Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ο μοναδικός επιζών Κύπριος πολεμιστής κατά των Ναζί έγινε σήμερα 99 ετών
Ο μοναδικός επιζών Κύπριος πολεμιστής κατά των Ναζί έγινε σήμερα 99 ετών

Ο μοναδικός επιζών Κύπριος πολεμιστής κατά των Ναζί έγινε σήμερα 99 ετών

Eνενήντα εννέα χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα ο Παύλος Κασάπης από τον Λυθροδόντα, ο μοναδικός επιζώντας Κύπριος πολεμιστής του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του αγώνα κατά του ναζισμού και του φασισμού. 

Ο κύριος Κασάπης έσβησε τα κεράκια στην τούρτα και γιόρτασε τα γενέθλια του περιτριγυρισμένος από φίλους, συγγενείς και συγχωριανούς του, σε ζωντανή μετάδοση στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση. Ο ίδιος ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους να τα εκατοστήσουν και να τον ξεπεράσουν στην ηλικία και περιέγραψε την ξεχωριστή ιστορία ζωής του…

Από το χωριό του κατατάγηκαν 52 άτομα ως εθελοντές στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ο ίδιος και ο δίδυμος αδελφός του εξέδωσαν παράνομα πιστοποιητικά ότι έκλεισαν τα δεκαοκτώ έτη, προκειμένου να αναχωρήσουν για Αίγυπτο και να πολεμήσουν κατά των Ναζί. Ακολούθως μετέβη σε Παλαιστίνη και Συρία, όπου ο Κυβερνήτης τάχθηκε υπέρ των Γερμανών και έτσι έλαβαν εντολή από τους Άγγλους για να τον χτυπήσουν. Ο κύριος Παύλος ανέλαβε τον εφοδιασμό του τάγματος με πολεμοφόδια λειτουργούσε ως εμπροσθοφυλακή στις μάχες, ενώ διενεργούσε έρευνες σε οικίες στα χωριά όπου έμπαιναν οι Συμμάχοι. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε με πλοίο στη Γαλλία.

Με την επιστροφή του στην Κύπρο εντάχθηκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ και πολέμησε στο πλευρό των Γρηγόρη Αυξεντίου και Στυλιανού Λένα, ενώ για 22 μήνες παρέμεινε αιχμάλωτος στα μπρουντρούμια των Αποικιοκρατών.

“Σε μια ενέδρα ανταλλάξαμε στολή με τον Στυλιανό Λένα και πήγαμε στον Μαχαιρά. Εκεί βρήκα έναν μοναχό που ήταν ο Αυξεντίου και με ρώτησε πόσα μέλη της ΕΟΚΑ έχουμε στο χωριό μας και του απάντησα ότι είναι μοναχός και δεν μπορώ να του πω. Τότε χαμογέλασε. Σε ένα κέρφιου, έπιασαν τον δίδυμο αδελφό μου που νομίζαν ότι ήμουν εγώ γιατί ήμουν καταζητούμενος. Δεν ομολόγησε και όταν κατάλαβαν ότι ήμασταν δίδυμοι και δεν ομολόγησε, τον άφησαν ελεύθερο. ”

Η επιθυμία του μέχρι να φτάσει τα 100 έτη; Να επιστρέψουν τα έξι του παιδιά στην πατρίδα τους, αφού ξενητεύτηκαν για να εργαστούν… Και αποκάλυψε το μυστικό της μακροζωίας του:

“Να είσαι ήσυχος άνθρωπος, εγώ δεν τσακώθηκα με κανένα. Αλλά πίνω καμιά ζιβάνα το πρωί και μια τη νύχτα, και το μεσημέρι καμιά μπυρούα.”

Ο κύριος Παύλος έχει έξι παιδιά, 12 εγγόνια και 18 δισέγγονα.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend