Home ΛΑΡΝΑΚΑ Τεράστια Παγκόσμια Διάκριση για τα Λεύκαρα
Τεράστια Παγκόσμια Διάκριση για τα Λεύκαρα

Τεράστια Παγκόσμια Διάκριση για τα Λεύκαρα

Τη σημαντικότατη διεθνή διάκριση που κατέκτησαν πρόσφατα τα Λεύκαρα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, δημοσιοποίησαν και σήμερα ο Δήμος Λευκάρων και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού. Μέσω αυτής της διάκρισης τα Λεύκαρα εντάχθηκαν στο διεθνές δίκτυο “Best Tourism Villages”.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ορεινό θέρετροτης επαρχίας μας ξεχωρίζειγια την απαράμιλλή του γραφικότητα. Ο υπό αναφορά θεσμός δεν βραβεύει μόνο τα ομορφότερα από αισθητικής άποψης χωριά αλλά προωθεί τα καλύτερα παραδείγματα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης υπαίθρου.

Η διάκριση αυτή έρχεται να προστεθεί μετά και από την ένταξη των Λευκάρων στον κατάλογο του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Ιαπωνίας ανάμεσα στα «30 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης».Τα Λεύκαρα ξεχωρίζουν γιατί είναι ένας ολοκληρωμένος προορισμός. Διαθέτει ξεκάθαρη ταυτότητα και διατηρεί μια πλούσια ιστορική κληρονομιά.

  • Κύριο χαρακτηριστικό των Λευκάρωνείναι η παραδοσιακήλαϊκή αρχιτεκτονική.Όλες οι οικοδομές στον πυρήνα του χωριούφέρουν τα τοπικά χαρακτηριστικά που έχουν κληροδοτηθεί από τα βάθη των αιώνων. Δηλαδή τη λευκή πέτρα, τις καμάρες, τον ηλιακό και τα χαρακτηριστικά μπαλκόνια, τις μεγάλες ξύλινες πόρτες καιτο λουλακί χρώμα σε αρκετά από τα γραφικότατα σπίτια που περικλείουν τα μαιανδρικά λιθόστρωτα σοκάκια.Υπογραμμίζεται ότι η αυστηρότητα εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας για έκδοση πολεοδομικής άδειας και άδειας οικοδομής από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι που προστάτευσαν αυτή τη μοναδική κληρονομιά.
  • Ολόκληρο το χωριό αποτελεί ένα ανοικτό μουσείο αφού 555 οικοδομές έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέες και 35 ως αρχαία μνημεία, που είναι ίσως η περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό προστατευόμενων κτιρίων σε αναλογία οικοδομών.
  • Οι τέχνες των Λευκάρων,το Λευκαρίτικο κέντημα και η αργυροχοΐα,ακμάζουν από τον 15ο και 18ο αιώνα αντίστοιχα μέχρι και σήμερα. ΤοΛευκαρίτικοκέντημα είναι το μοναδικό που περιλαμβάνεται στον Παγκόσμιο Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας της Unesco ενώ έχει επίσης πιστοποιηθεί από τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης, που αποτελεί την πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής πιστοποίηση ανά το παγκύπριο.
  • Το Κέντρο Χειροτεχνίας λειτουργεί καθημερινάκαι είναι ανοικτό για το κοινό. Δημιουργήθηκε για να ενθαρρύνεται η νέα γενιά στην ενασχόληση με τις τέχνες της λευκαρίτικης παράδοσης.
  • Σε κάθε γωνιά υπάρχουν αξιόλογοι ιστορικοί και θρησκευτικοί χώροι. Σ’ ένα θαυμάσιο αρχοντικό στεγάζεται το Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας καθώς και Παλιό Κωμοδρομιό τα οποία είναι επισκέψιμα και τα Σαββατοκύριακα. Σημαντικό μνημείο είναι η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού του 14ουαιώνα με το ξυλόγλυπτο εικονοστάσιστο οποίο φυλάσσεται, κατά την παράδοση, κομμάτι από το Τίμιο Ξύλο. Επίσης, στα Λεύκαρα ξεχωρίζουν 18 γραφικά εκκλησάκια και ξωκλήσια.
  • Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το υπερσύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο χωρητικότητας 450 θέσεων το οποίο διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό.
  • Γύρω από τον αμφιθεατρικό πυρήνα του χωριού απλώνεται ένα μοναδικό φυσικό τοπίομε το εντυπωσιακής ομορφιάςφράγματων Λευκάρων,όπου υπάρχει η δυνατότητα ψαρέματος κατόπιν άδειας.Εξαιρετική περιμετρική θέα στο χωριό προσφέρει το γραμμικό μονοπάτι Πάνω Λεύκαρα – Εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που ενώνει τα Λεύκαρα με τον Κάτω Δρυ, συνολικού μήκους 2,5 χλμ.
  • Ζωντανά Μνημεία Φύσης αποτελούν οι συστάδες των 18 αιωνόβιων ελιών από την περίοδο της Φραγκοκρατίας πουπεριστοιχίζουν το βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας της Λιβαδιώτισσας καθώς καιάλλες ελιές πέραν των 800 ετών σε άλλα σημεία του χωριού, που όλες έχουν κηρυχθεί προστατευόμενες.
  • Για να θεωρείται ένας τουριστικός προορισμός αειφόρος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η ύπαρξη καλλιεργειών. Τα Λεύκαρα διαθέτουν Κτήμα παραγωγής βιολογικού ελαιόλαδου και οινοποιείο ενώ η περιοχή είναι γνωστή για την παραγωγή χαρουπιών, αμυγδάλων και μελιού.
  • Συνεισφέρουν στον εμπλουτισμό της γαστρονομίας του νησιού καθότι οΛευκαρίτικος Τταβάς και τα Λευκαρίτικα Λουκούμια αποτελούν δύο από τα πιο γνωστά κυπριακά εδέσματα.
  • Η διαμονή είναι διαθέσιμη σε γραφικά καταλύματα είτε πρόκειται για αγροτουριστικά σπιτάκια είτε στο ξενοδοχείο που διαθέτει το χωριό, ενώ σύντομα θα επαναλειτουργήσει πλήρως ανακαινισμένο και το ξενοδοχείο «Αγορά».
  • Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται θεσμοθετημένες Αθλητικές και Πολιτιστικές Εκδηλώσειςτις οποίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ΕΤΑΠ Λ/κας και του Δήμου Λευκάρων.

 

 

Η πρόταση προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού υποβλήθηκε από το Υφυπουργείο Τουρισμού μέσω της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας και ετοιμάστηκε από την Αναπτυξιακή Λάρνακας με τη συμβολή του Δήμου Λευκάρων.

Send this to a friend