Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Εφιάλτης δίχως τέλος στον Πενταδάκτυλο: “Φούντωσαν” οι φλόγες σε Φλαμούδι – Άρδανα
Εφιάλτης δίχως τέλος στον Πενταδάκτυλο: “Φούντωσαν” οι φλόγες σε Φλαμούδι – Άρδανα

Εφιάλτης δίχως τέλος στον Πενταδάκτυλο: “Φούντωσαν” οι φλόγες σε Φλαμούδι – Άρδανα

Αναζωπύρωση στο πύρινο μέτωπο που καίει για τρίτη ημέρα τον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο καταγράφουν την τελευταία ώρα οι λεγόμενες αρχές του ψευδοκράτους, οι οποίες σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, το Ισραήλ, την Τουρκία και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών επιχειρούν να κατασβήσουν την τεραστίων διαστάσεων φωτιά. 

Η συνεργάτιδα του Αlpha Κύπρου Χατισέ Κέρλο μετέδωσε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ότι η φωτιά έχει αναπτυχθεί προς τις κατεχόμενες κοινότητες Φλαμούδι και Άρδανα, ενώ τις προσπάθειες κατάσβεσης δυσχαιρένει το δύσβατο της περιοχής.

Για κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν συνολικά έντεκα πτητικά μέσα και εναέριες δυνάμεις, ενώ εκκρεμεί αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποστολή σαράντα πυροσβεστών και δασοπυροσβεστών για να συνδράμουν την επίγεια επιχείρησης. Στο ίδιο σημείο, οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν μάχη μέχρι τις δύο τα ξημερώματα, ωστόσο λόγω των ανέμων δεν αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Εκτός μάχης είναι και τα εθελοντικά πεζοπόρα τμήματα που βρίσκονται στην περιοχή, καθώς δεν μπορούν να προσεγγίσουν το “μάτι” της φωτιάς.

Ο Ελληνοκύπριος Πρόεδρος της Δικοινοτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Μιχάλης Λοϊζίδης έψεξε τη στάση των τουρκοκυπριακών αρχών που δεν επέτρεψαν στην Κυπριακή Δημοκρατία να παρέμβει από την πρώτη στιγμή, καλούμενη τώρα να διαχειριστεί την οικολογική καταστροφή.

Ο κύριος Λοϊζίδης εκτίμησε ότι ίσως πρόκειται για την μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην Κύπρο, με καμένα πέραν των 20 χιλιάδων στεμμάτων από πυκνό πευκοδάσος και άγρια βλάστηση και καταστροφή ιδιωτικών καλλιεργειών από ελιές και άλλα προϊόντα.

Ο κύριος Λοϊζίδης επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας Δικοινοτικής Επιτροπής Άμεσης Παρέμβασης για φυσικές καταστροφές και άλλα ατυχήματα, η οποία να μην εξαρτάται από πολιτικές αποφάσεις.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend