Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ 100 ημέρες πολέμου: Η Ρωσία δεν κερδίζει, η Ουκρανία δεν υποχωρεί
100 ημέρες πολέμου: Η Ρωσία δεν κερδίζει, η Ουκρανία δεν υποχωρεί

100 ημέρες πολέμου: Η Ρωσία δεν κερδίζει, η Ουκρανία δεν υποχωρεί

Θάνατος, εκτοπισμός, καταστροφή υποδομών και οικονομικός όλεθρος συνθέτουν, συνοπτικά, τις 100 ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ δεν διαφαίνεται η παραμικρή ένδειξη τερματισμού του πολέμου που έχει μετατρέψει σε εξαιρετικά εύθραστες παγιωμένες γεωπολιτικές ισορροπίες.

Η επιτιθέμενη Ρωσία διαμηνύει πως θα συνεχίσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρησή της», όπως επιμένει το Κρεμλίνο να χαρακτηρίζει τον πόλεμο, μέχρι να πετύχει όλους τους στόχους της.

«Ένας από τους βασικούς στόχους της επιχείρησης είναι να προστατεύσουμε τους κατοίκους στην Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και την Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνγκ. Έχουν ληφθεί μέτρα για την διασφάλιση της προστασίας τους και έχουν επιτευχθεί κάποια αποτελέσματα», υπογράμμισε σε σημερινές δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στις δύο αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

«Η νίκη θα είναι δική μας», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε σύντομο βίντεο που ανήρτησε σήμερα. «Οι εκπρόσωποι του κράτους βρίσκονται εδώ, υπερασπίζονται την Ουκρανία εδώ και 100 ημέρες», σημείωσε ο Ζελένσκι στο βίντεο διάρκειας 36 δευτερολέπτων που μαγνητοσκοπήθηκε μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο. Στο πλευρό του Ζελένσκι βρίσκονται ο πρωθυπουργός του, Ντένις Σμιγκάλ, και ο επικεφαλής του κόμματός του, Νταβίντ Αραχαμία.

Την 25η Φεβρουαρίου, μία ημέρα με την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι είχε γυρίσει ένα παρόμοιο βίντεο, στο ίδιο σημείο, για να καθησυχάσει τους Ουκρανούς. «Είμαστε όλοι εδώ, οι στρατιωτικοί μας είναι εδώ, οι πολίτες, η κοινωνία, είμαστε όλοι εδώ για να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία μας, το κράτος μας», δήλωσε τότε.

Σε ανακοίνωσή του, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε ότι «η σταθερή στήριξη στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί» εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας και ιδίως με την ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Αμέτρητα θύματα

O αριθμός των θυμάτων του πολέμου, στρατιωτών ή αμάχων, παραμένει άγνωστος.

Οι ισχυρισμοί των δύο πλευρών για τις ανθρώπινες απώλειες δεν μπορούν να επαληθευτούν ανεξάρτητα και αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό για το κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή ενδεχομένως εξυπηρετούν κάποια επικοινωνιακή ατζέντα. Επίσης, η πρόσβαση στις εμπόλεμες ζώνες δεν είναι πάντα εφικτή.

Η Μόσχα δημοσιοποιεί με το σταγονόμετρο τον απολογισμό απωλειών της μεταξύ των δυνάμεων και των συμμάχων της, ενώ δεν έχει ανακοινώσει ποτέ αριθμό νεκρών αμάχων στις περιοχές υπό τον έλεγχό της.

Σε ορισμένα μέρη, όπως η πολιορκημένη Μαριούπολη -πιθανώς το πιο αιματηρό πεδίο μαχών- οι ρωσικές δυνάμεις κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να συγκαλύψουν εγκλήματα πολέμου πετώντας πτώματα σε ομαδικούς τάφους. Οι σφαγές και οι εκτελέσεις αμάχων στην Μπούτσα προκάλεσαν αποτροπιασμό στη Δύση, με τους ηγέτες και τους διεθνείς οργανισμούς να καταδικάζουν την «θηριωδία» και να μιλούν ανοιχτά για «εγκλήματα πολέμου».

Σε «τουλάχιστον δεκάδες χιλιάδες νεκρούς Ουκρανούς αμάχους μέχρι στιγμής», αναφέρθηκε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ομιλία του στο κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου χθες, Πέμπτη.

Μόνο στην Μαριούπολη, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για πάνω από 21.000 νεκρούς αμάχους. Το Σεβεροντονέτσκ, μια στρατηγική πόλη στην ανατολική περιοχή του Λουχάνσκ, που αποτελεί το επίκεντρο της ρωσικής επίθεσης τις τελευταίες ημέρες, μετρά περίπου 1.500 θύματα, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

Τέτοιες εκτιμήσεις περιλαμβάνουν τόσο αυτούς που σκοτώθηκαν από ρωσικά χτυπήματα ή στρατεύματα, όσο και εκείνους που υπέκυψαν λόγω πείνας και έλλειψης ιατρικής περίθαλψης, καθώς ζωτικές υποδομές έχουν καταρρεύσει. Ο Ζελένσκι εκτίμησε ότι την τελευταία εβδομάδα περίπου 60-100 Ουκρανοί στρατιώτες πεθαίνουν και 500 τραυματίζονται καθημερινά.

Ο τελευταίος απολογισμός της Ρωσίας για τις δικές απώλειες ήταν στις 25 Μαρτίου, όταν ένας στρατηγός είπε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι 1.351 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 3.825 τραυματίστηκαν.

Σε αυτονομιστικούς θύλακες που υποστηρίζονται από τη Μόσχα στην ανατολική Ουκρανία, οι αρχές ανέφεραν πάνω από 1.300 μαχητές που σκοτώθηκαν και σχεδόν 7.500 τραυματίστηκαν στην περιοχή του Ντόνετσκ, μαζί με 477 νεκρούς αμάχους και σχεδόν 2.400 τραυματίες.

Υποδομές

Οι ανελέητοι βομβαρδισμοί και οι αεροπορικές επιδρομές έχουν μετατρέψει σε συντρίμμια μεγάλες περιοχές πολλών ουκρανικών πόλεων.

Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική επιτροπή της Ουκρανίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει σχεδόν 38.000 κτήρια κατοικιών, αφήνοντας άστεγους περίπου 220.000 ανθρώπους.

Σχεδόν 1.900 εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις -από νηπιαγωγεία μέχρι δημοτικά σχολεία και πανεπιστήμια- έχουν υποστεί ζημιές, εκ των οποίων 180 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Το Κίεβο έχει καταγράψει καταστροφές σε 50 σιδηροδρομικές γέφυρες, 500 εργοστάσια και περίπου 500 νοσοκομεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταμετρήσει 296 επιθέσεις σε νοσοκομεία, ασθενοφόρα και υγειονομικούς εργαζόμενους στην Ουκρανία.

Εκτοπισμός

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι περίπου 6,8 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Από την στιγμή που τα ρωσικά στρατεύματα υποχώρησαν από την περιοχή κοντά στο Κίεβο και Μόσχα προχώρησε σε αυτό που ονόμασε «δεύτερη φάση της επιχείρησης», επικεντρώνοντας τις επιθέσεις της στην νοτιοανατολική Ουκρανία, υπολογίζεται ότι περίπου 2,2 εκατομμύρια έχουν επιστρέψει στην χώρα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εκτιμά ότι μέχρι τις 23 Μαΐου υπήρχαν περισσότεροι από 7,1 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι — δηλαδή αυτοί που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αλλά παραμένουν στην Ουκρανία.

Ρωσική κατάληψη εδαφών

Όπως αναφέρουν Ουκρανοί αξιωματούχοι, πριν την εισβολή η Ρωσία ήλεγχε περίπου το 7% του ουκρανικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, και των περιοχών που κατείχαν οι αυτονομιστές στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ. Την Πέμπτη, ο Ζελένσκι είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέχουν πλέον το 20% της χώρας.

Ενώ οι γραμμές του μετώπου μετατοπίζονται συνεχώς, επιπλέον 58.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο, μια συνολική έκταση ελαφρώς μεγαλύτερη από την Κροατία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν σχεδόν το 20% του εδάφους που είχαν χάσει στην πόλη Σεβεροντονέτσκ κατά την διάρκεια των μαχών με την Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ανατολικής περιοχής του Λουχάνσκ.

«Ενώ πριν η κατάσταση ήταν δύσκολη, το ποσοστό (που κατείχε η Ρωσία) ήταν κάπου γύρω στο 70%, τώρα τους έχουμε ήδη απωθήσει, ανακαταλαμβάνοντας σχεδόν το 20%», δήλωσε ο Σέρχι Γκαϊντάι στην εθνική τηλεόραση.

Οικονομικός όλεθρος

Η Δύση έχει επιβάλει μια σειρά από κυρώσεις κατά της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων τομέων πετρελαίου και φυσικού αερίου, με την Ευρώπη να δρομολογεί την απεξάρτησή της από την ρωσική ενέργεια.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία επί του παρόντος βρίσκεται αντιμέτωπη με περισσότερες από 5.000 στοχευμένες κυρώσεις, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Περίπου 300 δισ. δολάρια ρωσικών αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος στην Δύση έχουν παγώσει. Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο έφτασε στο 17,8%.

Η Ουκρανία, εν τω μεταξύ, υπέστη ένα συγκλονιστικό οικονομικό πλήγμα: το 35% του ΑΕΠ εξαφανίστηκε από τον πόλεμο.

«Οι άμεσες απώλειές μας σήμερα ξεπερνούν τα 600 δισ. δολάρια», δήλωσε προ ημερών ο Αντρίι Γερμάκ, προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου.

Πηγή: CNN

Send this to a friend