Home ΛΑΡΝΑΚΑ Τρεις προτάσεις για αξιοποίηση του παλιού σινεμά REX στη Λάρνακα
Τρεις προτάσεις για αξιοποίηση του παλιού σινεμά REX στη Λάρνακα

Τρεις προτάσεις για αξιοποίηση του παλιού σινεμά REX στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Τρεις προτάσεις για αξιοποίηση του ιστορικού κτηρίου όπου στεγαζόταν παλαιότερα το σινεμά «REX», στην πλατεία Βασιλέως Παύλου, πίσω από το ξενοδοχείο Sun Hall, επεξεργάζεται ο Δήμος Λάρνακας.

Το κτήριο, το οποίο κτίστηκε το 1950 στη θέση του κινηματοθεάτρου «ΣΑΛΟΝ ΡΟΖ» που κάηκε το 1948, είναι κτισμένο σε τουρκοκυπριακή γη, αλλά έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Λάρνακας από τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών για αξιοποίησή του.

Όπως πληροφορούμαστε, η πρώτη πρόταση αφορά τη δημιουργία ενός πολιτιστικού οργανισμού, στα πρότυπα του «Ριάλτο» στη Λεμεσό, το οποίο θα διοικείται από ξεχωριστό διοικητικό συμβούλιο, με την προοπτική ο χώρος να παραχωρείται για θεατρικές παραστάσεις ή άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε δημιουργούς και καλλιτέχνες της Λάρνακας.

Η δεύτερη πρόταση έχει να κάνει με την μετατροπή του παλιού σινεμά σε γκαλερί, αφού υπάρχει πρόθεση ιδιώτη συλλέκτη να παραχωρήσει στο Δήμο Λάρνακας συλλογή μεγάλης αξίας που θα περιλαμβάνει πίνακες, γκραβούρες και γλυπτά.

Η τρίτη πρόταση που εξετάζεται από το Δήμο Λάρνακας είναι η μετατροπή του κτηρίου σε χώρο φιλοξενίας κάποιας πανεπιστημιακής σχολής, σε συνεργασία με το Κυπριακό Ινστιτούτο για την Θάλασσα και την Ναυτιλία (CMMI).

Οι τρεις πιο πάνω προτάσεις θα τεθούν το επόμενο διάστημα ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου Λάρνακας για λήψη οριστικής απόφασης. Όποια πρόταση κι αν επιλεγεί, ο δήμος θ’ αναζητήσει κονδύλι για χρηματοδότηση, αφού μόνο για την ανακαίνιση του κτηρίου, το οποίο τα τελευταία χρόνια είναι εντελώς παραμελημένο, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί  ένα μεγάλο ποσό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι προτάσεις που αφορούν τη δημιουργία ενός πολιτιστικού χώρου ή γκαλερί είναι οι επικρατέστερες. Πάντως, όποια πρόταση κι ένα επιλεγεί, πρόθεση των τοπικών αρχών είναι να διατηρηθεί ο υφιστάμενος χαρακτήρας στην πρόσοψη που παλιού σινεμά.

Πλατεία γεμάτη ιστορία

——————————— 

Στην πλατεία Βασιλέως Παύλου, πλησίον του παραλιακού μετώπου των Φοινικούδων, βρίσκονται αρκετά παλιά και ιστορικά κτήρια, όπως είναι η πρώην Λέσχη Λάρνακας που πρόσφατα ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο, το κτήριο της πρώην Οθωμανικής Τράπεζας, στο οποίο στεγάζεται το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη, το Γραφείο Τουριστικής Ενημέρωσης και το κτήριο της πρώην Λέσχης Αξιωματικών, όπου στεγάζονται οι πολιτιστικές υπηρεσίες του δήμου.

Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται το Μουσείο Πιερίδη, ενώ επί του παραλιακού μετώπου, στην πλατεία Ευρώπης, είναι οι παλαιές αποικιακές αποθήκες όπου λειτουργεί η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας.

Εξού και γίνονται σκέψεις να πεζοδρομοποιηθεί και να εξωραϊστεί η πλατεία, να γίνει πλακόστρωτο και να τοποθετηθούν καινούργιες υποδομές.

 

Send this to a friend