Κανένας λόγος ανησυχίας για τις αφαλατοξίνες σε φορτίο καλαμποκιού
Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις αφαλατοξίνες που εντοπίστηκαν στο φορτίο των 20 χιλιάδων τόνων καλαμποκιού που εισήγαγε το κράτος.
Αυτό ανέφερε στο Alphanews.Live ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας κος Αντρέας Γρηγορίου, εξηγώντας πως θα γίνει σωστή διαχείριση με βάση τη νομοθεσία και τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πώς εντοπίστηκαν οι αφαλατοξίνες
Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, πρόκειται για το πρώτο φορτίο με τις είκοσι χιλιάδες τόνους καλαμποκιού που παρήγγειλε το κράτος, προκειμένου να ενισχύσει τα στρατηγικά αποθέματα ζωοτροφών ενόψει των σοβαρών ελλείψεων στην παγκόσμια αγορά εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια της φόρτωσης, πραγματοποιήθηκε η προβλεπόμενη δειγματοληψία, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν αφαλατοξίνες σε μερικά δείγματα πάνω από πέντε μονάδες ανά δισεκατομμύριο. «Σύμφωνα με τη νομοθεσία μας είναι επιτρεπτό τα ζώα να τρώνε αυτές τις ζωοτροφές, αν η αφαλατοξίνες φτάνουν μέχρι τις 5 μονάδες. Όμως η σύσταση της ΕΕ προβλέπει, όταν είναι από 5 μονάδες μέχρι 20 ανά δισεκατομμύρια μπορούν να διατεθούν σε ζώα που δεν είναι γαλακτοφόρα ή αν θα διατεθούν σε αυτά τα ζώα μπορεί να γίνει με πρόσμιξη για σκοπούς αραίωσης» ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου.
Όπως επεσήμανε, θα ξεκινήσει η εκφόρτωση του πλοίου η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου 6-7 μέρες και στη συνέχεια θα γίνει νέα δειγματοληψία. Ανάλογα με τα ευρήματα είπε ο κος Γρηγορίου, θα χειριστούν οι αρμόδιοι την κατάσταση.
Τι είναι οι αφαλατοξίνες και πόσο επικίνδυνες είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό
«Το να υπάρχουν αφαλατοξίνες μέσα στα σιτηρά και το καλαμπόκι είναι ένα σύνηθες φαινόμενο σε όλο τον κόσμο και ακολουθείτε αυτό που σας ανέφερα προηγουμένως. Για παράδειγμα στην Κύπρο τα τελευταία δυο χρόνια, μέσα σε 15 φορτία, διαπιστώθηκαν αφαλατοξίνες πάνω από το όριο του 5% αλλά κάτω από το 20. Έτσι έγινε η διαχείριση με βάση τη νομοθεσία και τις συστάσεις της ΕΕ» θέλησε να υπογραμμίσει ο κος Γρηγορίου.
Πρόκειται όπως είπε για ουσίες που δημιουργούν μόλυνση στα ζώα αλλά μπορεί να μεταφερθούν και στον άνθρωπο αν τα όρια είναι πάνω από τα επιτρεπτά. «Δεν είναι επικίνδυνες και πρέπει να διασκεδάσουμε τις ανησυχίες του κόσμου. Θα ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία με βάση το νόμο, για να διαφυλάξουμε την υγεία των ανθρώπων και των ζώων» τόνισε εν κατακλείδι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας.
Πηγή: alphanews