Η Λάρνακα έτοιμη για τους πολιτικούς γάμους και σε αυξητική τάση
ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Στα επίπεδα του 2019 θα πλησιάσει ο αριθμός των πολιτικών γάμων, που θα τελεστούν φέτος στο Δήμο Λάρνακας, γεγονός που προκαλεί ικανοποίηση στις τοπικές αρχές, λαμβάνοντας υπόψη την δραστική μείωση που παρατηρήθηκε την τελευταία διετία λόγω πανδημίας.
Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφαλίσαμε από το αρμόδιο τμήμα του δήμου, κατά το 2019 τελέστηκαν στη Λάρνακα 1100 γάμοι, ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν οι γάμοι μειώθηκαν αισθητά εξαιτίας του κορωνοιού.
Συγκεκριμένα, το 2020 έγιναν μόνο 304 γάμοι, ενώ το 2021 αυξήθηκαν σε 716. Φέτος, η κατάσταση φαίνεται ότι επιστρέφει στα κανονικά επίπεδα.
Από τον περασμένο Μάρτιο και μετέπειτα παρατηρείται μία αυξητική τάση, αφού μέχρι σήμερα έχουν τελεστεί πέραν των 300 γάμων κι εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, λαμβάνοντας υπόψη τη ζήτηση και τις αιτήσεις που υπάρχουν, οι αριθμοί θα πλησιάσουν τα επίπεδα του 2019, δηλαδή γύρω στους 1000 – 1100 γάμους.
Όσον αφορά τις εθνικότητες που επιλέγουν τη Λάρνακα, οι πλείστοι πολιτικοί γάμοι τελούνται από ζευγάρια προερχόμενα από το γειτονικό Ισραήλ και τον Λίβανο, ενώ υπάρχει, επίσης, ενδιαφέρον και από ζευγάρια προερχόμενα από το Ηνωμένο Βασίλειο και από άλλες ευρωπαικές χώρες.
Τα προηγούμενα χρόνια παρατηρείτο ζωηρό ενδιαφέρον και από ζευγάρια από τη Ρωσία, ωστόσο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία η τέλεση γάμων μεταξύ Ρωσσόφωνων έχει μειωθεί δραστικά τους τελευταίους μήνες.
Επίσης, η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στον Λίβανο τον τελευταίο χρόνο, έχει δυσκολέψει και την προσέλευση γαμήλιου τουρισμού από την συγκεκριμένη χώρα.
Θυμίζουμε, ότι το 2016 ήταν η τελευταία χρονιά κατά την οποία τελέστηκαν μαζικοί πολιτικοί γάμοι Ισραηλινών στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων, με τους νεόνυμφους να καταφθάνουν με κρουαζιερόπλοιο από την Χάιφα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχουν τερματιστεί οι εκδηλώσεις τέλεσης μαζικών γάμων.
Μεσαιωνικό Κάστρο
—————————–
Στη Λάρνακα, πολιτικοί γάμοι τελούνται, πέραν του χώρου που διαθέτει ο δήμος στην Πινακοθήκη, σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος, όπως στο παραλιακό μέτωπο και σε ιστορικούς χώρους.
Τα τελευταία χρόνια έχει προταθεί από τον δήμο και την τοπική εταιρεία τουρισμού και η χρήση του Μεσαιωνικού Κάστρου, για την τέλεση γάμων, θέμα που συζητήθηκε πρόσφατα στην επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Βουλής.
Εξακολουθεί, όμως, να υπάρχει διαφωνία των τοπικών φορέων επί του προτεινόμενου νομοσχεδίου όσον αφορά το τέλος χρήσης των αρχαίων μνημείων.
Οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι η χρήση αρχαιολογικών χώρων για τέλεση πολιτικών γάμων αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό θέμα για εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως προορισμός γαμήλιου τουρισμού.