Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Ζελένσκι: Ηθελημένο ρωσικό έγκλημα πολέμου ο βομβαρδισμός φυλακής
Ζελένσκι: Ηθελημένο ρωσικό έγκλημα πολέμου ο βομβαρδισμός φυλακής

Ζελένσκι: Ηθελημένο ρωσικό έγκλημα πολέμου ο βομβαρδισμός φυλακής

«Ηθελημένο ρωσικό έγκλημα πολέμου» χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό φυλακής στην ανατολική Ουκρανία ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας παράλληλα πως το εν λόγω χτύπημα σκότωσε 50 αιχμαλώτους πολέμου.

«Έλαβα σήμερα πληροφορίες για την επίθεση των δυνάμεων κατοχής στην Ολένιβκα (σ.σ.: όπου βρίσκεται η φυλακή), στην περιφέρεια Ντανιέτσκ (σ.σ. η περιφέρεια ονομάζεται και Ντόνετσκ). Πρόκειται για ηθελημένο ρωσικό έγκλημα πολέμου, για ηθελημένη μαζική δολοφονία Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου. Πάνω από 50 νεκροί», είπε κατά τη διάρκεια του μαγνητοσκοπημένου καθημερινού διαγγέλματός του ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

18 άμαχοι νεκροί σε δύο ημέρες

Την ίδια ώρα, τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως πάνω από 18 άμαχοι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν τις προηγούμενες δύο ημέρες κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Στην περιφέρεια Ντονέτσκ έχασαν τη ζωή τους 10 πολίτες και τραυματίστηκαν άλλοι 25, σύμφωνα με τον ουκρανό στρατιωτικό διοικητή στην περιοχή, τον Πάβλο Κιριλένκο, ο οποίος επέρριψε την ευθύνη στις ρωσικές δυνάμεις, που όπως είπε έπληξαν με το πυροβολικό τους αρκετές κοινότητες.

Δύο θάνατοι αναφέρθηκαν στην πόλη Χάρκοβο και άλλοι πέντε στη Μικολάιφ, όπου βομβαρδίστηκε στάση λεωφορείου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Σε περιοχές ελεγχόμενες από τους φιλορώσους, οι αυτονομιστές έκαναν λόγο χθες για έναν θάνατο και 28 τραυματισμούς στις τάξεις των αμάχων από τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς.

Σχεδόν σίγουρη η στάση πληρωμών της Ουκρανίας από την S&P

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας S&P μείωσε χθες Παρασκευή κατά τρεις μονάδες το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ουκρανίας, στη βαθμίδα CC, κρίνοντας ότι η συμφωνία που κλείστηκε πρόσφατα με αρκετές δυτικές χώρες για την επιμήκυνση των δανειακών υποχρεώσεων του Κιέβου ισούται με «σχεδόν σίγουρη» στάση πληρωμών.

«Η Ουκρανία ζήτησε από τους ξένους πιστωτές της να επιμηκύνουν κατά 24 μήνες τις πληρωμές για το σύνολο του εξωτερικού της χρέους», υπογραμμίζει ο S&P σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Έπειτα από το αίτημα αυτό, η άποψή μας είναι ότι η κήρυξη στάσης πληρωμών του χρέους που είναι εκπεφρασμένο σε ξένα νομίσματα είναι σχεδόν βέβαιη», διευκρινίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Όμιλος δυτικών πιστωτών του Κιέβου —συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου— ενέκρινε την 20ή Ιουλίου την αναβολή της πληρωμής τόκων του ουκρανικού χρέους κατόπιν ουκρανικού αιτήματος, παροτρύνοντας και τους υπόλοιπους ξένους πιστωτές που διακρατούν χρέος της χώρας να κάνουν το ίδιο.

Η νέα αξιολόγηση συνοδεύεται από αρνητική προοπτική, κάτι που αντανακλά «την άποψή μας ότι η Ουκρανία (…) θα θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά της να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, κάτι που θεωρούμε στάση πληρωμών», προσθέτει ο S&P.

Ο οίκος είχε ήδη υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ουκρανίας την 27η Μαΐου σε CCC+, επίσης με αρνητική προοπτική, εξαιτίας «των σοβαρών επακόλουθων της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης», εξηγώντας πως προεξοφλούσε ότι «η ρωσοουκρανική στρατιωτική σύρραξη θα παραταθεί».

Ο στρατός της Ρωσίας εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Πηγή: cnn.gr

Send this to a friend