Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Επιχείρηση “Αλμυρό Τυρί”: Η σκέψη για να σωθούν τόνοι χαλουμιού εκτός ΠΟΠ
Επιχείρηση “Αλμυρό Τυρί”: Η σκέψη για να σωθούν τόνοι χαλουμιού εκτός ΠΟΠ

Επιχείρηση “Αλμυρό Τυρί”: Η σκέψη για να σωθούν τόνοι χαλουμιού εκτός ΠΟΠ

Τρόπους με τους οποίους θα αποτρέψουν αφενός βραχυκύκλωμα της αγοράς και αφετέρου, θα επιτευχθεί πλήρως η εφαρμογή του νόμου για το χαλούμι, μετά και τη σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, θα αναζητήσουν οι αρμόδιοι φορείς αύριο Δευτέρα.

Σε ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στην παρουσία όλων των αρμοδίων Υπουργών, υπηρεσιακών, των τυροκόμων και όλων των εμπλεκομένων φορέων, θα αναζητηθούν οι τρόποι εκμετάλλευσης των μεγάλων αποθεμάτων χαλουμιού που βρίσκονται είτε σε υπεραγορές και φούρνους είτε στα ψυγεία των παραγωγών και τα οποία, δεν πληρούν της προδιαγραφές Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Στόχος είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τα αποθέματα και την λειτουργία της αγοράς από τώρα και στο εξής. Υπενθυμίζεται πως η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, τονίζει πως τα όποια προϊόντα χαλουμιού θα πρέπει να παράγονται μόνο με βάση το πρότυπο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, το οποίο ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλμυρό τυρί

Σύμφωνα με πληροφορίες του Alphanews.live, ένα από τα σενάρια είναι όπως τα εν λόγω προϊόντα διατηρηθούν στην αγορά με αλλαγμένη όμως την ετικέτα. Πρακτική η οποία ακολουθήθηκε και στην Ελλάδα με τη φέτα ΠΟΠ. Επί της ουσίας, η πρόταση αφορά την αλλαγή ετικέτας από χαλούμι σε λευκό αλμυρό τυρί. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που οι αρμόδιοι προειδοποιούν πως  άμεση απόσυρση των παράτυπων χαλουμιών που υπάρχουν σήμερα στην αγορά και τα ψυγεία των παραγωγών θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα.

Σε δηλώσεις του μεσοβδόμαδα, κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα εάν θα πρέπει να αποσυρθούν ή όχι από τα ράφια των υπεραγορών τα χαλούμια που δεν πληρούν τις προδιαγραφές, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής εξήγησε πως, “θα υπάρξει νομική καθοδήγηση και σ’ αυτό το θέμα. Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι ο στόχος μας είναι με ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο τρόπο, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες ενός διεθνούς οργανισμού να ελέγχεται η παραγωγή του προϊόντος ούτως ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι πληροί της προδιαγραφές του ΠΟΠ”, σημείωσε ο Κώστας Καδής.

Αρχίζουν οι έλεγχοι

Αξίζει να σημειωθεί πως από τη Δευτέρα αρχίζουν έλεγχοι, ώστε να διαφανεί ότι όλα τα προϊόντα με την επωνυμία χαλούμι τηρούν τις προδιαγραφές και σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, προβλέπονται ποινές από πρόστιμα μέχρι και απομάκρυνση από τα ράφια την απαγόρευση εξαγωγών. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο έλεγχος ολόκληρης της αλυσίδας παραγωγής να γίνεται από διεθνή οργανισμό, όπως για όλα τα προϊόντα με την σφραγίδα ΠΟΠ. «Προϊόντα που παράγονται εξ ολοκλήρου ή σχεδόν ολοκλήρου με αγελαδινό γάλα αυτά θα μπορούν να συνεχίζουν αν τυγχάνουν εμπορίας δεν θα μπορούν όμως να ονομάζονται χαλούμι», ανέφερε ο κ. Καδής.

Σε δηλώσεις της στον Alpha η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, δήλωσε πως θα βρεθούν οι λύσεις ούτως ώστε να μην βραχυκυκλωθεί η αγορά και να προχωρήσουμε στην πλήρη εφαρμογή του νόμου όπως πρέπει. Θεωρώ ότι πρέπει άμεσα οι τυροκόμοι να ενταχθούν στο πλαίσιο ΠΟΠ.” Την ευθύνη την έχουν οι τυροκόμοι τονίζει το Υπουργείο Γεωργίας, αφού γνώριζαν τις προδιαγραφές για χαλούμι ΠΟΠ, ωστόσο επέλεξαν άλλη σύνθεση.”

Ανδρέας Γρηγορίου, Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Γεωργίας “Όσα προϊόντα δεν συνάδουν με τις προδιαγραφές ΠΟΠ ναι δεν είναι παράτυπα. Από 1η Οκτωβρίου 2021 είχαν την υποχρέωση να ενταχθούν στο σύστημα ΠΟΠ. Αντίθετα, όπως υποστήριξε, επέλεξαν να συνεχίσουν να παράγουν χαλούμια όπως οι ίδιοι έκριναν.”

Γιάννης Καϊλάς, Πρόεδρος Αγελαδοτρόφων “Από την στιγμή που έχουν οι τυροκόμοι που τους προμηθευουμε με το γάλα μας, αποθέματα, όταν αυτά τα αποθέματα μπλοκαριστούν δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι συνέπειες μετά. Να μπορέσει να βρεθεί μια λύση συγκαταβατική για όλους και να μπουν τα πράματα στον σωστό τον δρόμο.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend