Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τι ισχύει για την τέλεση γάμων στην Κύπρο – Ποιο το κόστος
Τι ισχύει για την τέλεση γάμων στην Κύπρο – Ποιο το κόστος

Τι ισχύει για την τέλεση γάμων στην Κύπρο – Ποιο το κόστος

Όλα του γάμου… δύσκολα! Βαθιά το χέρι στην τσέπη αναγκάζονται να βάλουν όσοι θέλουν να ενωθούν με τα ιερά δεσμά του γάμου. Οι γενικότερες αυξήσεις που επικρατούν τον τελευταίο καιρό από το τσουνάμι ακρίβειας επηρεάζουν φυσικά και τη βιομηχανία του γάμου. 

Το SigmaLive επικοινώνησε με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου προκειμένου να λύσει τις απορίες για το κόστος των χαρτιών ελευθερίας, αδειών γάμου και λοιπών.

Όπως μας λέχθηκε, για την τέλεση ενός γάμου το ζευγάρι πρέπει να εξασφαλίσει το χαρτί ελευθερίας του από τη Μητρόπολη στην οποία υπάγεται και το κόστος είναι στα 20 ευρώ για το κάθε άτομο.

Επιπλέον, θα πρέπει να εκδοθεί η άδεια γάμου από την Μητρόπολη στην οποία υπάγεται η νύφη και που πάλι το κόστος είναι στα 20 ευρώ.

Σύμφωνα με τον λειτουργό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, αν η νύφη είναι πρόσφυγας δεν χρειάζεται να πληρώσει για το χαρτί ελευθερίας.

Τέλεση μυστηρίου

Το κόστος τέλεσης του μυστηρίου καθορίζεται από την κάθε Μητρόπολη.

Από την πλευρά της η Αρχιεπισκοπή θέτει στις εκκλησιαστικές ενορίες που υπόκεινται σε αυτή ως ανώτατο ποσό για το μυστήριο το γάμου τα 150 ( το ίδιο και για την βάπτιση).

Ο λειτουργός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής που μίλησε στο SigmaLive διευκρίνισε ότι εναπόκειται στην κρίση του κάθε ιερέα το πόσο που θα χρεώσει για το μυστήριο του γάμου.

Σε περίπτωση που ο γάμος δεν τελεστεί στην ενορία της νύφης τότε υπάρχει επιπλέον χρέωση που είναι περίπου 10-20 ευρώ, ενώ όπως ανέφερε ο λειτουργός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής υπάρχουν ιερείς που δεν χρεώνουν.

Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που η νύφη είναι πρόσφυγας δεν υποχρεούται να πληρώσει την ενορία της.

Send this to a friend