Home ΛΑΡΝΑΚΑ Έπεσαν οι υπογραφές για τους δρόμους Δεκέλειας και Δερύνειας
Έπεσαν οι υπογραφές για τους δρόμους Δεκέλειας και Δερύνειας

Έπεσαν οι υπογραφές για τους δρόμους Δεκέλειας και Δερύνειας

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Έπειτα από καθυστερήσεις πολλών χρόνων, δύο σημαντικά οδικά έργα για τις επαρχίες Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου, πήραν χθες σάρκα και οστά με τις υπογραφές των σχετικών συμβολαίων.

Ο λόγος για την Γ΄ φάση του παραλιακού δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας και τον δρόμο Δερύνειας – Σωτήρας. Δύο οδικές αρτηρίες που αποτελούσαν διαχρονικά αιτήματα των τοπικών κοινωνιών, αφού η μεν Γ΄ φάση του δρόμου Δεκέλειας θ’ αναβαθμίσει το οδικό δίκτυο της τουριστικής περιοχής Ορόκλινης και παράλληλα το τουριστικό προϊόν της ευρύτερης Λάρνακας, ενώ η βελτίωση του δρόμου Δερύνειας – Σωτήρας θα διευκολύνει, εκτός των άλλων, την μετάβαση ξένων επισκεπτών στην ενδοχώρα της επαρχίας Αμμοχώστου.

Όσον αφορά το δρόμο Δεκέλειας, το συμβόλαιο υπεγράφη με την εταιρεία «Iacovou Brothers (Constructions) Ltd». Η Γ΄ φάση ξεκινά από τον Ναυτικό Όμιλο Λάρνακας κι επεκτείνεται μέχρι τα όρια της Πύλας. Είναι συνολικού μήκους περίπου τρεισήμισι χιλιομέτρων.

Ενδεικτικό του πόσο έχει καθυστερήσει η Γ΄ φάση, είναι το γεγονός ότι η Β΄ φάση του έργου ολοκληρώθηκε το 2010… Το κύριο οδικό δίκτυο περιλαμβάνει τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας (δύο ανά κατεύθυνση), κτιστή κεντρική διαχωριστική νησίδα, πλακόστρωτα πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμους, λωρίδες και χώρους πρασίνου, φωτοελεγχόμενες διαβάσεις πεζών, στάσεις λεωφορείων, παρόδιους χώρους στάθμευσης και τέσσερις ισόπεδους κυκλικούς κόμβους.

Θα κατασκευαστούν 345 νέοι χώροι στάθμευσης επί της προτεινόμενης όδευσης, 14 χώροι στάθμευσης για ΑμεΑ, καθώς και νέοι κόλποι για τη στάση λεωφορείων.

Το δευτερεύον οδικό δίκτυο (υπηρεσιακοί δρόμοι μήκους περίπου 4 χλμ) θα περιλαμβάνει μία ή δύο λωρίδες κυκλοφορίας, πλακόστρωτα πεζοδρόμια, παρόδιους χώρους στάθμευσης, χώρους πρασίνου, διαβάσεις πεζών και υπερυψωμένες συμβολές.

Οι εργασίες για την Γ΄ φάση του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας προγραμματίζεται να αρχίσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με διάρκεια εκτέλεσης τους 30 μήνες. Το κόστος θα ξεπεράσει τα 17,5 εκατομμύρια ευρώ.

Δερύνειας – Σωτήρας

—————————–      

Εξάλλου, σήμερα υπεγράφη και το συμβόλαιο για το έργο που αφορά τη βελτίωση του δρόμου Δερύνειας – Σωτήρας. Η ανάδοχος κοινοπραξία είναι η «LOIS BUILDERS LIMITED – WADE ADAMS CONTRACTING (CYPRUS) LIMITED JV».

Το έργο αφορά τη βελτίωση της βασικής κεντρικής οδικής αρτηρίας που συνδέει τους δύο δήμους και θεωρείται ουσιαστικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή.

Ο δρόμος είναι 4 χιλιομέτρων και θα κατασκευαστούν δυο λωρίδες κυκλοφορίας και τρίτη λωρίδα για δεξιόστροφες κινήσεις όπου απαιτείται.

Το έργο θα περιλαμβάνει κλειστό σύστημα αποχέτευσης ομβρίων, εγκαταστάσεις νέων υπηρεσιών, κατασκευή πλακόστρωτων πεζοδρομίων, λωρίδα πρασίνου, ποδηλατόδρομο, χώρους στάθμευσης επί του οδοστρώματος, διαβάσεις πεζών, στάσεις λεωφορείων, υπερυψωμένες συμβολές, σημάνσεις, σηματοδότηση, οδικό φωτισμό, χώρους πρασίνου και δυο ισόπεδους κυκλικούς κόμβους.

Περαιτέρω, για την προστασία της λίμνης Παραλιμνίου, η οποία είναι ενταγμένη στην περιοχή του δικτύου Natura 2000 – CY3000008, προνοείται η διασφάλιση της ποιότητας των υδάτων που καταλήγουν σε αυτήν, μέσω της κατασκευής τριών λιμνών κατακράτησης, συμπεριλαμβανομένων υδραυλικών έργων, κατάλληλων εγκαταστάσεων κι εξοπλισμού.

Όπως ανακοινώθηκε, τα πρώτα κατασκευαστικά έργα αναμένεται ν’ αρχίσουν τον Αύγουστο με διάρκεια εκτέλεσης τους 30 μήνες. Το κόστος θα ξεπεράσει τα 16 εκατομμύρια ευρώ.

Send this to a friend