Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ “Στον αέρα” τα εφημερεύοντα ιατρεία, δεν τα βρίσκουν για τις υποδομές (ΒΙΝΤΕΟ)
“Στον αέρα” τα εφημερεύοντα ιατρεία, δεν τα βρίσκουν για τις υποδομές (ΒΙΝΤΕΟ)

“Στον αέρα” τα εφημερεύοντα ιατρεία, δεν τα βρίσκουν για τις υποδομές (ΒΙΝΤΕΟ)

Λίγες μέρες απομένουν μέχρι την 1η Ιουνίου, μέρα που βάσει των ανακοινώσεων του Υπουργού Υγείας και του ΟΑΥ πρέπει να τεθούν σε λειτουργία τα εφημερεύοντα ιατρεία του ΓεΣΥ.

Στο τραπέζι δεν έχει ακόμη τεθεί ολοκληρωμένη πρόταση, ενώ αναπάντητα παραμένουν σημαντικά ερωτήματα.

Το κυριότερο ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι ο χώρος όπου τα συγκεκριμένα ιατρεία θα στεγάζονται.

Μιλώντας για το θέμα στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, ανέφερε ότι κατά τη χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Υγείας, εξετάστηκαν διάφορα σενάρια ισότιμης συμμετοχής των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ένα από τα κύρια αιτήματα είναι να γίνει χρήση των υποδομών των κέντρων υγείας του ΟΚΥπΥ για λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων, καθώς ο δημόσιος τομέας είναι ο μόνος που διαθέτει υποδομές τόσο στις πόλεις όσο και στα ορεινά, εξήγησε.

Από αυτό προκύπτουν κάποια ερωτήματα, σημείωσε ο Σωτήρης Κούμας που διερωτήθηκε κατά πόσο υπάρχει ένας στρατηγικός σχεδιασμός σχετικά με το πώς θα καλυφθεί ο αστικός και αγροτικός πληθυσμός.

Την ίδια ώρα, ανέφερε, ότι πρέπει να διευκρινιστεί πώς θα γίνεται η γεωγραφική κατανομή των γιατρών και αν σε κάθε επαρχία θα υπάρχει η δυνατότητα σωστής λειτουργίας του συστήματος.

Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι τα ιατρεία αυτά δεν θα πρέπει να λειτουργούν ως ΤΑΕΠ, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε επιπτώσεις στην υγεία συμπολιτών μας.

“Αν πάει στον εφημερεύοντα και είναι πιο επικίνδυνο το περιστατικό, ενώ μπορούσε να πάει στις Πρώτες Βοήθειες άμεσα και να αντιμετωπιστεί πολύ πιο γρήγορα, αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να χαθεί χρόνος.”

 

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Οικογενειακών και Προσωπικών Ιατρών Ανδρέας Πολυνείκης υποστήριξε ότι τα ανοικτά ερωτήματα δείχνουν την ανικανότητά μας να έχουμε σωστή πολιτική, στρατηγική και σχεδιασμό υγείας.

Ο ΟΑΥ, σημείωσε, βάσει του νόμου ζήτησε να εφαρμοστούν οι εφημερίες και οι γιατροί, ως τα άτομα που θα το κάνουν αυτό πράξη, το αποδέκτηκαν και δήλωσαν έτοιμοι να βοηθήσουν.

Ο Δρ. Πολυνείκης υποστήριξε ότι ο καλύτερος τρόπος λειτουργίας των ιατρείων θα ήταν σε αστικά και αγροτικά κέντρα, όπου προσωπικοί ιατροί θα εφημερεύουν εκ περιτροπής. Αυτά τα κέντρα υγείας, εξήγησε, έχουν όλη την απαραίτητη υποδομή να γίνει αυτό το πράγμα.

“Η απάντηση που πήρε ο ΟΑΥ από τον ΟΚΥπΥ ήταν ότι δεν μπορούν να μπαίνουν άλλοι γιατροί στα γραφεία των ιατρών, των δημοσίων υπαλλήλων.”

Τα κέντρα είναι τόσο μεγάλα που δεν χρειάζεται να μπει κανένας σε γραφεία γιατρού, ενώ υπάρχουν πολλά γραφεία κλειστά, πρόσθεσε.

Το πρώτο πράγμα για το οποίο πρέπει να βρεθεί λύση, συνεπώς, είναι ο χώρος που θα στεγάζει τα εφημερεύοντα ιατρεία, σημείωσε ο Δρ. Πολυνείκης, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία θα είναι και ένα “κλειδί” για αποσυμφόρηση και των ΤΑΕΠ. Όπως εξήγησε, με τη λειτουργία τους, ασθενείς που δεν ανήκουν στα επείγοντα περιστατικά δεν θα χρειάζονται να μεταβαίνουν στις Πρώτες Βοήθειες.

Ο ίδιος εξέφρασε τέλος την άποψη ότι τα εφημερεύοντα ιατρεία είναι πολύ δύσκολο να τεθούν σε λειτουργία την 1η Ιουνίου.

Παρομοίως, από την πλευρά του ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, επεσήμανε ότι αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι δεν θα υπάρχουν τα εφημερεύοντα ιατρεία από την 1η Ιουνίου.

Γι’ αυτό ζητήθηκε από τον Υπουργό Υγείας να παρέμβει, σημείωσε, προσθέτοντας ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Χατζηπαντέλα με τον ΟΚΥπΥ και τους γιατρούς, τους ζήτησε όπως φέρουν τις εισηγήσεις τους εντός δύο εβδομάδων, προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

 

Πηγή: alphanews

Send this to a friend