Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο Δήμος Αθηένου παρουσίασε την ιδιαιτερότητα της Κύπρου λόγω της εισβολής
Ο Δήμος Αθηένου παρουσίασε την ιδιαιτερότητα της Κύπρου λόγω της εισβολής

Ο Δήμος Αθηένου παρουσίασε την ιδιαιτερότητα της Κύπρου λόγω της εισβολής

Την ιδιαιτερότητα της Κύπρου, μεγάλο μέρος του πληθυσμού της οποίας μετά την τουρκική εισβολή του 1974, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει και να ζουν μέχρι σήμερα στην προσφυγιά στην ίδια τους την πατρίδα, παρουσίασε ο Δήμος Αθηένου σε συνάντηση ευρωπαϊκού προγράμματος.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται ότι «αντιπροσωπεία της Αθηένου αποτελούμενη από τρία άτομα, συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος «Uparticipate: Civic Participation for non-EU immigrants (Cerv Program)», που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Manises της Ισπανίας, την Παρασκευή και το Σάββατο 6 και 7 Μαΐου». Βασικό θέμα του προγράμματος είναι η συμμετοχή των πολιτών και η κοινωνική ένταξη εθνικών μειονοτήτων σε τοπικό επίπεδο.

Προστίθεται ότι «κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης, έγινε παρουσίαση κάθε εταίρου με στόχο την αλληλογνωριμία, καθώς και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σχετικά με τις προσδοκίες που αναμένει ο κάθε εταίρος να κερδίσει από το πρόγραμμα. Ακόμα έγινε ανταλλαγή εμπειριών από τη χώρα του κάθε εταίρου, ανάλυση και συζήτηση των βασικών στόχων του προγράμματος καθώς και επεξήγηση της εσωτερικής συμφωνίας των εταίρων και του προϋπολογισμού του κάθε εταίρου».

Η αντιπροσωπεία του Δήμου Αθηένου, που είναι εταίρος στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα, «παρουσίασε την ιδιαιτερότητα της Κύπρου, που μετά την τουρκική εισβολή του 1974, μεγάλο μέρος των ντόπιων κατοίκων αναγκάστηκαν να γίνουν μετανάστες και να ζουν μέχρι σήμερα στην προσφυγιά στην ίδια τους την πατρίδα».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνέδριο στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Manises, με θέμα τις μεταναστευτικές πολιτικές της χώρας σε σχέση με τα τοπικά προγράμματα υποδοχής των μεταναστών, καθώς και το πρόγραμμα ενσωμάτωσης νέων μεταναστών που λειτουργεί στην πόλη Manises. Ακολούθησε επίσκεψη σε έκθεση με χειροτεχνίες, κατασκευές και έργα τέχνης που έχουν δημιουργηθεί από ομάδες, στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος».

Οι συμμετέχοντες «ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις τοπικής σχολής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην οποία οι μαθητές εξειδικεύονται στη δημιουργία κεραμικών, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης τους. Με την καθοδήγηση καθηγητών και μαθητών της σχολής, οι εταίροι δημιούργησαν ένα μικρό έργο πάνω σε πηλό, το οποίο θα ολοκληρώσουν και θα συνθέσουν, ώστε να αποτελέσει μια καλλιτεχνική εγκατάσταση με θέμα τη διαφορετικότητα, τη συνύπαρξη και την αποδοχή».

Σημειώνεται ότι «οι εταίροι συναντήθηκαν επίσης για συντονισμό τους ενόψει των επόμενων διακρατικών συναντήσεων, σε συνάρτηση με τη διοργάνωση δράσεων σε τοπικό επίπεδο, τους τρόπους συμμετοχής και κοινοποίησης των δράσεων αυτών σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και τα παραδοτέα μέχρι την επόμενη διακρατική συνάντηση, που θα γίνει στη Βουλγαρία».

Υπενθυμίζεται ότι στο Πρόγραμμα επικεφαλής εταίρος είναι ο Δήμος Manises της Ισπανίας και εκτός του Δήμου Αθηένου συμμετέχουν άλλοι έξι εταίροι. Συγκεκριμένα συμμετέχουν ο Δήμος Opcina Kalnik Opcinsko Vijece Kalnik της Κροατίας και οι οργανισμοί Industry Disruprtors Game Changers της Αθήνας, Hellenic Institute of Cultural Diplomacy Netherlands του Ρόττερνταμ – Ολλανδίας, Associazione Inco της πόλης Μολφέττα στην Ιταλία, Associacao Juvenil De Viana Do Castelo της ομώνυμης πόλης της Πορτογαλίας και Asociatia Scout Society της πόλης Targu Jiu της Ρουμανίας.

Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι 148 χιλιάδες ευρώ και οι δράσεις του καλύπτονται 100% από Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Send this to a friend