Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Η Αγία Σοφία δεν θα αντέξει μέχρι το 2050 αν δεν ληφθούν μέτρα
Η Αγία Σοφία δεν θα αντέξει μέχρι το 2050 αν δεν ληφθούν μέτρα

Η Αγία Σοφία δεν θα αντέξει μέχρι το 2050 αν δεν ληφθούν μέτρα

Αν δεν ληφθούν μέτρα για την Αγία Σοφία το συντομότερο δυνατό και δεν υπάρξει αποκατάσταση, το ιστορικό κτίριο δεν θα αντέξει μέχρι 2050, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης στην Τουρκία Γιασάρ Σερίφ.

Έπειτα από τις εικόνες καταστροφής στην Αγία Σοφία, συντάκτες της τουρκικής εφημερίδα Τζουμχουριέτ επισκέφτηκαν το μνημείο και παρατήρησαν χιλιάδες κόσμου να συρρέουν από την πλατεία του Σουλτάναχμετ μέσα στο ιστορικό κτίριο, γεγονός που επιταχύνει τη φθορά.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης, δήλωσε στην εφημερίδα ότι ενόσω η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, επιστημονική επιτροπή είχε καταλήξει πως «ακόμη και η υγρασία που δημιουργείται από την ανθρώπινη αναπνοή στο εσωτερικό είναι πολύ επιζήμια και ως εκ τούτου, οι τουρίστες θα πρέπει να επιτρέπονται μέσα σε ομάδες των 20 ατόμων το πολύ, διαφορετικά αυτό θα συντομεύσει τη ζωή της Αγίας Σοφίας».

«Αλλά όπως γνωρίζετε, οι επιστημονικές επιτροπές είναι συμβουλευτικές στην Τουρκία, δεν παίρνουν αποφάσεις», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «υπεύθυνος της Αγίας Σοφίας αυτή τη στιγμή είναι ένας φίλος που εργαζόταν προηγουμένως ως υπεύθυνος αδειοδότησης στον δήμο Μπέγιογλου, ο οποίος δεν καταλάβαινε τίποτα από αυτά τα πράγματα, είπε ότι θα επισκευάσουν την πόρτα όταν υπάρξει κάποιο περιστατικό. Και μάλιστα χρησιμοποίησε τη λέξη επισκευή αντί για αποκατάσταση χωρίς να γνωρίζει καν ότι ήταν αποκατάσταση».

Ο Σερίφ Γιασάρ είπε πως «αν δεν ληφθούν μέτρα για την Αγία Σοφία το συντομότερο δυνατό και δεν υπάρξει αποκατάσταση, δεν θα πάει μέχρι 2050. Σίγουρα δεν θα πάει».

Για το θέμα μίλησε στην Τζουμχουριέτ και ο αρχαιολόγος και φωτογράφος Ομέρ Φαρούκ Γιαβάστσαϊ  ο οποίος είπε ότι δεν είναι ενάντια στη χρήση της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, ωστόσο πρέπει να υπάρχει εισητήριο.

«Άνθρωποι που κοιμούνται με τις ώρες μέσα στην Αγία Σοφία και μπαίνουν με τις βαλίτσες τους. Δεδομένου ότι η είσοδος είναι δωρεάν, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την όμορφη Αγία Σοφία ως σημείο ανάπαυσης, ύπνου ή αναμονής πριν ταξιδέψουν. Είναι μια πολύ κακή εικόνα, δυστυχώς», ανέφερε.

Send this to a friend