Home ΛΑΡΝΑΚΑ «Alia»: Ένας ύφαλος μια ολόκληρη ιστορία
«Alia»: Ένας ύφαλος μια ολόκληρη ιστορία

«Alia»: Ένας ύφαλος μια ολόκληρη ιστορία

Ένας διαγωνισμός για την ονομασία ενός φυσικού ύφαλου στα θαλασσινά νερά της πόλης της Λάρνακας έδωσε το όνομα «Alia» – όντας η νικήτρια συμμετοχή του Δ’ Δημοτικού Σχολείου Άγιος Φανούριος στην Αραδίππου.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης «Ευρωπαϊκής Ναυτιλιακής Ημέρας Κύπρου».

Ο ύφαλος  βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ των παραλιών Καστέλλα και Μακένζι, κατά μήκος της ακτογραμμής του θαλάσσιου δρόμου Τάσου Μητσοπούλου. Είναι ένας μικρός, φυσικός ύφαλος σε βάθος 0,5-2,5 μέτρα με βραχώδεις ρωγμές που προσελκύουν μεγάλη ποικιλία θαλάσσιας ζωής, όπως σφουγγάρια, μαλάκια, τσιπούρες, ακόμη και στρείδια και χελώνες, μεταξύ άλλων.

Από τη μια πλευρά, το όνομα συνδέεται με τη λέξη «άλας» (αλάτι στα ελληνικά), αντανακλώντας την εγγύτητα του υφάλου με την Αλυκή Λάρνακας. Η Αλία ήταν επίσης μια από τις 49 Νηρηίδες – Αρχαιοελληνικές μυθολογικές θεότητες. Οι μαθητές προχώρησαν αυτή την αναφορά ένα βήμα παραπέρα συνδέοντάς την με τη νικητήρια συμμετοχή του περασμένου έτους «Δωρίδα» – το όνομα που δόθηκε σε έναν φυσικό, κυκλικό ύφαλο στη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Βορκολίνης. Η Δωρίδα πήρε το όνομά της από τη θεά της θάλασσας «Doris» που ήταν μία από τις 3.000 Ωκεανίδες -κόρες- των Τιτάνων Ωκεανός και Τηθύς στην ελληνική μυθολογία και ήταν επίσης μητέρα της Αλίας. Επιπλέον, η λέξη «άλας» συνδέεται ιστορικά με την περιοχή όπου βρίσκεται ο ύφαλος και επί Φραγκοκρατίας και Ενετοκρατίας, η πόλη της Λάρνακας ονομαζόταν «Σαλίνες».

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο του CMMI κύριο Ζαχαρία Σιόκουρο, μας ανέφερε ότι λόγω της μεγάλης επιτυχίας που είχε ο διαγωνισμός ονοματοδοσίας, υπάρχει η πρόθεση με το που θα αρχίσει η νέα σχολική χρονιά να γίνουν διαβουλεύσεις ούτως ώστε ο νέος  διαγωνισμός να γίνει σε παγκύπριο επίπεδο. 

Send this to a friend