14 Απριλίου 2019: «Το φρεάτιο κρύβει κι άλλα πτώματα..Ήθελα να δώσω λύτρωση»
Για κάποιους μια μέρα σαν τις άλλες. Για τους περισσότερους βασικά..
Το ημερολόγιο γράφει 14 και η μνήμη πάει στο Μιτσερό. Στα σημεία της φρίκης. Κοκκινόγια, Κόκκινη Λίμνη.. Λίμνη Μεμί Ξυλιάτος. Οι μέρες της αποκάλυψης ενός νοσηρού σχεδίου του πρώτου Κύπριου κατά συρροή δολοφόνου.
«Αναλώθηκε σε εκστρατεία φόνων» είπε ο τότε Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ο οποίος ανέγνωσε τη μακροβιότερη ποινή που επιβλήθηκε ποτέ από κυπριακά Δικαστήρια.
Το χρονικό
Το απόγευμα εκείνης της Κυριακής, κοντά στο σούρουπο, τίποτα δεν προμήνυε το τι θα ζούσαμε τους επόμενους μήνες. Στην αρχή κυνηγοί, μετά Γερμανοί τουρίστες, εντόπισαν στο φρεάτιο του εγκαταλελειμμένου Μεταλλείου του Μιτσερού κάτι που ομοίαζε με πτώμα.
Οι πρώτες πληροφορίες συγκεχυμένες. Κάποιοι έκαναν λόγο για νεκρό ζώο. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζαμε καν την ύπαρξη του εν λόγω μεταλλείου. Όταν άρχισαν να καταφθάνουν από επίσημα χείλη πια, οι πληροφορίες ότι το φρεάτιο κρύβει κι άλλα πτώματα, το σοκ ήταν πρωτόγνωρο. Οι μέρες μέχρι την ταυτοποίηση της πρώτης σορού που εντοπίστηκε στο φρεάτιο κυλούσαν αλλιώτικα. Κανείς δεν ήξερε αν όλα αυτά που ακούγονταν ήταν σενάριο ταινίας τρόμου ή αν έγιναν στ’ αλήθεια. Η πρώτη σύλληψη δεν αργεί να έρθει και εκεί πίστεψαν πολλοί ότι ο εφιάλτης τελείωσε.
Συνελήφθη αλλοδαπός, σύζυγος αλλοδαπής, θα ομολογήσει και όλα θα τελειώσουν. Ήδη εντοπίστηκαν τεκμήρια έλεγαν οι πληροφορίες που τον συνδέουν με το έγκλημα και είναι ζήτημα χρόνου να σπάσει και να τα ομολογήσει όλα. Και κάπου εκεί έρχεται η πρώτη ανατροπή: ο σύζυγος της Mary Rose δεν συνδέεται με τη δολοφονία. Η καθοριστική εμπλοκή της υπηρεσίας του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ξετυλίγει το κουβάρι και φέρνει τους ανακριτές αντιμέτωπους με μια από τις ιστορικότερες πλέον υποθέσεις στα αστυνομικά χρονικά του τόπου. Όσοι βρέθηκαν στην πρώτη εμφάνιση του Νίκου Μεταξά στο Κακουργιοδικείο σίγουρα δεν ξεχνούν: μια μικρή αίθουσα στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, δυο ύποπτοι και δεκάδες κόσμου. Πάνοπλοι αστυνομικοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι της Κατηγορούσας Αρχής, συνήγοροι υπεράσπισης.
Έπρεπε να περάσουν αρκετές μέρες για να αντιληφθούμε ωστόσο τι είχαμε ζήσει εκείνη τη μέρα. Όταν δηλαδή το σκηνικό ξεκαθάρισε και έγινε γνωστό ότι ο «orestis apoel» που δρούσε στο Badoo (εφαρμογή γνωριμιών) ήταν το ίδιο πρόσωπο: ο τέως ίλαρχος της Ε.Φ Νίκος Μεταξάς.
Η γνωριμία όλων, με το σατανικό σχέδιο του Μεταξά μόλις άρχιζε. Τα οκταήμερα διατάγματα προσωποκράτησής του ανανεώνονταν το ένα πίσω απ’ το άλλο με τον ίδιο να εμφανίζεται ενώπιον Κακουργιοδικείου ήρεμος, φορώντας από ένα σημείο και μετά αλεξίσφαιρο γιλέκο. Ποτέ δεν ζήτησε εκπροσώπηση από δικηγόρο ενώ τα λόγια του απέναντι στους Προέδρους Κακουργιοδικείου πανομοιότυπα κάθε φορά.
Παράλληλα, στην περιοχή του Μιτσερού εκτυλίσσεται ένα άνευ προηγουμένου σκηνικό. Ολοήμερες έρευνες. Πλέον γίνεται κι επίσημα λόγος για serial killer. Ο Μεταξάς αφού φρόντισε να στρέψει όλα τα φώτα πάνω του, άρχισε να γράφει στο αρρωστημένο του ημερολόγιο τις τελευταίες γραμμές. Μερόνυχτα σε ένα απόκοσμο σκηνικό, σε ένα εγκαταλελειμμένο μεταλλείο και σε μια λίμνη με κόκκινο χρώμα. Εικόνες που μόνο όσοι έζησαν θα θυμούνται για πάντα.
Το μυαλό αυτές τις μέρες, αναπόδραστα αναμοχλεύει τα δάκρυα μετά τον εντοπισμό της Λίβια και της Έλενας – Ναταλίας, τον αποτροπιασμό μετά τον εντοπισμό και της Αριαν, η αγωνία μέχρι να εντοπιστεί και η Μαρικάρ και η λύτρωση της μάνας της, την ανατριχίλα εκείνο το κρύο απόγευμα Μεγάλης Πέμπτης στο πεδίο βολής της Ορούντας που εντοπίστηκε σε λάκκο η Κάτχα Ανού.
Ήταν το ίδιο απόγευμα που ενώ οι καμπάνες ηχούσαν πένθιμα για τη Σταύρωση, ο Μεταξάς ομολογούσε την απόλυτη φρίκη για άλλους δυο φόνους ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του στα 7.
Λίγοι έμειναν μέχρι το τέλος, αλλά θα θυμούνται και τον εντοπισμό της 6χρονης Σιέρα στη Λίμνη του Μεμή στην περιοχή Ξυλιάτο. Τι κι αν ήταν Ιούνης μήνας, τη μέρα εκείνη μια καλοκαιρινή μπόρα έπληξε την περιοχή. Λίγη ώρα μετά εντοπίστηκε μετά από ατελείωτες έρευνες το άψυχο σώμα του παιδιού της Μαίρη Ρόουζ.
«Τέτοια μέρα 14 Απριλίου δεν ξεχνιέται, όσα χρόνια κι’ αν περάσουν», έγραψε σήμερα, ο Μάρκος Τράγκολας, τέως Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ο οποίος ηγήθηκε τότε των πολύμηνων ερευνών.
Το χειρόγραφο σημείωμα της ομολογίας
Ο Μεταξάς ομολόγησε ότι, σκότωσε εν ψυχρώ με τα ίδια του τα χέρια μάνα και κόρη, με την πρόφαση ότι η μητέρα εξέδιδε το παιδί της. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι προχώρησε και σε διερεύνηση της εν λόγω υποψίας του.
Ομολόγησε πως ένιωθε μίσος για την Λίβια, γι΄ αυτό που δήθεν έκανε στην κόρη της και ήθελε να την εκδικηθεί. «Ήθελα να δώσω λύτρωση στο παιδί», ανέφερε.
Ο Μεταξάς ενώπιον Κακουργιοδικείου ανέγνωσε ένα χειρόγραφο σημείωμα. Είπε πως σκότωσε μάνα και κόρη με τον ίδιο τρόπο και τις τοποθέτησε σε ταξιδιωτικές βαλίτσες, τις οποίες πέταξε στην Κόκκινη Λίμνη.
Τρίτο κατά σειρά θύμα του, η Μαρικάρ Βαλντέζ για την οποία εξέφρασε τον ισχυρισμό ότι ήταν ευάλωτη, εξαιτίας της απώλειας του συζύγου της. Κυνικά ομολόγησε στους ανακριτές ότι τη σκότωσε στο πατάρι του σπιτιού του. Ακολούθως, την τοποθέτησε σε ταξιδιωτική βαλίτσα και την έριξε στην Κόκκινη Λίμνη.
«Τη σκότωσα γιατί μου θύμιζε τη Λίβια», είπε.
Η φρικιαστική δράση του Μεταξά δεν έχει προηγούμενο. Η Μαίρη Ρόουζ και το 6χρονο αγγελούδι της ακολούθησαν το φονικό ένστικτο του για να καταλήξουν δολοφονημένες η μια στο φρεάτιο του Μιτσερού και η άλλη στη Λίμνη Μεμί.
Ο Μεταξάς προέβαλε αντιφατικούς ισχυρισμούς σε ό,τι αφορά τη δεύτερη διπλή δολοφονία. Η πρώτη του εκδοχή ήταν ότι προσπάθησε να σώσει το κοριτσάκι.
Έπειτα από μερικά 24ωρα όμως, ομολόγησε ότι τις σκότωσε από μίσος και παίρνοντας εκδίκηση διότι και η Ρόουζ όπως ισχυρίστηκε εξέδιδε το παιδί της.
Όπως είπε, δεν περνά μέρα που να μην σκεφτεί αυτό το έγκλημα.
«Δεν ξαναένιωσα τόσο άδειος και χαμένος. Σκεφτόμουν τα παιδιά μου αν πάω φυλακή», είπε.
Κυνική είναι η ομολογία του και για την Κάτχα Ανού, την οποία σκότωσε μέσα στο αυτοκίνητό του γιατί όπως ισχυρίστηκε «θόλωσε» το μυαλό του όταν αυτή αντέδρασε διότι τη βιντεογραφούσε.
«Δεν είχα σεντόνι, ήταν μέρα. Θυμήθηκα το πεδίο βολής στην Ορούντα και πήγα και την έριξα εκεί», ανέφερε.
Θολωμένος, εξάλλου, δήλωσε πως ήταν και όταν σκότωνε την Αριάν, μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Αφού διευθέτησαν συνάντηση όπως είπε, τη σκότωσε κατά τη διάρκεια ερωτικής συνεύρεσης.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, στο μυαλό του αυτή τη φορά είχε την Μαίρη Ρόουζ.
Ως αμετανόητους και επαγγελματίες ψεύτες, που ζητούν διακαώς τα φώτα της δημοσιότητας χαρακτηρίζει τους κατα συρρόν δολοφόνους η παγκόσμια βιβλιογραφία.
Ο Μεταξάς είχε καταρρεύσει εκφράζοντας τη μεταμέλειά του και ζητούσε να απονεμηθεί Δικαιοσύνη, η οποία να μετατραπεί σε βάλσαμο για τα θύματα, τους γονείς και τα παιδιά του.
«Έχω διαπράξει απεχθή εγκλήματα και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Δεν μπορώ να πάρω τον χρόνο πίσω».
Ο Μεταξάς δεν δίστασε να απευθυνθεί και προς την κυπριακή κοινωνία, η οποία όπως είπε είναι βέβαιος πως διερωτάται μαζί με τον ίδιο, πως ένα μέλος της έφθασε μέχρι εδώ.
«Το ίδιο ερώτημα με βασανίζει και εμένα κι όμως δεν βρήκα απάντηση. Γνωρίζω ότι η απάντηση βρίσκεται κάπου στο νου μου. Δεν τη βρήκα. Θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση μιας μελέτης με επιστήμονες για να βρω το γιατί, για να βγουν συμπεράσματα που θα βοηθήσουν στην αποτροπή τέτοιων τραγωδιών», είχε πει ενώπιον Κακουργιοδικείου, σε μια κατάμεστη αίθουσα.
Πηγή: Sigmalive