Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ξεναγήσεις τυφλών σε πιλοτική βάση στη Λάρνακα
Ξεναγήσεις τυφλών σε πιλοτική βάση στη Λάρνακα

Ξεναγήσεις τυφλών σε πιλοτική βάση στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Αρχίζουν στη Λάρνακα, σε πιλοτική βάση, οι ξεναγήσει τουριστών με οπτική αναπηρία. Πρόκειται για μια καινοτόμο πρωτοβουλία, με πρωτεργάτες την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, τον Οργανισμό Νεολαίας, το δήμο της πόλης και την Σχολή Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας».

Ήδη, έχει πραγματοποιηθεί, τις προηγούμενες μέρες, η πρώτη ξενάγηση ατόμων με οπτική αναπηρία και πρόθεση είναι όπως η δράση αυτή λειτουργήσει ως πιλοτικό πρόγραμμα, με τους συμμετέχοντας να δίνουν τις εισηγήσεις τους, προκειμένου η Λάρνακα να καταστεί πιο προσβάσιμη πόλη για τις συγκεκριμένες ομάδες ατόμων.

Στην πρώτη ξενάγηση συμμετείχαν 13 άτομα με οπτική αναπηρία εκ των οποίων έξι τυφλοί κι εφτά με μειωμένη όραση, ενώ υπήρχαν κι έξι συνοδοί.

Η ξενάγηση ξεκίνησε μ’ επίσκεψη στο Μουσείο Πιερίδη – Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία ν’ αγγίξουν αυθεντικά εκθέματα διαφόρων εποχών, την ιστορία των οποίων επεξήγησε ο διευθυντής του μουσείου Πήτερ Αστζιάν. Επίσης, στ’ άτομα με οπτική αναπηρία δόθηκε η δυνατότητα ν’ ανακαλύψουν αρώματα της αρχαιότητας.

Ακολούθως η ομάδα περιηγήθηκε σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος εντός της πόλης με τη συνοδεία ξεναγού. Η ξενάγηση ξεκίνησε από την Πλατεία Ευρώπης και ολοκληρώθηκε στο Μεσαιωνικό Κάστρο.

Κατά τη διαδρομή, τα αγάλματα του φιλοσόφου Ζήνωνα του Κιτιέα, του Κίμωνα του Αθηναίου και του Λέοντα της Βενετίας εξιστόρησαν τη ζωή τους, αλλά και το πώς συνδέονται με τη Λάρνακα, μέσω της καινοτόμου εφαρμογής Larnaka Storytelling Statues. Η εφαρμογή αυτή θεωρείται εξαιρετική πρακτική για άτομα με οπτική αναπηρία.

Πρωτοποριακή ενέργεια θεωρείται και η εκτύπωση, ειδικά για αυτή την περίσταση, αντιγράφου της κεφαλής του αγάλματος του Ζήνωνα του Κιτιέα στους τρισδιάστατους εκτυπωτές του Youth Makerspace Larnaka του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Το εν λόγω αντίγραφο δόθηκε στους συμμετέχοντες για να το περιεργαστούν ενόσω ο ξεναγός ενημέρωνε για την ιστορία του στωικού φιλοσόφου.

Στη συνέχεια έγινε βιωματική επίσκεψη στο Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή, που αποτελεί ίσως το μοναδικό μουσείο όπου ο επισκέπτης μπορεί ν’ αγγίξει όλα τα εκθέματα, να τα περιεργαστεί και να χρησιμοποιήσει ορισμένα εξ’ αυτών υπό την καθοδήγηση του Δρ. Μάριου Κυριαζή, ιδιοκτήτη του μουσείου.

Οι πιο τολμηροί δεν δίστασαν να μυριστούν παλιά φάρμακα ή να γευτούν το λάδι της αλυκής που είναι ένα σπάνιο θεραπευτικό προϊόν.

 

Send this to a friend