Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ «Είσαι μαύρος… να πάεις πίσω στη χώρα σου»-Η μαρτυρία του Daniel στο SigmaLive
«Είσαι μαύρος… να πάεις πίσω στη χώρα σου»-Η μαρτυρία του Daniel στο SigmaLive

«Είσαι μαύρος… να πάεις πίσω στη χώρα σου»-Η μαρτυρία του Daniel στο SigmaLive

«Δεν πονούσα από τους μώλωπες στο στήθος ή από το κτύπημα στο κεφάλι. Πονούσα από τα λόγια του. Επειδή είμαι μαύρος ήθελε να βγάλει το κεφάλι μου».

Αυτά είναι μερικά από τα λόγια του Daniel, ο οποίος δέχθηκε ρατσιστική επίθεση την περασμένη βδομάδα (27/7) στη Λεμεσό από 30χρονο Ρουμάνο, ο οποίος ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ.

O Daniel δέχθηκε να μιλήσει στο SigmaLive για όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ έξω από την πολυκατοικία. Για όσα ρατσιστικά άκουσε και όσα χτυπήματα δέχθηκε επειδή είναι μαύρος.

Επειδή κατάγεται από την Ουγκάντα, κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να πάει πίσω στη χώρα του, ενώ για άλλους δεν έχει θέση στην κοινωνία μας παρά μόνο στην Αφρική.

Αυτό που δεν ήξερε ο δράστης για τον Daniel είναι ότι ήρθε στην Κύπρο πριν από πέντε χρόνια για σπουδές και μιλά πολύ καλά την ελληνική γλώσσα. Είναι τελειόφοιτος στο Τεχνολογικό Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στο Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων. Ο Daniel βραβεύθηκε λίγες μέρες πριν την επίθεση με το βραβείο ήθους και κοινωνικής προσφοράς του ΤΕΠΑΚ. Έχει ως στόχο να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο. Εξάλλου, για αυτό νιώθει ευγνώμων που δέχθηκε αυτός την επίθεση. Γιατί μπορεί να αντιμετωπίσει τις φυλετικές διακρίσεις. Για αυτό  παλεύει. Για έναν κόσμο ίσο, χωρίς ξενοφοβία.

Τι συνέβη εκείνη τη νύχτα; Πώς ξεκίνησε η ρατσιστική επίθεση;

Πήγα το βράδυ με τους φίλους μου από το Erasmus σε ένα μπαρ για ποτό. Μετά από τρεις περίπου ώρες έφυγα και επιστρέφοντας στην εστία μου βρήκα έξω από την είσοδο αυτό το παιδί ημίγυμνο. Πήγα να μπω στο κτίριο και αυτός μπήκε μπροστά μου και δεν με άφηνε να μπω στο κτίριο. Άρχισε να με ρωτά ποιος είμαι, που ήμουν και γιατί βρισκόμουν έξω από το κτίριο. Ήταν μεθυσμένος και μιλούσε σπασμένα ελληνικά και σπασμένα αγγλικά. Προσπάθησα να τον αποφύγω γιατί δεν ήθελα να ανοίξουμε συζήτηση. Συνεχώς άκουγα τη λέξη μαύρος. Ήταν ένα σοκ αλλά δεν ήθελα να δώσω συνέχεια. Στη συνέχεια με έσπρωξε και άρχισε να με κτυπά με τα χέρια του. Με κτύπησε στο πρόσωπο και στο στήθος. Όταν σταμάτησε, βρήκα την ευκαιρία να μπω στο κτίριο. Αμέσως τηλεφώνησα στην Αστυνομία και στον security του κτιρίου. Παράλληλα άκουγα θόρυβο. Μου φώναζε έλα να σε δέρω. Θέλω να φκάλω τη κκελλέ σου. Εν θέλω να ξαναδώ μαύρους δαμέ. Να πάεις στη χώρα σου. Συνέχισε να κτυπά τα κάγκελα της πολυκατοικίας και κατάφερε να μπει μέσα. Τον είδα να κρατά ένα μεγάλο σίδερο. Έπαθα σοκ. Ήρθε να με κτυπήσει και έβαλα τα χέρια μου για να κρατήσω το σίδερο. Αν δεν είχα δύναμη να κρατήσω το σίδερο θα ήμουν kaput. Στην προσπάθεια μου να κρατήσω το σίδερο με χτύπησε στο μάτι και στο κεφάλι. Κατάφερα να τον βάλω κάτω και φώναξα βοήθεια. Εκεί ήρθε ένα άλλο παιδί που με άκουσε και με βοήθησε. Τον κρατήσαμε κάτω μέχρι να έρθει η Αστυνομία. Όταν τον ρώτησαν γιατί μου επιτέθηκε, είπε «επειδή είναι μαύρος. Θέλω να φκάλω τη κκελλέ του». Δεν πονούσα από τους μώλωπες στο στήθος ή από το κτύπημα στο κεφάλι. Πονούσα από τα λόγια του. Επειδή είμαι μαύρος ήθελε να βγάλει το κεφάλι μου. Είμαι ευγνώμων που έτυχε σε μένα γιατί έχω λίγη δύναμη και ταχύτητα και κατάφερα να τον κρατήσω στο πάτωμα. Θα ήταν χειρότερα τα πράγματα αν ήταν άλλο παιδί χωρίς δύναμη.

Φοβήθηκες για τι ζωή σου; Είναι η πρώτη φορά που δέχεσαι ρατσιστική επίθεση;

Φοβάμαι μέχρι σήμερα. Δεν φοβάμαι μόνο για εμένα αλλά και για τα άλλα παιδιά από την Αφρική. Αυτός ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος για την κοινωνία μας. Υπάρχει ρατσισμός στην Κύπρο, αλλά ποτέ δεν είδα να φτάνει σε τέτοιο επίπεδο. Είμαι πέντε χρόνια στην Κύπρο και δεν έχω ξανά ζήσει κάτι τέτοιο. Μου έτυχε πολλές φορές να δεχθώ ρατσιστικά σχόλια. Μια φορά στεκόμουν σε γραμμή και ο πίσω μου είπε «έχουμε τη μαϊμούνα μπροστά μας». Τον άκουσα και τον ρώτησα «ξανά είδες μαϊμούνα με δύο πόδια. Μετά γίναμε φίλοι». Εγώ θέλω να αλλάξω τον κόσμο. Η Κύπρος είναι καλή χώρα απλά είναι μια κλειστή κοινωνία.

Πήγες στην Αστυνομία για κατάθεση; Προχώρησες σε καταγγελία εναντίον του;

Με κάλεσε η Αστυνομία και πήγα και κατέθεσα τα γεγονότα. Μου είπαν ότι θα με καλέσουν για να πάω στο δικαστήριο. Εγώ δεν ξέρω καλά τη νομοθεσία. Δεν έχει νόημα να τον πάρω ή όχι στο Δικαστήριο. Αυτός δεν είναι μόνο επικίνδυνος για εμένα, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Η Αστυνομία και το κράτος πρέπει να λάβουν μέτρα για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινη ζωή.

Θεωρείς ότι η Κύπρος έχει επαρκεί μέτρα κατά των ρατσιστικών επιθέσεων;

Θεωρώ ότι υπάρχουν κάποια μέτρα, αλλά χρειάζονται δημιουργικές πράξεις. Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα αν ξεκινήσουμε από τις άκρες. Πρέπει να ξεκινήσουμε από τη μέση. Υπάρχει νομοθεσία αλλά πάντα μπορούμε να βελτιώσουμε και να αλλάξουμε κάτι.

Τέλος, ο Daniel  ανέφερε «Είμαι ευγνώμων που βρίσκομαι εδώ. Δεν θέλω να εστιάζω στα αρνητικά πράγματα γιατί η Κύπρος μου προσέφερε πολλά θετικά. Δεν έχω στο μυαλό μου να συνεχίσω να ζω εδώ αλλά η Λεμεσός είναι σαν την πόλη μου τώρα και η Κύπρος πατρίδα μου. Ότι γίνεται στην κοινότητα με ενδιαφέρει γιατί νιώθω Κύπριος. Θέλω για όσο ζω εδώ να σκέφτομαι θετικά και να φέρω θετικές αλλαγές. Όταν πάω στη χώρα μου θα συνεχίσω τις φιλανθρωπικές δράσεις γιατί μπορούν να φέρουν αλλαγές».

Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν έχουν θέση στην Κύπρο. Δεν έχουν θέση σε καμία γωνιά της γης. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να βρίζει και κτυπά κάποιον επειδή μαύρος, άσπρος, η κίτρινος. Κανείς δεν θα μας πάρει τη δουλειά μας αν έχουμε όρεξη να εργαστούμε, κανείς δεν θα μας αλλάξει την εθνική μας ταυτότητα αν αυτή είναι καλά ριζωμένη μέσα μας.

Ο Daniel μαζί με μία ομάδα νέων ανθρώπων δημιούργησαν το «running – fluent initiative», μία εθελοντική πρωτοβουλία και δράση. Ακολουθούν φωτογραφίες από τις δράσεις τους

Πηγή: sigmalive

Send this to a friend