ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΕΣΤΗΣ: Ο προπονητής των κορυφαίων αθλητών και των παγκόσμιων διακρίσεων
Συνέντευξη στην Γεωργία Ιωαννίδου (Αρχισυντάκτρια του LA VOICE)
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρακολουθώ την πορεία ενός ανθρώπου που η συνεισφορά του στον αθλητισμό συμβάλει στα μέγιστα για τον τόπο μας.
Ο ίδιος υπήρξε αθλητής σφαιροβολίας και όχι μόνο με αμέτρητες διακρίσεις.
Σήμερα από τη θέση του προπονητή μέσα από τη σκληρή του δουλειά, αναδεικνύει συνεχώς αθλητές που πρωταγωνιστούν με τις επιδόσεις τους και μας κάνουν περήφανους στην Κύπρο και το εξωτερικό.
Πρόκειται για τον Γιώργο Αρέστη από τη Λάρνακα. Τον γνωρίζω από μικρό παιδί και πάντοτε τον θαύμαζα για το ήθος του καθώς και για το πάθος και την αγάπη του για τον αθλητισμό.
Αφορμή για την συνέντευξη μας, στάθηκε η εκπληκτική πορεία των αθλητών του που έκαναν γνωστό το νησί μας και εκτός συνόρων.
Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό μαζί με τα αδέλφια αφού και ο πατέρας του Πέτρος Αρέστης ως καθηγητής φυσικής αγωγής και πρώην πρωταθλητής τους ενέταξε στον χώρο αυτό για να έχουν μια σωστή ανάπτυξη μέσα από την άσκηση και το καθημερινό παιχνίδι .
Αρχικά ασχολήθηκε με το άθλημα της Κολύμβησης μέχρι 14 ετών, έπειτα με την Καλαθόσφαιρα στις ακαδημίες της ΑΕΚ μέχρι τα 16. Στην πορεία γνώρισε την μαγεία του Κλασσικού αθλητισμού και ειδικότερα των αθλητικών ρίψεων (δισκοβολία και σφαιροβολία).
Κατάφερε ως αθλητής μέσα από σκληρή δουλειά να πετύχει πολλές διακρίσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο . Σήμερα διαπρέπει πλέον ως προπονητής ρίψεων στον ιστορικό Γυμναστικό σύλλογο Ζήνων που φέτος συμπληρώνει 125 χρόνια ζωής.
Σπούδασε με άριστα στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών με ειδικότητα στις αθλητικές ρίψεις. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Ανάπτυξη αγωνιστικής απόδοσης.
Σήμερα είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και θεωρεί ως κύριο μέλημα του, την ανάπτυξη στα παιδιά τις αξίες του αθλητισμού και ολυμπισμού όπως και τα οφέλη της Δια Βίου Άσκησης.
Θεωρείσαι ο προπονητής των πρωταθλητών αφού οι αθλητές σου κατάφεραν να διακριθούν ανάμεσα στους κορυφαίους των αγωνισμάτων τους. Μίλησε μας για αυτές τις επιτυχίες Τι άλλο να περιμένουμε;
Δεν ξέρω αν θεωρούμαι ως προπονητής των πρωταθλητών, το σίγουρο είναι ότι προσπαθώ συνεχώς να εξελίσσομαι και να βοηθώ τα παιδιά ως μέντορας να φτάσουν σε επίπεδα τα οποία αρχικά δεν πιστεύουν ότι μπορούν αλλά με την σωστή καθοδήγηση να τα οδηγήσω να καταλάβουν τις δυνατότητες τους και να παλέψουν για εξέλιξη γιατί χωρίς την δική τους προσπάθεια τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί. Έχω δημιουργήσει μια ομάδα από πολύ αξιόλογα ταλέντα τα οποία καθημερινά είναι υπό την παρακολούθηση μου όχι μόνο όσο αφορά το αγωνιστικό μέρος αλλά και σε προβλήματα καθημερινότητας τα όποια μπορεί να αντιμετωπίζουν.
Είμαι τυχερός γιατί όλη αυτή η προσπάθεια φαίνεται να αποδίδει καρπούς και ήδη παρουσιάζεται μέσα από τις επιτυχίες αθλητών μου όπως την Βαλεντίνα Σάββα στην σφυροβολία η οποία έχει σαρώσει τα Παγκύπρια ρεκόρ στις μικρές ηλικίες και έχει φτάσει να έχει την καλύτερη επίδοση στον κόσμο στην κατηγορία κορασίδων και την περσινή περίοδο κατατάγηκε 5η στους Παγκόσμιους Νεανίδων, σημειώνοντας και Παγκύπριο ρεκόρ (62,18) κάτι το οποίο για πρώτη φορά στην ιστορία των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων εφήβων/νεανίδων κατατάγηκε μια 16χρονη σε τόσο υψηλή θέση. Πρόσφατα μάλιστα, ανακηρύχθηκε από την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου ως ανερχόμενο ταλέντο της χρονιάς και πήρε το Χρυσό μετάλιο στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα με Νεο ρεκόρ αγώνων.
Επίσης, ο Κωνσταντίνος Αλεξιάδης στην σφαιροβολία κέρδισε το Παγκύπριο πρωτάθλημα ανδρών αν και στα 19 του , σημείωσε Παγκύπριο ρεκόρ εφήβων, ολοκλήρωσε 9ος στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες εφήβων και συμμετείχε επίσης στους παγκόσμιους αγώνες εφήβων.
Ακόμα ένας αθλητής μου, ο Λευτέρης Κοντονικόλας στον ακοντισμό συμμετείχε στους πανευρωπαϊκούς αγώνες εφήβων και πρόσφατα πήρε το όριο για την συμμετοχή στο φετινό Παγκόσμιο εφήβων καταρρίπτοντας το Παγκύπριο ρεκόρ εφήβων και κατέχει αυτή τη στιγμή την 3η καλύτερη επίδοση όλων των επόχων στην Κύπρο και την 8η επίδοση στον κόσμο στην κατηγορία του.
Τα παιδιά αυτά έχουν φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο και ήδη δέχονται προτάσεις από Αμερικάνικα πανεπιστήμια για να σπουδάσουν με φουλ αθλητικές υποτροφίες.
Φυσικά ακολουθούν και άλλα παιδιά μικρότερης ηλικίας τα όποια είμαι σίγουρος στην πορεία θα ακούσετε και για αυτά.
Η προσπάθεια συνεχίζεται καθημερινά οριοθετούνται συνεχώς νέοι στόχοι και είμαι πολύ περήφανος για τα παιδιά μου και τα λέω παιδιά μου γιατί πραγματικά έτσι τα νιώθω.
Ισχύει ότι ο στίβος δεν έχει τη θέση που του αξίζει στο τόπο μας. Που οφείλεται αυτό;
Αν κοιτάξετε τα αποτελέσματα του στίβου όλα αυτά τα χρόνια θα δείτε ότι έχει φέρει στη χώρα μας πάρα πολλές διακρίσεις οι οποίες τις περισσότερες φορές ξεπερνούν το μέγεθος μας. Ο κλασσικός αθλητισμός στην Κύπρο έχει ιστορία πέρα των 130 χρόνων από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, είχαν δημιουργηθεί οι σύλλογοι οι οποίοι ήταν οι προπομποί όλων των αθλημάτων και έχει βγάλει και βγάζει συνεχώς σπουδαίους πρωταθλητές. Αυτή η κληρονομία πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.
Το ποδόσφαιρο δυστυχώς έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τις επιτυχίες του στίβου . Ίσως αυτό θα έπρεπε να αλλάξει γιατί πραγματικά έχει κόσμο ο οποίος έχει αθλητική παιδεία και θέλει να βλέπει και να ενημερώνετε για όλους τους αθλητές και αθλήματα .Φυσικά πλέον με την ανάπτυξη των μέσων κοινωνικών δικτύων οι αθλητές από μόνοι τους έχουν βρει μια διέξοδο ώστε να βγάζουν προς τα έξω τις επιτυχίες τους και να μπορούν να προσελκύσουν χορηγούς οι οποίοι πραγματικά είναι αναγκαίοι για να μπορούν να προχωρήσουμε.
Είναι από όλους αποδεκτό ότι υπήρξες ένας από τους διακεκριμένους αθλητές στη σφαιροβολία. Ποιες οι διαφορές του χθες και του σήμερα;
Υπήρξα πρωταθλητής επι σειρά ετών με 15 Παγκύπριες νίκες και επιτυχίες και σε διεθνή επίπεδο και κατέχω το Παγκύπριο ρεκόρ κλειστού στίβου.
Θεωρώ πλέον και ως προπονητής ότι έχω αδικήσει τον εαυτό μου σαν αθλητή γιατί θεωρώ ότι θα μπορούσα να έχω ρίξει πολύ περισσότερο. Τα λάθη τα δικά μου όμως τα γνωρίζω για αυτό προσπαθώ τους αθλητές μου από νεαρή ηλικία να τους οδηγήσω σε σωστά μονοπάτια με σωστή καθοδήγηση να φτάσουν όσο πιο ψηλά μπορούν.
Οι διαφορές πολλές την εποχή μου δυσκολευόμασταν πολλοί να βρούμε σωστή καθοδήγηση , χορηγούς και να βγει προς τα έξω η πορεία μας. Υπήρχαν πολλοί περισσότεροι αθλητές στα γήπεδα πλέον οι περισσότεροι νέοι δεν προσπαθούν με την πρώτη δυσκολία τα παρατάνε. Έχουν μάθει να τα έχουν όλα εύκολα και υπάρχει πολύ πίεση από τους γονείς όσο αφορά μαθήματα, φροντιστήρια κλπ. με αποτέλεσμα πολλές φόρες να μην αφήνουν το παιδί τους να ασκηθεί. Το θεωρούν δευτερεύων ενώ θα έπρεπε να είναι βασικό μέλημα στην καθημερινότητα των παιδιών.
Πως αισθάνεσαι που έχεις τώρα το προνόμιο να βγάζεις αξιόλογους αθλητές;
Η γνώση και η καθοδήγηση ενός προπονητή είναι σημαντική, αλλά χωρίς την προσπάθεια του αθλητή δεν μπορεί να βγει τίποτα. Βεβαίως νιώθω τυχερός που έχω παιδιά με όρεξη και προσπαθούν συνεχώς καθημερινά να ανεβάσουν επίπεδο και να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους και μέσα από αυτά να δείξω και εγώ την δουλειά μου.
Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν σήμερα οι αθλητές μας; Υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές;
Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές μας σήμερα είναι η έλλειψη κατάλληλων υποδομών. Δεν υπάρχει κλειστό προπονητήριο το οποίο είναι αναγκαίο και πολλές φορές οι κακές καιρικές συνθήκες τον χειμώνα κρατάνε πίσω την προετοιμασία των αθλητών και είναι σε μειονεκτική θέση με τους αθλητές άλλων χωρών..
Τα γήπεδα στίβου και γενικά τα ταρτάν είναι παλιά με αποτέλεσμα πολλές φορές να υπάρχουν κίνδυνοι τραυματισμού. Ειδικά στο δικό μας γήπεδο ( ΓΣΖ) το ταρτάν έχει να αντικατασταθεί από τον καιρό που δημιουργήθηκε (1982) Το θετικό έχει τροχοδρομηθεί η αντικατάσταση του από τον ΚΟΑ μέσα στο 2023 από όσα μας έχουν πει.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό σκεφτείτε πόσοι αθλητές άλλων χωρών θα θα μπορούσαν να κάνουν την προετοιμασία τους στην πόλη μας αν υπήρχαν καλύτερες εγκαταστάσεις άρα είναι και θέμα επιβίωσης του συλλόγου γιατί έχει πενιχρά έσοδα.
Τι ζητάτε από το Κράτος;
Χρειάζεται να υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις και οι καλύτερες συνθήκες, ώστε να μπορούν και οι δικοί μας αθλητές να γυμνάζονται επί ίσοις όροις. Υπάρχουν προγράμματα μέσω του ΚΟΑ τα οποία στηρίζουν κάποια παιδιά τα όποια έχουν φέρει διακρίσεις αλλά υπάρχει θέμα όταν τα παιδιά αυτά ενηλικιωθούν και αναπτυχθούν οι ανάγκες τους.
Έπρεπε να υπάρχει ένα σύγχρονό κέντρο Ολυμπιακών αθλημάτων όπου αθλητές θα διέμεναν σε αυτό και να έχουν την σίτιση τους ώστε να γυμνάζονται απρόσκοπτα.
Το κράτος θα μπορούσε να αξιοποιήσει τους αθλητές να χρησιμοποιηθούν ως πρότυπα , να επισκέπτονται σχολεία να υπάρχουν δράσεις με τους μαθητές ώστε να βοηθήσουμε παιδιά και γονείς να αντιληφθούν τα οφέλη του αθλητισμού γιατί πραγματικά πιστεύω η αθλητική παιδεία μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία του μέλλοντος προς το καλύτερο.
Φυσικά δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από το κράτος σημαντικό ρόλο παίζει και η ιδιωτική πρωτοβουλία ώστε μέσα από χορηγίες να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά να κυνηγήσουν τους στόχους τους. Άλλωστε με επιτυχίες των παιδιών αυτών ακούγεται η Κύπρος αλλά και η πόλη μας η Λάρνακα που πιστεύω μπορεί να γίνει ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο και να αναπτυχθεί ο αθλητικός τουρισμός.