Η βράβευση των Λευκάρων οφείλεται στην πολιτιστική τους κληρονομιά, είπε ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ
Στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των Λευκάρων, αλλά και στο γεγονός ότι αποτελεί ολοκληρωμένο προορισμός, οφείλεται η βράβευση τους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και τον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Ιαπωνίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) Λάρνακας Ντίνος Λευκαρίτης.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ για την βράβευση ο κ. Λευκαρίτης ανέφερε ότι «η πρόταση προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού για ένταξη των Λευκάρων στο Διεθνές δίκτυο «Best Tourism Villages», υποβλήθηκε από το Υφυπουργείο Τουρισμού μέσω της ΕΤΑΠ Λάρνακας και ετοιμάστηκε από την Αναπτυξιακή Λάρνακας με τη συμβολή του Δήμου Λευκάρων.
Εκτός από τη βράβευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, τα Λεύκαρα περιλήφθηκαν στον κατάλογο του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Ιαπωνίας ανάμεσα στα «30 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης».
Τα Λεύκαρα, συνέχισε «ξεχωρίζουν για την απαράμιλλή τους γραφικότητα, είναι ένας ολοκληρωμένος προορισμός, διαθέτει ξεκάθαρη ταυτότητα, διατηρεί μια πλούσια ιστορική κληρονομιά και προωθεί τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη υπαίθρου».
Σύμφωνα με τον ίδιο κύριο χαρακτηριστικό των Λευκάρων είναι «η παραδοσιακή λαϊκή αρχιτεκτονική, αφού όλες οι οικοδομές στον πυρήνα του χωριού φέρουν τα τοπικά χαρακτηριστικά που έχουν κληροδοτηθεί από τα βάθη των αιώνων, δηλαδή τη λευκή πέτρα, τις καμάρες, τον ηλιακό και τα χαρακτηριστικά μπαλκόνια, τις μεγάλες ξύλινες πόρτες και το λουλακί χρώμα σε αρκετά από τα γραφικότατα σπίτια που περικλείουν τα μαιανδρικά λιθόστρωτα σοκάκια».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Λευκαρίτης είπε ότι «η μοναδική αυτή αρχιτεκτονική κληρονομιά προστατεύθηκε λόγω της αυστηρότητας εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας για έκδοση πολεοδομικής άδειας και άδειας οικοδομής από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Επίσης ολόκληρο το χωριό αποτελεί ένα ανοικτό μουσείο αφού 555 οικοδομές έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέες και 35 ως αρχαία μνημεία, με αποτέλεσμα να είναι ίσως η περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό προστατευόμενων κτιρίων σε αναλογία οικοδομών».
Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ «οι τέχνες των Λευκάρων, το Λευκαρίτικο κέντημα και η αργυροχοΐα, ακμάζουν από τον 15ο και 18ο αιώνα αντίστοιχα μέχρι και σήμερα.
Το Λευκαρίτικο κέντημα είναι το μοναδικό που περιλαμβάνεται στον Παγκόσμιο Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας της Unesco ενώ έχει επίσης πιστοποιηθεί από τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης, που αποτελεί την πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής πιστοποίηση ανά το παγκύπριο».
Το Κέντρο Χειροτεχνίας, πρόσθεσε, «που λειτουργεί καθημερινά και είναι ανοικτό για το κοινό, δημιουργήθηκε για να ενθαρρύνεται η νέα γενιά στην ενασχόληση με τις τέχνες της λευκαρίτικης παράδοσης. Ένα άλλο στοιχείο που καθιστά τα Λεύκαρα ολοκληρωμένο προορισμό είναι «οι αξιόλογοι ιστορικοί και θρησκευτικοί χώροι που υπάρχουν σε κάθε γωνιά».
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Λευκαρίτης αναφέρθηκε στο Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας και το παλιό Κωμοδρομιό «τα οποία στεγάζονται σε ένα θαυμάσιο αρχοντικό που είναι επισκέψιμο και τα Σαββατοκύριακα».
Σημαντικό μνημείο, είπε, «είναι η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού του 14ου αιώνα με το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι στο οποίο φυλάσσεται, κατά την παράδοση, κομμάτι από το Τίμιο Ξύλο, ενώ στα Λεύκαρα υπάρχουν συνολικά 18 γραφικά εκκλησάκια και εξωκλήσια».
Γύρω από τον αμφιθεατρικό πυρήνα του χωριού, συνέχισε «απλώνεται ένα μοναδικό φυσικό τοπίο με το εντυπωσιακής ομορφιάς φράγμα των Λευκάρων, όπου υπάρχει η δυνατότητα ψαρέματος κατόπιν άδειας.
Εξαιρετική περιμετρική θέα στο χωριό προσφέρει το γραμμικό μονοπάτι Πάνω Λεύκαρα – Εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που ενώνει τα Λεύκαρα με τον Κάτω Δρυ, συνολικού μήκους 2,5 χιλιομέτρων».
Σημείωσε επίσης ότι «οι συστάδες των 18 αιωνόβιων ελιών από την περίοδο της Φραγκοκρατίας που περιστοιχίζουν το βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας της Λιβαδιώτισσας, αποτελούν ζωντανά μνημεία φύσης.
Υπάρχουν ακόμα ελιές πέραν των 800 ετών σε άλλα σημεία του χωριού, που έχουν κηρυχθεί προστατευόμενες».
Εξήγησε ότι «για να θεωρείται ένας τουριστικός προορισμός αειφόρος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η ύπαρξη καλλιεργειών και τα Λεύκαρα διαθέτουν κτήμα παραγωγής βιολογικού ελαιόλαδου και οινοποιείο ενώ η περιοχή είναι γνωστή για την παραγωγή χαρουπιών, αμυγδάλων και μελιού».
Ταυτόχρονα, σημείωσε, τα Λεύκαρα «συνεισφέρουν στον εμπλουτισμό της γαστρονομίας του νησιού καθότι ο Λευκαρίτικος Τταβάς και τα Λευκαρίτικα Λουκούμια αποτελούν δύο από τα πιο γνωστά κυπριακά εδέσματα. Την ίδια ώρα ο επισκέπτης μπορεί να διαμένει σε γραφικά καταλύματα, είτε πρόκειται για αγροτουριστικά σπιτάκια είτε στο ξενοδοχείο που διαθέτουν τα Λεύκαρα, ενώ σύντομα θα επαναλειτουργήσει πλήρως ανακαινισμένο και το ξενοδοχείο «Αγορά».
Ο Ντίνος Λευκαρίτης ανέφερε ακόμα ότι «το 2021 ολοκληρώθηκε το υπερσύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο χωρητικότητας 450 θέσεων το οποίο διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό.
Ακόμα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται θεσμοθετημένες Αθλητικές και Πολιτιστικές Εκδηλώσεις τις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να βρει στην ιστοσελίδα της ΕΤΑΠ Λ/κας και του Δήμου Λευκάρων».