει η ολοκλήρωση της τελικής μελέτης και η έκδοση της οικοδομικής άδειας.

«Πιστεύουμε ότι το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο του 2023 ο Δήμος Λάρνακας θα είναι σε θέση να προκηρύξει τον διαγωνισμό για τα κατασκευαστικά έργα», δήλωσε στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας.

Τα έργα που θα γίνουν θ’ αφορούν την αποκατάσταση των υφιστάμενων διατηρητέων οικοδομών του παλιού νοσοκομείου και την αποκατάσταση ή την κατεδάφιση των οικοδομών που δεν είναι διατηρητέες, έτσι ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν τις υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας.

Περαιτέρω, θα γίνει διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων του ιστορικού κτηρίου, με τη δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης, χώρων πρασίνου κ.α.

Θυμίζουμε, ότι η τελετή υπογραφής της συμφωνίας μίσθωσης του παλαιού νοσοκομείου προς τον δήμο της πόλης έγινε τον περασμένο Απρίλιο.

Στη σύμβαση μίσθωσης του παλαιού νοσοκομείου εμπλέκεται το Υπουργείο Εσωτερικών, το Ίδρυμα «Κληροδότημα Ευανθίας I. Πιερίδου για το Νοσοκομείο Λάρνακας» και ο Δήμος Λάρνακας.

Από πέρσι ο Δήμος Λάρνακας είχε λάβει γνωμάτευση από την Γενική Εισαγγελία της Δημοκρατίας, η οποία ξεκαθάρισε το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του διατηρητέου κτηρίου του παλαιού νοσοκομείου της πόλης, το οποίο σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου παραχωρήθηκε στο Δήμο Λάρνακας για να μετατραπεί σε νέο δημοτικό μέγαρο.

Όσον αφορά τις υπηρεσίες του ΟΚΥπΥ που σήμερα λειτουργούν στο παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας, υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως θα εγκαταλείψουν έγκαιρα τον χώρο, με προοπτική να μεταστεγαστούν στη νέα πτέρυγα του γενικού νοσοκομείου της πόλης.

Ωστόσο, το κτήριο των εξωτερικών ιατρείων που βρίσκεται στο χώρο του παλαιού νοσοκομείου θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως σήμερα.

Η δαπάνη για την μετατροπή του παλιού νοσοκομείου σε νέο δημοτικό μέγαρο υπολογίζεται να φτάσει τα 6.5 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Λάρνακας, η αποκατάσταση του κτηρίου θα γίνει με σύγχρονες τεχνικές, που θα είναι συμβατές με τα παραδοσιακά υλικά σε ότι αφορά τις διατηρητέες οικοδομές.

Send this to a friend