Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Αυτός είναι ο ρόλος της δικοινοτικής ομάδας για το χαλλούμι
Αυτός είναι ο ρόλος της δικοινοτικής ομάδας για το χαλλούμι

Αυτός είναι ο ρόλος της δικοινοτικής ομάδας για το χαλλούμι

Η σύσταση της δικοινοτικής ομάδας για το χαλλούμι, θα σηματοδοτήσει την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, με αποτελεσματικό τρόπο σε όλη την κυπριακή επικράτεια, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ αναφορικά με δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο για τη σύσταση μεικτής ομάδας για το χαλλούμι, ο κ. Καδής υπενθύμισε ότι η σύσταση της άτυπης ομάδας αυτής, που θα έχει συμβουλευτικό και όχι εκτελεστικό χαρακτήρα, προβλέπεται τόσο από τον Εκτελεστικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 591/2021, βάσει του οποίου το χαλλούμι καταχωρήθηκε ως ΠΟΠ,  όσο και από την Εκτελεστική Απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 586/2021 για τη διέλευση προϊόντων ζωικής προέλευσης από την Πράσινη Γραμμή.

Η ομάδα αυτή θα παρακολουθεί την εφαρμογή του κανονισμού», ανέφερε ο κ. Καδής, υπενθυμίζοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση είχε χαιρετίσει τη σύσταση της ομάδας.

Η εν λόγω ομάδα, η οποία θα απαρτίζεται από εκπροσώπους του παραγωγικού και εμπορικού Κλάδου, χωρίς να έχει εκτελεστικό χαρακτήρα, θα παρακολουθεί και θα ανταλλάζει απόψεις και εμπειρίες για τη λειτουργία του συστήματος επιθεώρησης της διέλευσης του προϊόντος «Χαλλούμι» (Halloumi) / Hellim» ΠΟΠ διαμέσου της Πράσινης Γραμμής καθώς και άλλες πτυχές που αφορούν το προϊόν.

«Η ομάδα θα παρακολουθεί και θα υποβάλλει εισηγήσεις για την εφαρμογή του κανονισμού», πρόσθεσε ο Υπουργός Γεωργίας.

Με βάση την ανακοίνωση της Κομισιόν, η ομάδα θα απαρτίζεται από δέκα μέλη, πέντε από κάθε κοινότητα.

Παράλληλα, ο κ. Καδής ανέδειξε και το ότι μέσα από τη δημιουργία της ομάδας αυτής και της εφαρμογής του κανονισμού «ουσιαστικά για πρώτη φορά εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε όλη τη Κύπρο με αποτελεσματικό τρόπο και αυτό θα είναι θετικό και για τις δύο κοινότητες».

 

Send this to a friend