Home ΛΑΡΝΑΚΑ Γεμάτη πλαστικά σκουπίδια η παραλία του Μαζωτού…
Γεμάτη πλαστικά σκουπίδια η παραλία του Μαζωτού…

Γεμάτη πλαστικά σκουπίδια η παραλία του Μαζωτού…

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Μόνο σε δύο ώρες μαζεύτηκαν 77 κιλά σκουπίδια από την παραλία του Μαζωτού, στην επαρχία Λάρνακας… Για ακόμα μια φορά αποδείχθηκε ότι ο ανθρώπινος παράγοντας και η κακή διαχείριση των αποβλήτων αποτελούν την κύρια αιτία ρύπανσης των κυπριακών θαλασσών και παραλιών.

Ο καθαρισμός στην παραλία του Μαζωτού έγινε στα πλαίσια της εκστρατείας «Wish you were Clean Vol IIΙ» και σ’ αυτήν συμμετείχαν η Νεολαία Οικολόγων, η Οικολογική Κίνηση Κύπρου, το Center for Social Innovation και ο οργανισμός «RESEΤ Cy», μαζί με εθελοντές. Τα αποτελέσματα καταγραφής των σκουπιδιών που μαζεύτηκαν κατέδειξαν ότι το 72% ήταν πλαστικά απορρίμματα, κυρίως μικρά πλαστικά κομμάτια και τενεκεδάκια ποτών, πλαστικές συσκευασίες τροφίμων κ.α.

Τα πιο πάνω αποτελέσματα αποδεικνύουν, για πολλοστή φορά, ότι η μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης των παραλιών είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες και η κακή διαχείριση των αποβλήτων στις παράκτιες περιοχές.

Μετά το πέρας της εκστρατείας, η γενική γραμματέας της Νεολαίας Οικολόγων Κυριακή Γιαννουρή δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες στον καθαρισμό της παραλίας Μαζωτού απομάκρυναν από την ακτή μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων και σκουπιδιών, επειδή δεν έτυχαν σωστής διαχείρισης πριν απορριφθούν.

«Στην πλειοψηφία τους τα σκουπίδια που συλλέγηκαν είναι πλαστικά, είτε σε πλήρη μορφή, είτε σε μορφή θραυσμάτων, τα οποία είναι επιβλαβή τόσο για τη βιοποικιλότητα της περιοχής, όσο και για την ανθρώπινη υγεία, διότι καταλήγουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο πιάτο μας», εξήγησε η κ. Γιαννουρή.

Η γενική γραμματέας της Νεολαίας Οικολόγων αφού ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές και τις εθελόντριες που συμμετείχαν στον καθαρισμό, τόνισε ότι η προσπάθεια για καθαρές θάλασσες και ακτές από τα σκουπίδια δεν ολοκληρώνεται εδώ, καθότι ο επόμενος καθαρισμός παραλίας προγραμματίζεται να γίνει την Κυριακή 28 Αυγούστου 2022 στην παραλία Lady’s Mile, στη Λεμεσό.

Send this to a friend