Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ο υπ. Υγείας απαντά για τα εφημερεύοντα ιατρεία και τον συνήγορο του ασθενούς
Ο υπ. Υγείας απαντά για τα εφημερεύοντα ιατρεία και τον συνήγορο του ασθενούς

Ο υπ. Υγείας απαντά για τα εφημερεύοντα ιατρεία και τον συνήγορο του ασθενούς

Αφού η νομοθεσία που προνοούσε τη λειτουργία εφημερευόντων ιατρείων δεν εφαρμόστηκε αρχές Ιουνίου από τον ΟΑΥ, όπως θα έπρεπε να γίνει, το υπουργείο αναγκάστηκε να επέμβει. Αυτό δήλωσε στην εκπομπή «Πρωινή Επιθεώρηση» στον Πολίτη 107.6 & 97.6 ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα και πρόσθεσε πως ο στόχος παραμένει να αρχίσει η λειτουργία των ιατρείων αυτών στις 9 Ιουνίου.

Όπως είπε ο υπουργός, γίναμε όλοι μάρτυρες το προηγούμενο διάστημα σε μια μάχη, μεταξύ των γιατρών, ΟΚΥπΥ, ΟΑΥ και άλλων, οι οποίοι τσακώνονταν σε παρεμβάσεις τους στα ΜΜΕ και έλεγαν πως δεν θα αρχίσουν τώρα τα εφημερεύοντα, αλλά τον Σεπτέμβριο. Έτσι, σημείωσε ο κ. Χατζηπαντέλα, ήρθε το υπουργείο Υγείας και σταμάτησε αυτή την κατρακύλα.

Το πλάνο είναι όπως ξεκινήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία από τις υποδομές του ΟΚΥπΥ, με 2 προσωπικούς γιατρούς σε κάθε ιατρείο για τους ενήλικες και ένα για τα παιδιά. Η αρχή θα γίνει επίσης με γιατρούς του ΟΚΥπΥ και στη συνέχεια αν διαφανεί τις πρώτες μέρες ότι δεν είναι αρκετοί για να στελεχωθούν επαρκώς τα ιατρεία, θα χρησιμοποιηθούν και από αυτούς που είναι συμβεβλημένοι στο ΓεΣΥ. Η ενημέρωση που έχει ο ίδιος, σύμφωνα με όσα είπε, είναι πως είναι έτοιμες οι λίστες με τους γιατρούς για το ξεκίνημα.

Όσον αφορά το ωράριο, το οποίο θα είναι 8 ώρες τα Σάββατα και 4 ώρες τις Κυριακές, ο κ. Χατζηπαντέλα δήλωσε ότι αυτό ήταν μια απόφαση του ΟΑΥ, την οποία ο ίδιος σεβάστηκε και αναλόγως θα δουν στη συνέχεια πως θα το επεκτείνουν. Σημείωσε ότι ο μεγάλος στόχος είναι τις Κυριακές να γίνουν 8 οι ώρες.

Στο ερώτημα γιατί τα εφημερεύοντα ιατρεία να λειτουργούν στα Κέντρα Υγείας και όχι στα προσωπικά ιατρεία, ο υπουργός είπε πως τα Κέντρα Υγείας είναι η καταλληλότερη τοποθεσία κατά κύριο λόγο επειδή θα ξέρει ο κόσμος που να πάει.

Για τον Συνήγορο του Ασθενούς, τον οποίο σύμφωνα με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα το υπουργείο τον έβγαλε από τα συρτάρια που βρισκόταν για 3 χρόνια, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο που υπάρχει τώρα είναι για διαβούλευση και όχι το τελικό και συνεπώς αναμένει τις εισηγήσεις της ΟΣΑΚ. Σημείωσε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να θέσει ένα νομοσχέδιο που έρχεται σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία του Επιτρόπου. Διευκρίνισε ότι για να έχει αρμοδιότητα ο Συνήγορος και για παράπονα εντός ΓεΣΥ θα πρέπει να γίνει τροποποίηση της νομοθεσίας. Την Πέμπτη εκπρόσωποι της ΟΣΑΚ θα συναντήσουν τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω για να συζητήσουν το θέμα.

Ακούστε την παρέμβαση του υπουργού Υγείας στον Πολίτη 107.6 & 97.6

Πηγή: Πολίτης

Send this to a friend