Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Σε έλλειψη τα Self Test: Ανησυχούν οι φαρμακοποιοί, καθυστερούν οι παραλαβές
Σε έλλειψη τα Self Test: Ανησυχούν οι φαρμακοποιοί, καθυστερούν οι παραλαβές

Σε έλλειψη τα Self Test: Ανησυχούν οι φαρμακοποιοί, καθυστερούν οι παραλαβές

Η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας έφερε τεράστια ζήτηση των self test από τα φαρμακεία, οδηγώντας κατά συνέπεια σε έλλειψη τους. 

Έλενα Πιέρα, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου
“Είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα. Ο κόσμος ζητά να πάρει self test από τα φαρμακεία λόγω ακριβώς και της αυξημένης επιδημιολογικής εικόνας. Όμως δυστυχώς είναι μεγάλη η έλλειψη. Τώρα η έλλειψη ενδεχομένως να οφείλεται ακριβώς και στην μεγάλη ζήτηση, ενδεχομένως όμως να οφείλεται και στα πλαφόν τα οποία έχουν μπει τα οποία φαίνεται να είναι τα χαμηλότερα σε όλη την Ευρώπη.”

Δεν αποκλείεται μέσω πρότασης την οποία θα θέσει αύριο ενώπιον υπουργικού συμβουλίου, ο αρμόδιος  υπουργός, να επιβάλει πλαφόν στην τιμή των pcr καθώς και των self test ανά τεμάχιο. Πάντως οι φαρμακοποιοί εκφράζουν ανησυχία για την έλλειψη που παρατηρείται αφού από την ενημέρωση που έχουν από τους προμηθευτές οι νέες παραλαβές θα καθυστερήσουν.

Έλενα Πιέρα, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου
“Οι προμηθευτές μιλούν οτι θα μπορούν να τα διαθέσουν σε μερικές βδομάδες. Όμως ακριβώς αυτές τις μέρες που υπάρχει έξαρση θεωρώ οτι είναι πρόβλημα να ζητούν οι πολίτες self test και να μην μπορούμε να τους δώσουμε. Ειδικά στις διανυκτερεύσεις είναι απίστευτη η ζήτηση ειδικά τα ΣΚ.”

Και ενώ τα self test έγιναν ανάρπαστα, οι δωρεάν δειγματοληψίες του υπουργείου υγείας είναι μόνο τα Σαββατοκύριακα, με μόλις 20 περίπου σημεία παγκύπρια και για τις δύο ημέρες. Πέραν της επιλογής που έχουν οι πολίτες για διενέργεια rapid test ή pcr, με δικά τους έξοδα, στα ιδιωτικά φαρμακεία και κλινικά εργαστήρια.

Κωνσταντίνος Αθανασίου, Σύμβουλος Υπουργού Υγείας
“Ενώ για τα άτομα τα οποία παρουσιάζουν συμπτώματα είτε αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού για αυτά τα άτομα μπορούν να διενεργήσουν δωρεάν την εξέταση απο΄τα συγκεκριμένα εργαστήρια με το υπουργείο υγείας. Φτάνει όμως το άτομο το οποίο είναι θετικό να έχει δηλώσει το συγκεκριμένο άτομο ως στενή επαφή.”

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο υγείας κάνει σκέψεις όπως παραχωρήσει ποσότητα self – test στα φαρμακεία, λόγω της έλλειψης που παρατηρείται, αφού υπάρχουν ποσότητες στις αποθήκες του.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend