Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Η ιστορία της Σόφη, από το Καμερούν στην Κύπρο, το ταξίδι ενός πολύχρωμου κόσμου
Η ιστορία της Σόφη, από το Καμερούν στην Κύπρο, το ταξίδι ενός πολύχρωμου κόσμου

Η ιστορία της Σόφη, από το Καμερούν στην Κύπρο, το ταξίδι ενός πολύχρωμου κόσμου

 

«Δε θα γίνω γιατρός για εμένα, θα γίνω γιατρός για τις κόρες μου. Αλλά θα κάνω κάτι επαγγελματικό και για μένα…», δηλώνει στον Alpha η Σόφη.

Πολλές είναι οι φορές που να τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το μεγαλείο ψυχής κάποιων ανθρώπων. Ένα από αυτά τα παραδείγματα είναι η Σόφη και η οικογένεια της. Το ταξίδι τους ξεκίνησε από το Καμερούν και είχε ως τελικό προορισμό το νησί μας. Δε βρέθηκαν ποτέ σε κάποια φουσκωτή βάρκα, ούτε επέλεξαν κάποια παράνομη εισδοχή στη χώρα, αποζητούσαν παρά μόνο ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους.

ΣΟΦΗ
Δεν είναι εύκολο αλλά προσπαθούμε για το καλύτερο…

ΜΠΕΡΝΑΛ
Αν έρθω στο σπίτι σου, Αλεξάνδρα, πρέπει να σεβαστώ το σπίτι σου, αν δε σεβαστώ το σπίτι σου, δε θα με σεβαστείς.
Στην γειτονιά ιδιαίτερα αγαπητοί, ο Μπερνάλ και η Σόφη μέσα σε λίγα χρόνια αποκτούν δύο παιδιά που τους δίνουν μάλιστα ελληνικά ονόματα ως μία ένδειξη αγάπης προς την χώρα που τους αγκάλιασε.

ΣΟΦΗ
“Επέλεξα ελληνικά ονόματα επειδή είμαι στην Κύπρο, αγαπώ την Κύπρο και είναι παιδιά της Κύπρου”.

ΜΠΕΡΝΑΛ
“Δε μπορώ να περπατήσω σε κάθε σπίτι του κάθε κύπριου και να πω ευχαριστώ, αυτός λοιπόν είναι ο τρόπος μου να πω ευχαριστώ σε όλους τους κύπριους”.

Η Κωνσταντίνα και η Στυλιάνα, τα δύο κορίτσια τους, γεννήθηκαν στην Κύπρο και μέχρι σήμερα είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο σπίτι τους.

Η οικογένεια του Μπερνάλ και της Σόφης είναι από τα παραδείγματα μεταναστών που δεν παίρνουν κάποιο ιδιαίτερο βοήθημα από το κράτος, μαθαίνουν ελληνικά και εντάχθηκαν στην κοινωνία γρήγορα ως ισότιμα μέλη. Μάλιστα, σήμερα ο Μπερνάλ εργάζεται σε ένα βενζινάδικο της Πετρολίνα και αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα μέλη της ομάδας του πρατηρίου.

ΜΠΕΡΝΑΛ
“H Πετρολίνα είναι ένα μεγάλο κομμάτι για μένα, είναι προνόμιο”.

Ο ίδιος μάλιστα παροτρύνει τους συμπατριώτες του να δουλέψουν.

ΜΠΕΡΝΑΛ
“Συστήνω σε κάθε νέο να βρει δουλειά, γιατί πρώτα από όλα κρατάς τον εαυτό σου απασχολημένο και δεύτερον είσαι περήφανος για το εαυτό σου”.

Μία βόλτα στη γειτονιά ήταν αρκετή για να εισπράξουμε την αγάπη της γειτονιάς για τη συγκεκριμένη οικογένεια, κάποιοι μάλιστα είχαν να διηγηθούν όμορφες ιστορίες.

ΘΕΟΔΟΥΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥ-Γειτόνισσα
Ήταν έγκυος το πρώτο της παιδάκι και εγώ έβλεπα πως δεν είχε κάποιον να τη βοηθήσει, ούτε αυτοκίνητο υπήρχε στην οικογένεια για τη μεταφέρει ο άντρας της και της είπα ό,τι ώρα σπάσουν τα νερά, τηλεφώνησε μου να έρθω να σε πάρω εγώ στο νοσοκομείο, τελικά 4 η ώρα το πρωί πήρα τηλεφώνημα…

Ο Μπερνάλ και η Σόφη, δεν είναι ποτέ μόνοι. Τόσο τα Χριστούγεννα όσο και το Πάσχα τα περνούν με τους γείτονες που έχουν γίνει πλέον η οικογένεια τους στην Κύπρο και ο λόγος που δε θέλουν να εγκαταλείψουν για κανένα λόγο αυτή τη γειτονιά. Η ίδια μάλιστα μας εξομολογείται πως δεν ήταν από την αρχή όλα ρόδινα.

ΣΟΦΗ
“Πριν ήταν λίγο σκεπτικοί, το καταλάβαινα, αλλά τώρα όλοι μας αγαπάνε, κάτι το οποίο μας κάνει να κάνουμε τα πάντα για να ζούμε σε αυτή τη γειτονιά”.

Ένα μονάχα μήνυμα μένει στο μυαλό κάποιου γνωρίζοντας τον Μπερνάλ και η Σόφη. Η αγάπη και η καλοσύνη δεν έχουν ούτε χρώμα μα ούτε κι εθνικότητα. Το μαύρο και το άσπρο είναι απλά μερικές πινελιές σε έναν καμβά που εμείς οι άνθρωποι μάθαμε να ξεχωρίζουμε. Η οικογένεια αυτή είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα οικογενειών που δεν επιθυμούν να αλλοιώσουν την κουλτούρα μας, αλλά να την γεμίσουν όμορφα χρώματα. Αυτό έχουν μόνο να μας προσφέρουν.
ΘΕΟΔΟΥΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥ-Γειτόνισσα
Πρέπει να τους συμπαραστεκόμαστε τους ανθρώπους αυτούς, διότι είναι δυστυχισμένοι, είναι καταδιωγμένοι από τις πατρίδες τους, οι περισσότεροι είναι χωρίς οικογένεια… Υπάρχουν και καλοί και κακοί όπως υπάρχουν και στην Κύπρο καλοί και κακοί, αν παρεκτρέπονται λίγο είναι ίσως η ζωή που έζησαν.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend