Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Ποινή φυλάκισης 12 μηνών επέβαλε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας σε 52χρονη, από τη Λεμεσό, η οποία πριν από τρία χρόνια ενώ ήταν μεθυσμένη προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα με θύμα 68χρονη γυναίκα. Μάλιστα, αρχικά δεν είχε καταλάβει, προφανώς λόγω της μέθης της, ότι κτύπησε πεζή γυναίκα…

Το δυστύχημα συνέβη στις 11 Ιουλίου 2019, όταν η κατηγορούμενη παρέσυρε με το αυτοκίνητό της και τραυμάτισε θανάσιμα την Αθηνά Λουκά, 68 χρόνων, από το Τραχώνι.

Το θανατηφόρο έγινε στον παλιό δρόμο Κόρνου – Κοφίνου, την ώρα που η 68χρονη διασταύρωνε πεζή το δρόμο έξω από το ξωκκλήσι του Αγίου Ευφημιανού.

Από εξετάσεις που διενήργησαν οι άνδρες της Αστυνομίας, διαπιστώθηκε ότι την ώρα του δυστυχήματος η οδηγός ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ (διπλάσιο από το επιτρεπόμενο όριο).

Συγκεκριμένα, όταν υποβλήθηκε σε τελικό έλεγχο αλκοόλης η ένδειξη ήταν 47μg% αντί 22μg%. Η οδηγός κρίθηκε ένοχη στην κατηγορία της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και καταδικάστηκε σε 12μηνη φυλάκιση, σ’ έξι βαθμούς ποινής, ενώ της στερήθηκε η άδεια οδηγού για 18 μήνες μετά την αποφυλάκισή της. Επίσης, της επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ καθώς και τέσσερις βαθμοί ποινής για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Το δυστύχημα συνέβη το βράδυ της 11ης Ιουλίου 2019, λίγο μετά τις 9.30μ.μ. Η 49χρονη, τότε, οδηγός ταξίδευε στον παλιό δρόμο Κόρνου – Κοφίνου, όταν σε κάποιο σημείο του δρόμου, παρά το ξωκλήσι του Αγίου Ευφημιανού δεν αντιλήφθηκε την άτυχη 68χρονη, η οποία εκείνη την ώρα επιχειρούσε να διασταυρώσει τον δρόμο, με αποτέλεσμα να την παρασύρει.

Στην σκηνή του δυστυχήματος έσπευσαν μέλη του Αστυνομικού Σταθμού Κοφίνου και ασθενοφόρο, που μετέφερε την τραυματισμένη γυναίκα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου οι επί καθήκοντι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό της.

Από τις εξετάσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι η 68χρονη, όταν κτυπήθηκε από το αυτοκίνητο, εκσφενδονίστηκε στον ανεμοθώρακα του οχήματος της κατηγορουμένους και μετέπειτα έπεσε στο έδαφος. Η οδηγός αρχικά δεν αντιλήφθηκε το κακό που είχε συμβεί… Αφού έκανε επαναστροφή, επέστρεψε στην σκηνή προκειμένου να καταλάβει τι είχε κτυπήσει στον ανεμοθώρακα του αυτοκινήτου της.

 

Αγνώριστες, προς το καλύτερο, θα καταστούν τα προσεχή χρόνια οι κεντρικές πλατείες Ακροπόλεως και Αλκής, στη Λάρνακα. Ο δήμος της πόλης προγραμματίζει τη ριζική ανάπλαση των δύο ιστορικών πλατειών και ήδη βρίσκεται στη διαδικασία ετοιμασίας των σχεδίων μέσω ιδιώτη μελετητή. Τον Απρίλιο του 2021 ο Δήμος Λάρνακας υπέγραψε τα συμβόλαια για ετοιμασία της μελέτης σε σχέση με το έργο αυτό με τον οίκο «A. F. Modinos and SA Vrahimis Architects and Engineers».

Σύμφωνα με το συμβόλαιο, η μελέτη για την ανάπλαση των δύο πλατειών περιλαμβάνει, επίσης, τμήματα των οδών Ερμού, Κωνσταντίνου Καλογερά, Γλάδστωνος, Λουκή Ακρίτα και Ορφέως.

Στόχος του έργου είναι η αισθητική, λειτουργική και ποιοτική αναβάθμιση κι ενοποίηση των δύο πλατειών, εξασφαλίζοντας την ομαλή και ασφαλή διακίνηση των πεζών και των οχημάτων, παρέχοντας παράλληλα τις αναγκαίες διευκολύνσεις σε άτομα με αναπηρίες.

Η μελέτη ανάπλασης θα περιλαμβάνει την πλακόστρωση και διαμόρφωση των πλατειακών χώρων, νέα φωταγώγηση, φύτευση κι εγκατάσταση σύγχρονου αστικού εξοπλισμού.

Τα κατασκευαστικά σχέδια προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Μάιο του 2023 και ακολούθως αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το κατασκευαστικό συμβόλαιο.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική παρουσίαση του έργου, στα σχέδια προβλέπονται διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, διαμόρφωση των χώρων στις πλατείες Αλκής και Ακροπόλεως που θα αποτελούν δημόσιους χώρους, δημιουργία θέσεων στάθμευσης συμπεριλαμβανομένου και θέσεις για ΑμεΑ, νέος ενιαίος αστικός φωτισμός με φωτιστικά ιστού, επίστρωση ψυχρών υλικών, ενώ ταυτόχρονα προβλέπονται πολλές νέες αστικές εγκαταστάσεις, όπως παγκάκια και ανθώνες.

Τα σχέδια προβλέπουν, ακόμα, εκτεταμένες αναβαθμίσεις με αφαίρεση των ασφαλτικών στρώσεων και τοποθέτηση κυβόλιθων, αναβάθμιση συστήματος ομβρίων υδάτων, υπογειοποίηση υποδομών και δικτύων υπηρεσιών κοινής ωφελείας κι εγκατάσταση υδάτινου στοιχείου μαζί με την τοποθέτηση σύγχρονου αστικού εξοπλισμού.

Θα εξωραϊστεί, επίσης, με καινούργιο αστικό εξοπλισμό ο τριγωνικός χώρος που οριοθετεί την αρχή της οδού Ερμού και το τέρμα της οδού Καλογερά καθώς και ο χώρος όπου βρίσκεται το μνημείο των τεσσάρων ηρώων του Αη Γιάννη, απέναντι από το οίκημα της Αλκής.

Η ανάπλαση των δύο υπό αναφορά πλατειών συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των ώριμων έργων, τα οποία θα εγκριθούν για συγχρηματοδότηση από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Όσον αφορά το παραδοσιακό σουβλατζίδικο του «Περούτσιου» που λειτουργεί στην πλατεία Αλκής, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα μας ότι στον ίδιο χώρο προβλέπεται η δημιουργία ενός σύγχρονου περιπτέρου που θα ικανοποιεί τους σχετικούς κανονισμούς για λειτουργία take away.

 

 

 

 

 

 

 

Send this to a friend