Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Καθυστέρησε ο 40χρονος; «Είχε εξάνθημα για μέρες» λέει το Υπουργείο Υγείας
Καθυστέρησε ο 40χρονος; «Είχε εξάνθημα για μέρες» λέει το Υπουργείο Υγείας

Καθυστέρησε ο 40χρονος; «Είχε εξάνθημα για μέρες» λέει το Υπουργείο Υγείας

«Τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν δεν υπήρχε καθυστέρηση εκ μέρους του ασθενούς», ανέφερε μιλώντας στο AlphaNews.Live, ο σύμβουλος του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, με αφορμή τις καταγγελίες της μητέρας του 40χρονου που διαγνώστηκε με ευλογιά των πιθήκων, ότι στην Κύπρο υπάρχει έλλειψη ειδικών φαρμάκων και εμβολίων. 

«Ο άνθρωπος είχε εξάνθημα και δεν έδωσε σημασία. Πέρασαν κάποιες μέρες μέχρι να αποταθεί σε γιατρό. Αντιλαμβάνεστε…».

Ο κύριος Αθανασίου απευθύνει έκκληση στους πολίτες μόλις αντιληφθούν την εμφάνιση συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ευλογιά των πιθήκων να επικοινωνούν με τον προσωπικό τους γιατρό, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά του ιού και για να υποβάλλονται έγκαιρα στις απαραίτητες εξετάσεις και θεραπείες.

Τι ισχύει για φάρμακα και εμβόλια
Παράλληλα, ο κ. Αθανασίου διεμήνυσε ότι δεν κυκλοφορεί εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων που να μην το έχουμε στη χώρα μας και τόνισε ότι οι καταγγελίες δεν ευσταθούν.

«Τόσο εγώ, όσο και οι γιατροί, εξηγήσαμε στη μητέρα ότι το φάρμακο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον ΕΜΑ. Ακόμη και να είχε εγκριθεί, δεν θα μπορούσε να το πάρει ο γιος της, διότι τα αντιικά φάρμακα δίνονται μόνο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις. Όποια διαθέσιμη θεραπεία υπάρχει, παρέχεται στον ασθενή. Σχετικά με τα εμβόλια, έχουμε ενημερώσει ότι εντοπίσαμε το πρώτο κρούσμα, γεγονός που ενδεχομένως να συμβάλει στην επίσπευση της προμήθειας των εμβολίων. Περιμένουμε».

Επαφές Χατζηπαντέλα
Σε σχέση με τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει το Υπουργείο Υγείας, ο σύμβουλος του Υπουργού ανέφερε ότι ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα βρίσκεται σε επαφή με ομολόγους τους για προμήθεια μικρής ποσότητας εμβολίων, μέχρι την άφιξη της παρτίδας που αναλογεί στην Κύπρο. Στο θέμα αυτό, είπε, ενδεχομένως να υπάρξει εξέλιξη εντός της εβδομάδας, χωρίς ακόμη να έχει κλειδώσει οτιδήποτε.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι η έγκαιρη προμήθεια εμβολίων δεν περνά από το χέρι του Υπουργείου, καθώς ό,τι έπρεπε να γίνει εκ μέρους της Κύπρου, έγινε.

«Το κράτος προνόησε. Συμμετέχουμε στην κοινή προσπάθεια προμήθειας από τον Μάιο. Δεν είναι κάτι άλλο που μπορούσαμε να κάνουμε και δεν το κάναμε».

Πηγή: alphanews

Send this to a friend