Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Στη σύλληψη 47χρονου κατοίκου Λάρνακας, προχώρησε χθες η Αστυνομία, για διευκόλυνση των ανακρίσεων, σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση παράνομης προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών, παράνομης κατοχής ναρκωτικών με σκοπό την προμήθεια σε άλλο πρόσωπο και παράνομης κατοχής περιουσίας.

Γύρω στις 3.40μ.μ. χθες, μέλη του ΟΠΕ Λάρνακας, ανέκοψαν για έλεγχο το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 47χρονος, σε δρόμο της Λάρνακας. Ο 47χρονος επιτέθηκε στους αστυνομικούς, ώστε να παρεμποδίσει τη διενέργεια έρευνας σε τσαντάκι ώμου, που είχε στην κατοχή του, με αποτέλεσμα να συλληφθεί για το αυτόφωρο αδίκημα της επίθεσης εναντίον αστυνομικού και της αντίστασης κατά τη νόμιμη σύλληψη.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του ελέγχου εντοπίστηκε στο εν λόγω τσαντάκι, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 19 συσκευασίες και ένα νάιλον σακουλάκι, τα οποία περιείχαν ποσότητα μεταμφεταμίνης, συνολικού βάρους 3 γραμμαρίων περίπου. Επίσης, στην κατοχή του 47χρονου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα χρυσαφικά και κοσμήματα, για τα οποία ο 47χρονος δεν έδωσε ικανοποιητικές εξηγήσεις για το πως βρέθηκαν στην κατοχή του.

Η ΥΚΑΝ (Επαρχιακό Κλιμάκιο Λάρνακας) και το Τμήμα Μικροπαραβάσεων Λάρνακας διερευνούν την υπόθεση.

 

Πόντιση αμφορέων στην θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Λάρνακας προγραμματίζεται περί τα μέσα Αυγούστου από την τοπική εταιρεία τουρισμού, με τη συμβολή του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, του Συνδέσμου Καταδυτικών Κέντρων Κύπρου και του Υφυπουργείου Τουρισμού. Οι αμφορείς θα τοποθετηθούν υποβρυχίως στη θάλασσα της Ορόκλινης, όπου βρίσκεται ο τεχνητός ύφαλος με τα πλοία «Ελπίδα» και «LEF 1», τα οποία ποντίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2019.

Στόχος της δράσης αυτής είναι η ανάπτυξη της θαλάσσιας ζωής και η αύξηση του καταδυτικού τουρισμού στην επαρχία Λάρνακας, όπου ήδη το ενδιαφέρον είναι μεγάλο εξαιτίας του γνωστού, ανά το παγκόσμιο, ναυαγίου του Ζηνοβία. Κι ενώ, όμως, οι τοπικές αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες για εμπλουτισμό της θαλάσσιας ζωής, ένα διαχρονικό αίτημα που είναι η πάταξη της παράνομης αλιείας, εξακολουθεί να υφίσταται.

Παρά τα επανηλλειμμένα διαβήματα που έγιναν προς τα αρμόδια υπουργεία και κρατικά τμήματα, κυρίως για προστασία της θαλάσσιας περιοχής όπου βρίσκεται το ναυάγιο του Ζηνοβία, εντούτοις δεν έγινε κατορθωτό να εξευρεθεί μία αποτελεσματική λύση.

Κατά καιρούς έχουν γίνει καταγγελίες από καταδυτικές σχολές κι επιχειρηματίες θαλασσίων δραστηριοτήτων, ότι τόσο στη νέα θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή του τεχνητού ύφαλου της Ορόκλινης, όσο και στην περιοχή του Ζηνοβία παρατηρείται παράνομο ψάρεμα, γεγονός το οποίο επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην εξέλιξη των υφάλων που αποτελούν σημαντικούς καταδυτικούς προορισμούς.

Με την σειρά της η τοπική εταιρεία τουρισμού έχει αποστείλει αρκετές επιστολές – διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ζητώντας την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων, ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο.

Μία από τις εισηγήσεις που έγιναν είναι όπως για προστασία των συγκεκριμένων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών να συμβάλλει και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) στη Λάρνακα, που διαθέτει προηγμένο σύστημα παράκτιας παρατήρησης.

Η εταιρεία εκτιμά ότι το ΚΣΕΔ είναι σε θέση όχι μόνο ν’ αναλάβει ρόλο εντοπισμού της παράνομης αλιείας, αλλά και να προβαίνει στις ανάλογες αναφορές προς τα αρμόδια τμήματα. Άλλη μία εισήγηση που έγινε είναι να επιτραπεί η χρήση καμερών για 24ώρη επιτήρηση των θαλάσσιων χώρων, όπου το κράτος έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους για δημιουργία προστατευόμενων περιοχών.

Ενώ, λοιπόν, η Λάρνακα έχει τεράστιες προοπτικές να καταστεί ένας από τους πιο αξιόλογους καταδυτικούς προορισμούς, διαθέτοντας σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως είναι οι καλές θερμοκρασίες νερού και οι ασφαλείς θάλασσες, εντούτοις υστερεί έναντι των υπολοίπων ανταγωνιστικών της προορισμών όσον αφορά την ποσότητα και την ποικιλία της θαλάσσιας ζωής, η οποία αποτελεί τη βάση της καταδυτικής δραστηριότητας.

Γι’ αυτό, η προστασία των υφάλων στην επαρχία Λάρνακας θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία.

 

 

Send this to a friend