Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μητροπολίτης Κιτίου: “Από που και ως που το ΕΦΚΑΦ έχει δικαίωμα στη Διανέλλειο;”
Μητροπολίτης Κιτίου: “Από που και ως που το ΕΦΚΑΦ έχει δικαίωμα στη Διανέλλειο;”

Μητροπολίτης Κιτίου: “Από που και ως που το ΕΦΚΑΦ έχει δικαίωμα στη Διανέλλειο;”

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Μεγάλη έκπληξη και απορίες προκάλεσε στις αρχές της Λάρνακας δημοσίευμα στο ΚΥΠΕ, το οποίο φιλοξένησε δηλώσεις που φέρεται να έκανε στον τουρκοκυπριακό τύπο, ο «γενικός διευθυντής» του ΕΒΚΑΦ Ιμπραχήμ Μπεντέρ, σύμφωνα με τις οποίες η «διοίκηση βακουφίων», δηλαδή το ΕΦΚΑΦ, θα προσφύγει στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το γκρέμισμα της πρώην Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής.

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα, ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος το απέδωσε… σε παρεξήγηση, σημειώνοντας ότι πρέπει να έγινε λανθασμένη απόδοση και να υπήρξε σύγχυση σε σχέση με το υφιστάμενο Γυμνάσιο Δροσιάς, επί της λεωφόρου Γρίβα Διγενή στη Λάρνακα, το οποίο όντως είναι κτισμένο σε γη του ΕΒΚΑΦ.

Θυμίζουμε, ότι για το Γυμνάσιο Δροσιάς, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εξήγγειλε πρόσφατα αναβάθμιση του σχολικού κτηρίου με δαπάνη τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Η Λάρνακα, ωστόσο, ζητά όπως ανεγερθεί νέο γυμνάσιο στο χώρο της πρώην Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής, έτσι ώστε να μεταφερθούν εκεί οι μαθητές που σήμερα φοιτούν στο Γυμνάσιο Δροσιάς, το οποίο κτηριακά παρουσιάζει πολλά προβλήματα. Αίτημα, όμως, το οποίο μέχρι στιγμής δεν αντικρίζεται θετικά. Αντί αυτού, το αρμόδιο υπουργείο εξήγγειλε εργασίες αναβάθμισης στο Γυμνάσιο Δροσιάς.

Ο Μητροπολίτης Κιτίου ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε το ΕΒΚΑΦ είχε κυριότητα στη γη του Διανέλλειου Ορφανοτροφείου, όπου ανήκε προτού παραχωρηθεί στην κυριότητα του Υπουργείου Παιδείας ο χώρος της πρώην Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής.

«Το Διανέλλειο Ορφανοτροφείο είναι ένα ανεξάρτητο ίδρυμα, δεν ανήκει στην εκκλησία, παρόλο που προεδρεύει πάντοτε ο Μητροπολίτης Κιτίου.

Το ίδρυμα προχώρησε σε ανταλλαγή γης με την κυβέρνηση, η οποία έδωσε μετρητά και άλλη γη στο ίδρυμα. Όλα τα έσοδα του ιδρύματος χρησιμοποιούνται για υποτροφίες ορφανών μαθητών.

Πώς είναι δυνατόν να είναι του ΕΒΚΑΦ η γη, αφού ήταν του Διανέλλειου Ορφανοτροφείου», διερωτήθηκε ο Μητροπολίτης Κιτίου, ο οποίος συμπλήρωσε ότι πρέπει να έγινε παρεξήγηση και σύγχυση με το θέμα που σχετίζεται με την προοπτική αναβάθμισης του Γυμνασίου Δροσιάς, που κτίστηκε σε γη του ΕΒΚΑΦ.

Την έκπληξή του για το εν λόγω δημοσίευμα εξέφρασε και ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας. «Όταν ακούσαμε την είδηση παραξενευτήκαμε, διότι ουδέποτε είχε εμπλοκή στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη Διανέλλειο το ΕΒΚΑΦ.

Εξ’ όσων γνωρίζω, το ΕΒΚΑΦ δεν είχε ποτέ σχέση με το κτήριο της Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για λάθος. Ίσως εννοούν το Γυμνάσιο Δροσιάς, όπου η γη είναι ιδιοκτησία του ΕΒΚΑΦ», είπε ο κ.Βύρας.

 

Το δημοσίευμα

———————-

Στις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Ιμπραχήμ Μπεντέρ, υποστηρίζει ότι «αντίκειται στο διεθνές δίκαιο η πλήρης κατεδάφιση ενός κτηρίου επειδή είναι μισογκρεμισμένο», γι’ αυτό θα διαβιβαστεί στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η διαμαρτυρία γι’ αυτήν την παράνομη, όπως την χαρακτήρισε, στάση.

Ο κ. Μπεντέρ εξέφρασε την άποψη ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτήρισε την κυπριακή κυβέρνηση, θα μπορούσε να προχωρήσει στην αναστήλωση του κτηρίου υποβάλλοντας αίτηση στο ΕΒΚΑΦ για εξασφάλιση άδειας μέσω της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ισχυρίστηκε, ακόμα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία χρησιμοποιεί παράνομα τα κτήρια και τη γη του ΕΒΚΑΦ από το 1974.

«Σύμφωνα μ’ έρευνες που κάναμε, η απώλεια εισοδήματος του ΕΒΚΑΦ υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου το γεγονός ότι αφέθηκαν χωρίς φροντίδα εκ μέρους της ελληνοκυπριακής διοίκησης και κατέρρευσαν κτήρια που ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ», κατέληξε.

 

 

 

 

 

 

 

 

Send this to a friend