Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Toποθέτησαν κρεβατάκια στην παραλία του Πρωταρά για άτομα σε τροχοκαθίσματα
Toποθέτησαν κρεβατάκια στην παραλία του Πρωταρά για άτομα σε τροχοκαθίσματα

Toποθέτησαν κρεβατάκια στην παραλία του Πρωταρά για άτομα σε τροχοκαθίσματα

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ευκολότερη κάνει την πρόσβαση στην παραλία ατόμων, που είναι καθηλωμένα σε αναπηρικό τροχοκάθισμα ο Δήμος Παραλιμνίου.

Ικανοποιώντας αίτημα της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (Ο.ΠΑ.Κ.), ο Δήμος Παραλιμνίου προχώρησε πρόσφατα στην τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλώστρων πάνω σε ειδικούς ξύλινους διαδρόμους για την ασφαλή πρόσβαση ατόμων που είναι καθηλωμένα σε αναπηρικό τροχοκάθισμα.

Συγκεκριμένα, στην παραλία Βρύση Γ΄ έχουν ήδη τοποθετηθεί τρεις ομπρέλες με δύο κρεβατάκια στην κάθε μία. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η Οργάνωση Παραπληγικών, τα αναπηρικά τροχοκαθίσματα που χρησιμοποιούνται καθημερινά δυστυχώς δεν μπορούν να κυλήσουν στην άμμο. Γι’ αυτό και τα κρεβατάκια αυτά έχουν τοποθετηθεί πάνω σε ξύλινους διαδρόμους, έτσι ώστε κάποιο ΑμεΑ να μπορεί να έχει άνετη πρόσβαση στην ακτή.

Παράλληλα, η οργάνωση ζητά από το κοινό που επισκέπτεται την παραλία να σεβαστεί τις ανάγκες της συγκεκριμένης ομάδας ατόμων και ν’ αφήσει ελεύθερα τα κρεβατάκια αυτά αποκλειστικά για χρήση από άτομα που είναι πάνω σε τροχοκαθίσματα.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο υπεύθυνος των παραλιών του Δήμου Παραλιμνίου Γιώργος Οικονόμου ανέφερε πως πρόκειται για κανονικές ξαπλώστρες παρόμοιες με αυτές που είναι τοποθετημένες σ’ όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου του Πρωταρά.

Η μόνη διαφορά είναι πως οι ξαπλώστρες αυτές (και οι ομπρέλες) βρίσκονται πάνω σε ειδικούς ξύλινους διαδρόμους και όχι πάνω στην άμμο, έτσι ώστε ακόμα κι ένα ΑμεΑ που είναι αυτόνομο, δηλαδή χωρίς συνοδό, να μπορεί να επισκεφθεί την παραλία, να ξαπλώσει στο κρεβατάκι και να περάσει κάποιες ώρες ξεγνοιασιάς δίπλα στη θάλασσα.

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι εάν κάποιο ΑμεΑ θελήσει να κάνει το θαλάσσιο του μπάνιο, θα μπορεί από το κρεβατάκι να μετακινηθεί με το τροχοκάθισμα του πάνω στο αυτόνομο σύστημα που διαθέτει η παραλία Βρύση Γ΄, το οποίο έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει το άτομο αυτό μέσα στη θάλασσα, πάντοτε με τη βοήθεια κι επιτήρηση ναυαγοσωστών.

«Έχουμε αρκετούς επισκέπτες στον Πρωταρά, ξένους και ντόπιους, οι οποίοι είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικά καροτσάκια, αλλά επιθυμούν να επισκεφθούν την παραλία και να απολαύσουν το μπάνιο τους στη θάλασσα. Όλοι έχουν δικαίωμα ν’ απολαμβάνουν τις χαρές της θάλασσας. Εάν διαπιστώσουμε μελλοντικά ότι οι ανάγκες θα είναι αυξημένες, τότε είμαστε πρόθυμοι να τοποθετήσουμε περισσότερες ομπρέλες και ξαπλώστρες πάνω σε ξύλινους διαδρόμους, ακόμα και σε άλλες παραλίες, πάντοτε σε συνεννόηση με την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου», συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.

Οι Ράμπες

—————-

Σε μια άλλη εξέλιξη, το φετινό καλοκαίρι ο Πρωταράς πρωτοπορεί όσον αφορά την κατασκευή ειδικών ραμπών για αναπήρους πάνω στις παραλίες.

Τη δεδομένη στιγμή συνολικά έξι παραλίες του τουριστικού θερέτρου στην ελεύθερη Αμμόχωστο διαθέτουν ειδικές ράμπες για τα ΑμεΑ.

Πρόκειται για το Fig Tree Bay, τις παραλίες Βρύση Α΄, Β΄ και Γ΄, την παραλία Λούμα και την παραλία Περνέρα, όπου με την κατασκευή του παραλιακού πεζόδρομου, ταυτόχρονα έγιναν και οι ανάλογες προσβάσεις για τα ΑμεΑ.

 

 

 

Send this to a friend