Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙΡΟΣ Νικολαΐδης: Ενδεχομένως να έχουμε καταιγίδες που συνοδεύονται με χαλαζόπτωση
Νικολαΐδης: Ενδεχομένως να έχουμε καταιγίδες που συνοδεύονται με χαλαζόπτωση

Νικολαΐδης: Ενδεχομένως να έχουμε καταιγίδες που συνοδεύονται με χαλαζόπτωση

Στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» μίλησε ο Διευθυντής Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης αναφέροντας ότι σήμερα ενδεχομένως να έχουμε παρωδικές καταιγίδες και βροχές κυρίως στο Τροόδος στο εσωτερικό και στα νοτιοανατολικά παράλια που θα συνοδεύονται με χαλαζόπτωση.

Η θερμοκρασία μας βρίσκεται στο κανονικό και λίγο πάνω από το κανονικό. Ο Μάιος εξελίσσεται σύμφωνα με το κλιματικό του πρότυπο κοντά στις κανονικές του θερμοκρασίες και όπως φαίνεται και στο δελτίο καιρού με πιθανότητα σήμερα να έχουμε παρωδικές καταιγίδες και βροχές κυρίως στο ορεινό Τροόδους στο εσωτερικό και στα νοτιοανατολικά παράλια και σε περίπτωση καταιγίδων θα συνοδεύεται με αυτή χαλαζόπτωση.

«Υπάρχει μεγάλη αστάθεια στην ατμόσφαιρα, αρκετά μεγάλο ύψος διαθέσιμης ενέργειας προκειμένου να προκληθούν φενόμενα και για αυτό το λόγο έχουν προστεθεί και η πιθανότητα χαλαζόπτωσης η οποία βεβαίως εκτός από το μετεωρολογικό φενόμενο αυτό καθαυτό έχει αρνητικά αποτελέσματα στις καλλιέργειες».

Ο κ. Νικολαΐδης πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κάτι σε οργανωμένη βάση, μόνο αυτοσχέδιες κατασκευές μόνο μπορούν αν σώσουν την κατάσταση, αλλά και αυτές πολύ περιορισμένα.

Κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχει ενδεχόμενο το χαλάζι να πέσει σε όλη την Κύπρο, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε πως εάν θα έχουμε 3-4 καταιγίδες είναι πιθανό να στη μία να έχουμε χαλαζόπτωση. Λόγω της υφής των καταιγίδων, του τρόπου δημιουργίας τους που αυτές ήθελαν να δημιουργούνται στις κλιτύς των βουνών λόγω της υποχρεωτικής ανοδικής πορείας της αέριας μάζας, άρα ναι πιθανόν η οροσειρά του Τροόδους να είναι μία τέτοια τοποθεσία ή και το εσωτερικό, λόγω ακριβώς των υψηλών θερμοκρασιών δίνουν αρκετά μεγάλη θερμική ενέργεια στα συστήματα έτσι στις νεφικές αναπτύξεις να εκδηλώσουν και χαλαζόπτωση.

Κλείνοντας, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε πως βροχές θα έχουμε και Σάββατο και Κυριακή, ενώ λόγω ενός συστήματος που θα επηρεάσει της περιοχή της Κύπρου, ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων το οποίο κινείται στις παροχές της βορείου Αφρικής θα αρχίσει να μας επηρεάζει το Σάββατο και θα μεταφέρει σκόνη. Ενδεχομένως να έχουμε βροχές και την Δευτέρα και πιθανόν τοπικές βροχές και την Τρίτη ενώ οι επόμενες ημέρες θα είναι με κυρίως αίθριο καιρό και υψηλότερες θερμοκρασίες.

Δείτε το βίντεο

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend