Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Ακάρ: Πρώτα ο Αλλάχ μια μέρα θα κολυμπήσουμε στο Καστελόριζο
Ακάρ: Πρώτα ο Αλλάχ μια μέρα θα κολυμπήσουμε στο Καστελόριζο

Ακάρ: Πρώτα ο Αλλάχ μια μέρα θα κολυμπήσουμε στο Καστελόριζο

Σημαντική εξέλιξη είναι η έξοδος του Αμπντουλχαμίντ Χαν, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είπε πως σε δήλωση Έλληνα αξιωματούχου «εάν μπορείτε ελάτε στο Καστελόριζο, εάν μπορείτε να κολυμπήσετε, κολυμπάτε», απαντά: «Πρώτα ο Αλλάχ μια μέρα θα το κάνουμε κι αυτό».

Σε ομιλία του στην 13η Σύνοδο Πρέσβεων στην Άγκυρα, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας αναφερόμενος στο Αμπτουλχαμίτ Χαν, είπε ότι «οι ναυτικές μας δυνάμεις εκτελούν τα καθήκοντά τους που τους έχουν ανατεθεί χωρίς διακοπή για συνοδεία και προστασία των γεωτρυπάνων μας και των ερευνητικών μας πλοίων». «Λίγο αργότερα, θα πάμε στο λιμάνι Τασουτσού για τον απόπλου του Αμπντουλχαμίτ Χαν. Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη φυσικά, αυτή θα είναι μια νέα εργασία στη Μεσόγειο, το αξιολογούμε και αυτό», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι ενοχλεί τους Έλληνες όταν λέν ότι το Καστελόριζο είναι σε απόσταση κολύμβησης από την Τουρκία. «Πρόσφατα ένας φίλος Έλληνας Υπουργός είπε ότι ‘αν θέλουν ας έρθουν, αν μπορούν να κολυμπήσουν ας κολυμπήσουν’. Και είπαμε, ‘πρώτα ο Αλλάχ μια μέρα να γίνει κι αυτό», είπε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο Τούρκος Υπουργός αναφερόμενος στην πρόσκληση της Άγκυρας για συνάντηση στην Τουρκία, είπε πως «μπορεί κανείς να εκνευριστεί. Λένε (οι Έλληνες) θα έρθουμε (στην Άγκυρα για συνομιλίες). Αλλά δεν έρχονται, δεν μπορούν, δεν θέλουν». «Εμείς λέμε ότι είμαστε δυνατοί γιατί έχουμε δίκιο. Δεν έχουν τίποτα να πουν στο τραπέζι», ανέφερε.

Στη συνέχεια κατηγόρησε την Ελλάδα και για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισιών. «Το άρθρο 12 της Λωζάνης, το άρθρο 14 της Συμφωνίας των Παρισίων λέει ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ότι δεν μπορείς να εξοπλίσεις τα νησιά. Παρόλα αυτά λέμε υπομονή, ας βρεθούμε. Δηλαδή έχουμε τέτοιο πρόβλημα με τη γειτονική μας Ελλάδα», ανέφερε.

Υποστήριξε ακόμη ότι «έχει ξεκινήσει ένας αγώνας εξοπλισμών, ένας αγώνας συμμαχιών (από την Ελλάδα). Όλα αυτά είναι για το θεαθήναι, είναι ένα παιχνίδι. Θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι αυτή η κούρσα εξοπλισμών δεν κάνει τίποτα άλλο από το να κοστίζει στην ευημερία του ελληνικού λαού, ειδικά όταν ο ελληνικός λαός βρίσκεται ήδη σε οικονομικές δυσκολίες».

«Εμείς λέμε ας γίνει το Αιγαίο μια θάλασσα φιλίας, ας μοιραστούμε δίκαια τα πλούτη εδώ, ας συναντηθούμε, ας μιλήσουμε, ας τα μοιραστούμε με άνεση και ειρήνη, υπάρχει τουρισμός, υπάρχουν και άλλα πλούτη, ας τα μοιραστούμε. Παρόλο που τα φέρνουμε αυτά στην ατζέντα, δυστυχώς η Ελλάδα συνεχίζει τις αντιδημοκρατικές της πρωτοβουλίες εδώ», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΑΜ.

Για τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης, ο Χουλουσί Ακάρ είπε «έκλεισαν τα σχολεία εδώ, εμπόδισαν την εκλογή του ‘μουφτή’. Υπάρχει μια σοβαρή πίεση εναντίον των Τούρκων τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στα νησιά. Και εδώ λένε: ‘Αυτοί δεν είναι Τούρκοι΄. Μήπως είναι Κινέζοι; Είναι Ιάπωνες; Δεν έχουν εθνικότητα; Τα ονόματά τους είναι τουρκικά, τα νεκροταφεία τους είναι τουρκικά, η κουλτούρα τους είναι ‘ουρκική. Οι οικογένειές τους ζουν πάντα στην Τουρκία. Και δυστυχώς, παρόλο που το ΕΔΔΑ βλέπει ότι όλες αυτές οι αποφάσεις δεν εφαρμόζονται, δεν λαμβάνει κανένα μέτρο εναντίον τους. Όλα αυτά παραβλέπονται».

Συνεχίζοντας είπε πως αυτό που λεν στους Έλληνες είναι “μην σκεφτείτε να πολεμήσετε μαζί μας. Αυτός ο πόλεμος είναι θέμα μαθηματικών. Πάρτε αυτό το χέρι φιλίας που σας απλώνουμε και βάλτε τέλος στις αντιδημοκρατικές σας πρωτοβουλίες, ενέργειες και συζητήσεις», ανέφερε.

Ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν έχουν διαπράξει παραβίαση χωρίς να έχουν υποστεί παραβίαση. «Να είστε απολύτως σίγουροι γι’ αυτό. Όταν μας έκαναν παραβίαση, κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας», υποστήριξε.

Ο Τούρκος Υπουργός κατέληξε λέγοντας «δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των τα δικαιωμάτων μας ή των δικαιωμάτων των Κυπρίων αδελφών μας στη Μεσόγειο. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Είμαστε αποφασισμένοι, και δόξα τω Θεώ είμαστε ικανοί γι’ αυτό», ανέφερε.

Send this to a friend