Home ΛΑΡΝΑΚΑ Υπογραφή Μνημονίου μεταξύ ΕΜΠ – CMMI για τη ναυτιλιακή και θαλάσσια έρευνα
Υπογραφή Μνημονίου μεταξύ ΕΜΠ – CMMI για τη ναυτιλιακή και θαλάσσια έρευνα

Υπογραφή Μνημονίου μεταξύ ΕΜΠ – CMMI για τη ναυτιλιακή και θαλάσσια έρευνα

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (Cyprus Marine and Maritime Institute – CMMI) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου αναφέρεται ότι «στόχος του Μνημονίου είναι οι συμπράξεις στους τομείς της ναυτιλιακής και θαλάσσιας έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας. Η διμερής συνεργασία θα υλοποιηθεί με ανταλλαγή πληροφοριών, δεδομένων, γνώσεων και καλών πρακτικών, καθώς και με την από κοινού συμμετοχή σε ερευνητικά σχήματα και προγράμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ερευνητική συνεργασία έχει ήδη ξεκινήσει και, επιπλέον, ότι από φέτος το CMMI φιλοξενεί φοιτητές του ΕΜΠ για την πρακτική τους άσκηση».

Σε χαιρετισμό του ο Καθηγητής Ανδρέας Μπουντουβής, Πρύτανης του ΕΜΠ, αναφέρθηκε «στις ευοίωνες προοπτικές για συνεργασία και αμοιβαίως επωφελείς δραστηριότητες αναγνωρίζοντας τον δυναμισμό που χαρακτηρίζει το Ινστιτούτο» και έκανε μια σύντομη αναδρομή και την συμβολή του Πολυτεχνείου στην ακαδημαϊκή έρευνα και εκπαίδευση.

 

 

Ταυτόχρονα «αναφέρθηκε στη διεθνή αναγνώριση, τα πρόσφατα ερευνητικά και καινοτομικά επιτεύγματα, καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την εμπέδωση της εξωστρέφειας, την διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση του ηγετικού ρόλου του ΕΜΠ ως ιστορικού ακαδημαϊκού ιδρύματος».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Ανδρέας Βύρας, Δήμαρχος Λάρνακας και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου ανέφερε ότι «το Μνημόνιο είναι η βάση για τη δημιουργία μιας ισχυρής σχέσης μεταξύ των δύο Οργανισμών και βοηθά στο όραμα της Λάρνακας καθότι το θέμα της Γαλάζιας Ανάπτυξης είναι καίριο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και για την Κύπρο, ιδιαίτερα για τη πόλη».

«Πρόκειται για ένα τομέα ανερχόμενο, πολλά υποσχόμενο και πολύπλευρο, αφού περιλαμβάνει ιδιαίτερα σημαντικούς τομείς της θαλάσσιας οικονομίας», είπε.

Σημείωσε ακόμα πως «η Γαλάζια Ανάπτυξη και κατ’ επέκταση η Γαλάζια Σταδιοδρομία αποτελεί προτεραιότητα και στον στρατηγικό προγραμματισμό του Δήμου Λάρνακας».

Όραμα μας, σημείωσε, »είναι η μετατροπή της Λάρνακας σε Περιφερειακό Κέντρο της Γαλάζιας Οικονομίας, Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Έρευνας και η προώθηση της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον κ. Βύρα «το Μνημόνιο είναι η βάση τη δημιουργία μιας ισχυρής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης μεταξύ των δύο Οργανισμών» και χαρακτήρισε «σημαντική τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία στο πλαίσιο της στρατηγικής επιδίωξης της Λάρνακας να εξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας και Ναυτιλιακής Έρευνας και Καινοτομίας».

Εξάλλου ο Ζαχαρίας Σιόκουρος, Διευθύνων Σύμβουλος του CMMI, εξέφρασε «ικανοποίηση για την υπογραφή της συνεργασίας που θα ενθαρρύνει την ουσιαστική και πολύπλευρη συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών. Το Ινστιτούτο αναγνωρίζει τις σημαντικές προκλήσεις της βιομηχανίας και της κοινωνίας σε σχέση με την δίδυμη μετάβαση, την απεξάρτηση από τον άνθρακα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς και την ισχυρή συνάφειά τους με την Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία και Ανάπτυξη, τον Θαλάσσιο Γραμματισμό και την ανάπτυξη ειδικών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού».

Ο Καθηγητής Ηλίας Υφαντής, Αναπληρωτής Διευθυντής Ακαδημαϊκών Θεμάτων του CMMI, αναφέρθηκε «στο εκτεταμένο ακαδημαϊκό, διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό έργο του Καθηγητή Ανδρέα Μπουντουβή και τη διεθνή του αναγνώριση».

Εκανε επίσης αναφορά «στις τρέχουσες ερευνητικές συνεργασίες του Ινστιτούτου με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ιδιαίτερα στους αποφοίτους του Πολυτεχνείου που στελεχώνουν το Ινστιτούτο συμβάλλοντας στην παραγωγή διανοητικού κεφαλαίου και την εδραίωση του CMMI ως συνιστώσας της διεθνούς ερευνητικής κοινότητας».

Send this to a friend