Το μήνυμα ότι η περιοχή Βασιλικού δεν χωρεί άλλα ρυπογόνα και επικίνδυνα εργοστάσια, έστειλαν οι κάτοικοι με διαμαρτυρία, η οποία άρχισε στις 6 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα, με αποκλεισμό του Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό και των βιομηχανικών περιοχών Βασιλικού, Καλαβασού και Πεντακώμου.
Σε δηλώσεις του, ο Λευτέρης Φωκά, Κοινοτάρχης Καλαβασού και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των εννέα Κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού, ανέφερε ότι «είχαμε προειδοποιήσει πως τα μέτρα θα κλιμακώνονται όσο περνά ο καιρός και οι κυβερνώντες δεν μας λαμβάνουν υπόψη. Σήμερα από τις 6 το πρωϊ μέχρι τα 6 το απόγευμα αποφασίσαμε να κλείσουμε το Ενεργειακό Κέντρο, αλλά θα επιτρέψουμε στα εργοστάσια να έχουν προσωπικό ασφαλείας».
Πρόσθεσε ότι «θέλουμε να δώσουμε τα μηνύματα στους κυβερνώντες ότι πρέπει επιτέλους να πάρουν σοβαρά υπόψη την περιοχή και να καταλάβουν ότι δεν χωρεί άλλα ρυπογόνα και επικίνδυνα εργοστάσια. Ακόμα, θέλουμε οι κυβερνώντες να καταλάβουν ότι το Ενεργειακό Κέντρο είναι ο χώρος όπου φιλοξενείται όλη η ενέργεια της Κύπρου και σε ένα ατύχημα, το οποίο βλέπουμε ότι έρχεται με μαθηματική ακρίβεια, αφού ήδη έχουν γίνει ατυχήματα, θα θρηνήσουμε και θύματα και θα παραλύσει η χώρα ενεργειακά».
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον εκτιμά ότι έχουν αποτέλεσμα οι κινητοποιήσεις που γίνονται από την Επιτροπή και τους κατοίκους της περιοχής, ο κ. Φωκά είπε ότι «κάποιο αντίκρυσμα έχουν, ευαισθητοποιούν και τους κατοίκους και τον κόσμο γενικά, ωστόσο είμαστε και εμείς πολύ προσεκτικοί, αφού δεν θέλουμε να ταλαιπωρούμε τον κόσμο γιατί δεν τα έχουμε με τον κόσμο, αλλά με το κράτος». Οπως πρόσθεσε, “το μεγάλο μας παράπονο είναι ότι από την περασμένη εβδομάδα που έγινε το ατύχημα με την πυρκαγιά στα ελαστικά, κανένας Υπουργός, κανένα Υπουργείο, καμιά αρμόδια Υπηρεσία δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μας για να μας ενημερώσει ή να μας καλέσει για να συζήτουμε το θέμα και πούμε τις απόψεις μας».
Σημείωσε ακόμα ότι «η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής θα συνεδριάσει την Παρασκευή και έχουμε κληθεί να παραστούμε».
Σε άλλη ερώτηση ο Λευτέρης Φωκά απάντησε πως «η φωτιά στα ελαστικά κτύπησε καμπανάκι και ήταν η τελευταία σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι. Βρισκόμαστε σε ένα ευρωπαϊκό κράτος και θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο οι κρατικές Υπηρεσίες να λένε ότι δεν έχουμε προσωπικό για να ελέγξουμε τους όρους που μπαίνουν στις άδειες των εταιρειών». Διερωτήθηκε «για ποιο σκοπό και γιατί βάζουμε τους όρους αυτούς, για να εκδίδονται οι άδειες και μετά να παραβιάζονται οι όροι»;
Πρέπει, επιτέλους, συνέχισε «να σοβαρευτούμε. Εμείς έχουμε προτείνει από το 2014 να γίνει μια Επιτροπή στην οποία να υπάρχει ένα μέλος από τους Κοινοτάρχες της περιοχής, ούτως ώστε να βλέπουμε ότι γίνεται σωστή δουλειά, αλλά δυστυχώς είμαστε ακόμα στο ψάξιμο. Ανακοινώνουν συνεχώς ότι θα γίνει η Επιτροπή αλλά δεν υλοποιείται η απόφαση».
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον οι κάτοικοι ανησυχούν για τη ζωή τους, ο κ. Φωκά απάντησε «βεβαίως και ανησυχούμε για τη ζωή μας. Οι κάτοικοι με το παραμικρό που βλέπουν καπνό ή ακούνε θόρυβο, αμέσως τίθενται σε συναγερμό και διερωτούνται μέχρι πού θα φτάσει η αγωνία και η αμφιβολία εάν θα γίνει κάποιο μεγάλο ατύχημα».
Ο Νίκος Κέττηρος, βουλευτής Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ανέφερε ότι «σήμερα βρισκόμαστε στη περιοχή για να εκφράσουμε τη συμπαράσταση μας στους κατοίκους των περιοχών που υποφέρουν εδώ και αρκετά χρόνια με όλη αυτή τη κατάσταση. Το ζήτημα δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό, αφού υπάρχουν και θέματα υγείας και ασφάλειας, όχι μόνο για τις εγκαταστάσεις, αλλά και για τους κατοίκους και την ίδια τη περιοχή».
Πρόσθεσε ότι «έχουμε ορίσει συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος για την Παρασκευή στις 9.30 το πρωί στην οποία έχουν κληθεί να παραστούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και η διαχειρίστρια εταιρεία που καλείται να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείρηση». Σε ευνομούμενα κράτη αυτά τα Ενεργειακά Κέντρα είναι τα πιο σύγχρονα Κέντρα, τα οποία διασφαλίζονται από τους πιο αυστηρούς κανονισμούς ασφαλείας, είπε και σημείωσε πως «στην Κύπρο προφανώς δεν συμβαίνει αυτό, για να διαμαρτύρονται τόσοι κάτοικοι, που δεν είναι τρελλοί».
Σύμφωνα με τον κ. Κέττηρο «τόσοι κάτοικοι διαμαρτύρονται και επομένως το κράτος θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει να σφυρίζει αδιάφορα. Δεν είναι πεταξούμενοι οι άνθρωποι εδώ στη περιοχή Βασιλικού, θα πρέπει επιτέλους να σεβαστούμε και την ποιότητα της ζωής τους».
Ανέφερε επίσης ότι «έχουν φτάσει κοντά μας πολύ ανησυχητικές πληροφορίες σε ό,τι αφορά υλικά διαχείρισης της μονάδας του Βασιλικού και θα ζητήσουμε συγκεκριμένη πληροφόρηση για τα υλικά καύσης. Υπάρχουν πληροφορίες που μας μεταφέρθηκαν για εισαγωγές υλικών από το εξωτερικό και θα ζητήσουμε ενημέρωση από την αρμόδια εταιρεία αλλά και από το Τμήμα Τελωνείων, τι εισάγουν από το εξωτερικό και πώς το χρησιμοποιούν».
Θα πρέπει, συνέχισε, «να δώσουν απαντήσεις εάν ισχύουν ή δεν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες, τις οποίες θα αναφέρουμε ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, αφού δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιουσδήποτε νομικούς λόγους για να μην απαντήσουν, δεδομένου ότι ενώπιον της Επιτροπής, οφείλουν να δώσουν απαντήσεις».
Ο κ. Κέττηρος είπε ακόμα στις δηλώσεις του ότι «προκύπτει και ένα άλλο ερωτηματικό αναφορικά με τα εκατομύρια τα οποία εισπράτει η εταιρεία σε ότι αφορά τη διαχείριση των ελαστικών. Αυτά τα υλικά έχουν καεί, τι θα γίνει με αυτά τα εκατομμύρια, θα μείνουν στην εταιρεία ή θα δοθούν ως αποζημίωση για την αποκατάσταση του χώρου αλλά και της περιοχής σε ό,τι αφορά τις ζημιές τις οποίες έχουν υποστεί», διερωτήθηκε.
Ερωτηθείς κατά πόσον τα υλικά αυτά δεν έχουν άδεια εισαγωγής και είναι επικίνδυνα, ο βουλευτής είπε πως «σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε είναι υλικά, τα οποία δεν έπρεπε να εισάγονται. Ωστόσο επειδή οι πληροφορίες αυτές δεν είναι διασταυρωμένες και δεν υπάρχουν τεκμήρια, θα ζητήσουμε από την εταιρεία και το Τμήμα Τελωνείων, να ενημερώσει την Επιτροπή Περιβάλλοντος για τα υλικά τα οποία χρησιμοποιεί η εταιρεία για την καύση και την παραγωγή ενέργειας».
Από την πλευρά του ο πατήρ Πέτρος Παπαπέτρου, εφημέριος του Ιερού Ναού Παναγίας Ψεματισμένου είπε ότι «ζούμε σε μια πάρα πολύ όμορφη και γραφική περιοχή, έχει όλες τις δυνατότητες για να αναπτυχθεί και ως τουριστικός προορισμός, ωστόσο βλέπουμε να βιάζεται βάναυσα από όλη αυτή την ανεξέλεγκτη βιομηχανική ανάπτυξη. Λάθη και χειρισμοί του παρελθόντος, φαίνεται ότι έδωσαν την εντύπωση ότι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Βασιλικού, είναι αδρανείς και δεν ενδιαφέρονται, με αποτέλεσμα εν μια νυκτί να βλέπουμε να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια διάφορες βιομηχανίες και άλλες υποδομές που είναι ενάντια στην υγεία και στο περιβάλλον».
Εμείς ως εκκλησία, συνέχισε «είμαστε παρόντες, οι κάτοικοι και των εννέα Κοινοτήτων νοιώθουν ότι πλέον η κατάσταση δεν πάει άλλο, η σημερινή διαμαρτυρία είναι δυναμική και είμαστε δίπλα τους, αφού δεν αντέχουμε άλλο την κατάσταση έτσι όπως εξελίσσεται. Αυτή την όμορφη περιοχή την οποία η Αγία Ελένη, με την έλευση της στην Κύπρο, είδε και ευλόγησε και έδωσε την ονομασία της, Βασιλικό, αξίζει να έχει όλες τις ανέσεις και όλες τις ευκαιρίες που έχει ο κάθε ελεύθερος πολίτης, αφού έχουμε Δημοκρατία».
Αλοίμονο, συνέχισε «κάθε φορά να διαμαρτυρόμαστε για τα αυτονόητα που είναι να ζούμε σε ένα υγιές περιβάλλον, να το χαιρόμαστε και εμείς και τα παιδιά μας και να το παραδώσουμε ασφαλές στα εγγόνια μας».