Home ΛΑΡΝΑΚΑ Άνδρεα Μανώλη: Η ίση εκπροσώπηση, οι ίσες ευκαιρίες και η ίση αντιμετώπιση να μην γίνονται αντιληπτές ως φιλολογικές έννοιες
Άνδρεα Μανώλη: Η ίση εκπροσώπηση, οι ίσες ευκαιρίες και η ίση αντιμετώπιση να μην γίνονται αντιληπτές ως φιλολογικές έννοιες

Άνδρεα Μανώλη: Η ίση εκπροσώπηση, οι ίσες ευκαιρίες και η ίση αντιμετώπιση να μην γίνονται αντιληπτές ως φιλολογικές έννοιες

Συνέντευξη στον Αντρέα Πολυκάρπου 

Η Ανδρέα Μανώλη είναι μέλος του Εφοριακού Συμβουλίου από τις 17 Ιανουαρίου 2022. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο UCLan και υπήρξε ερευνήτρια του Jean Monnet Module ‘European Union Law and Governance in Populist Times’ και του Interdisciplinary Journal of Populism.

Από το 2014 μέχρι το 2017 εργάστηκε σαν δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο του Δρ Ανδρέα Π. Ποιητή και Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο UCLan Κύπρου μέχρι το 2022. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα δικαιώματα των παιδιών, ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνιολογία των νόμων, την αποικιοκρατία, την ιστορία των νόμων και το ποινικό δίκαιο.

Το διδακτορικό της το οποίο έχει κατατεθεί, επικεντρώνεται στην έλλειψη προστασίας των παιδιών στις διαφορετικές de facto και de jure δικαιοδοσίες στο νησί της Κύπρου, με ειδική αναφορά στα παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

Η Ανδρέα είναι κάτοχος LLM στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο, Μεταπτυχιακό στην Ασφάλεια και Διπλωματία, TEFL και είναι Πιστοποιημένος Διαιτητής. Μιλά άπταιστα Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά και έχει βασική γνώση της Ισπανικής γλώσσας.

Έχει δημοσιεύσει ακαδημαϊκές έρευνες μεταξύ άλλων “A Paradox or a Long-Standing Reality? A Pandemic within a Pandemic” (Cyprus Law Review 2021) και“Children’s Rights during Colonialism: The Case Stude of the Crown Colony of Cyprus”, (Cyprus Review 2021).

Έχει υπάρξειμεταξύ άλλων εθνικός Σύμβουλος έρευνας στο έργο με τίτλο ‘Determinants of Anti- Trafficking Efforts’ (χρηματοδοτούμενο από το British Institute of International and Comparative Law, April- August 2021) και συντονίστρια της έρευνας με τίτλο ‘Human Trafficking across the Green Line΄(με τη στήριξη της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας στην Κύπρο, 1stAugust 2021 – 31stJanuary 2022) όπως και ερευνήτρια στο έργο με τίτλο «Οι κοινωνικές επιπτώσεις του COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κύπρο: μια μεικτή μέθοδος εξερεύνησης των εμπειριών σε ατομικό και κοινοτικό επίπεδο (χρηματοδοτούμενη από το ερευνητικό κέντρο για τη βιώσιμη μετάβαση του UCLan).

1/ Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζετε στην εργασιακή σας καθημερινότητα;

Γενικότερα το έργο που επιτελείται στο Εφοριακό Συμβούλιο είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφού αφορά ένα ευρύ φάσμα φορολογικών θεμάτων, σοβαρών αποφάσεων που επηρεάζουν τα φορολογικά έσοδα και έξοδα τόσο του κράτους όσο και των φορολογουμένων και απαιτεί την πλήρη και απρόσκοπτη ενασχόλησή μου. Το ακαδημαϊκό και νομικό μου υπόβαθρο βοηθά πάρα πολύ στην έρευνα και κατανόηση των πτυχών φυσικά, αλλά το Εφοριακό Συμβούλιο φέρει σοβαρές ευθύνες και πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα. Έχοντας αυτό υπόψιν θα έλεγα ότι κάθε μέρα ξεκινά με προκλήσεις μεν αλλά και ανάλογες προοπτικές. Παρόλο που είμαι ευλογημένη να βρίσκομαι σε ένα περιβάλλον όπου οι συνάδελφοι μου με αντιμετωπίζουν με μεγάλο σεβασμό και δεν τίθενται θέματα φυλετικού ρατσισμού, παρόλα αυτάη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζω αφορά το γεγονός ότι λόγω νεότητας, λόγο ηλικίας, αμφισβητείται από defacto από την ευρύτερη κοινωνία η εμπειρία μου.

Είναι μια νοοτροπία που ισχύει σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας και αφορά κάθε επάγγελμα: να θεωρείται δηλαδή αυτονόητο ότι η νεαρή ηλικία συνεπάγεται αυτόματα και με έλλειψη εμπειρίας και αντιστρόφως. Αυτόματα αυτό με αναγκάζει να καταβάλω διπλάσια προσπάθεια για να αποδείξω τις ικανότητές μου. Γενικά υπάρχει αμφισβήτηση στα νεαρά άτομα, παρόλα αυτά πολύ λίγοι είναι διατεθειμένοι να δουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα νέα άτομα και ακόμη πιο λίγοι τα προσόντα τους, αυτό δυστυχώς είναι πιο έντονο στις νέες γυναίκες. Θεωρώ πως πρέπει να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες σε νεαρά άτομα σε σημαντικές θέσεις, σε θέσεις ευθύνης. Γι’ αυτό κι εγώ είμαι πολύ ευγνώμων στους ανθρώπους που με εμπιστευτήκαν και πίστεψαν στις ικανότητες και τις γνώσεις μου και μου δίδουν τις ευκαιρίες να αποδείξω εαυτό.

2/ Ποιες οι αρμοδιότητες σας στο Εφοριακό Συμβούλιο;

Το Εφοριακό Συμβούλιο απαρτίζεται από τον Πρόεδρο, ο οποίος έχει και τη γενική διεύθυνση του Συμβουλίου και τέσσερα μέλη, στελεχώνεται δε με δημόσιους λειτουργούς. Εγώ είμαι ένα εκ των μελών του Συμβουλίου το οποίο εξετάζει ιεραρχικές προσφυγές. Οι αρμοδιότητες μου έγκεινται στις γενικές αρμοδιότητες του Συμβουλίου όπως αυτές απορρέουν από το νόμο. Εν συντομία, το Εφοριακό Συμβούλιοείναι ένα ανεξάρτητο σώμα που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα του ιεραρχικού διοικητικού ελέγχου των αποφάσεων του Τμήματος Φορολογίας ο οποίος έλεγχος ασκείται με τη διαδικασία της ιεραρχικής προσφυγής. Με απλά λόγια, ένας πολίτης ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του αδικημένο από τη φορολογία που του έχει επιβληθεί και δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει οποιαδήποτε διευθέτηση μεταξύ του Τμήματος Φορολογίας, μπορεί να προσφύγει στο Εφοριακό Συμβούλιο εναντίον αποφάσεων του Τμήματος, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες νομοτυπικές προϋποθέσεις.

Εάν κριθεί ότι πληρείται το νομότυπο της καταχώρησης της ιεραρχικής προσφυγής, και έχοντας λάβει και την έκθεση του Τμήματος μαζί τότε το Συμβούλιο προχωρά να εξετάσει την ουσία της προσφυγής ορίζοντας μια ακροαματική διαδικασία όπου καλούνται ο αιτητής και ο Διευθυντής ή οι αντιπρόσωποι αυτών. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης τα μέρη θα εκθέσουν τις θέσεις τους ενώπιον του Συμβουλίου. Η διαδικασία εξέτασης ιεραρχικής προσφυγής ολοκληρώνεται το ταχύτερο δυνατό και η απόφαση του Εφοριακού Συμβουλίου εκδίδεται το αργότερο σε ένα χρόνο από την υποβολή της.

Το Εφοριακό Συμβούλιο δύναται να:

Α. Ακυρώσει ή να επικυρώσει εν όλω ή εν μέρει την απόφαση του Διευθυντή Εσωτερικών Προσόδων

Β. Τροποποιήσει την απόφαση του Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων

Γ. Εκδώσει νέα απόφαση σε αντικατάσταση της απόφασης του Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων

Δ. Παραπέμψει την υπόθεση στο Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων με οδηγίες να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Περισσότερες λεπτομέρειες που αφορούν την διαδικασία υποβολής της ιεραρχικής προσφυγής μέχρι και τη λήψη απόφασης μπορούν να ανακτηθούν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Εφοριακού Συμβουλίου στο www.taxtribunal.gov.cy

3/ Πως βλέπετε το ζήτημα της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην χώρα μας; Έχει αμβλυνθεί τα τελευταία χρόνια;  Τι θα έπρεπε να αλλάξει στην Κυπριακή νοοτροπία;

Κοιτάξετε είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα στο οποίο δεν πιστεύω ότι μέχρι σήμερα φωνάζουμε διεκδικούμε τα αυτονόητα σαν γυναίκες. Οι γυναίκες τη σήμερον ημέρα είμαστε μεν πολύ πιο διεκδικητικές, ξέρουμε τη δύναμη της φωνής μας  και έχουμε κάνει πολλά βήματα προς τα μπρος όμως είναι απαράδεκτο να βρισκόμαστε στο 2022 και πολλές γυναίκες να υπόκεινται σε έμφυλη βία και άλλες διακρίσεις, να αμείβονται λιγότερο, και να καταλαμβάνουν θέσεις κατώτερου επιπέδου απ’ ότι οι άνδρες απλά και μόνο επειδή το μυαλό μας κατακλύζεται με ένα σωρό στερεότυπα.

Το αν έχει αμβλυνθεί η όχι τα τελευταία χρόνια απαντάται από το γεγονός ότι καθημερινά μας επιβάλλεται πως πρέπει να ντυνόμαστε, να συμπεριφερόμαστε, να μιλούμε, να κοιτούμε ή ακόμα και αν θα επιλέξουμε να γίνουμε μητέρες ή όχι. Αν επιλέξουμε την καριέρα προδιατίθεται ότι δεν έχουμε σωστές προτεραιότητες, αν επιλέξουμε και τα δύο ότι δεν είμαστε καλές μανάδες και εάν υψώσεις τους τόνους θα χαρακτηριστείς«υστερική» όταν ένας άντρας που θα έλεγε τα ίδια θα χαρακτηριζόταν δυναμικός. Τότε όχι δεν θα έλεγα ότι έχει αμβλυνθεί σημαντικά. Θεωρώ ότι η πραγματική αλλαγή θα έρθει όταν τα γρανάζια της κοινωνίας ξεκινήσουν ξανά να ενεργοποιούνται μέσα από την ενεργή και δια βίου παιδεία, και δεν μιλώ μόνο για εκμάθηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε επίπεδο σχολικό μόνο γιατί αυτό είναι παιδεία μέσα από την εκπαίδευση αλλά και για στοχευμένα προγράμματα και καμπάνιες, προγράμματα αναμόρφωση, προγράμματα στήριξης και ούτω καθεξής.

Γενικότερα εάν έχω μάθει κάτι από την ακαδημαϊκή μου έρευνα για τα κοινωνικά και κοινο-νομικά θέματα, αυτό είναι ότι με το να αλλάξεις ένα νόμο δεν αλλάζεις απαραίτητα τις βλέψεις της κοινωνίας. Για να αλλάξεις τη νοοτροπία μιας έκδηλα πατριαρχικής κοινωνίας πρέπει να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση στην παιδεία, που πολλές φορές το θεωρούμε τετριμμένο και χιλιοειπωμένο, παρόλα αυτά όσες φορές και να το είπαμε δεν το εφαρμόσαμε πραγματικά. Και ο λόγος που δεν έχει εφαρμοστεί είναι επειδή δεν έχουμε περάσει από την σφαίρα της φιλολογίας στην πράξη.

Η ίση εκπροσώπηση, οι ίσες ευκαιρίες και η ίση αντιμετώπιση πρέπει να σταματήσουν να γίνονται αντιληπτές ως φιλολογικές έννοιες και μόνο και να ξεκινήσουν να γίνονται πράξεις σε μια χώρα όπου δυστυχώς οι αντιστάσεις στην κοινωνική μεταρρύθμιση αποδεικνύονται πολύ ανθεκτικές. Αυτό χρειάζεται και πολιτική βούληση και είμαι πολύ αισιόδοξη που έχουν παρουσιαστεί πολιτικοί χώροι οι οποίοι έχουν πιστέψει και στηρίξει γυναίκες και έχουν σπάσει γυάλινες οροφές. Οι ίδιες αυτές οι γυναίκες έχουν προτείνει νομοσχέδια και πολιτικές που προστατεύουν και ενδυναμώνουν τις γυναίκες από διάφορες μορφές διακρίσεων και οι ποινές τέτοιων αδικημάτων είναι δυνητικά αποτρεπτικές. Όμως ήρθε η ώρα για τα αυτονόητα, για να παρθούν πρωτοβουλίες και να δημιουργηθούν τέτοιες προοπτικές ούτως ώστε να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες και να ξυπνήσουμε την κοινωνία.

Ένα παράδειγμα τέτοιας πολιτικής θα μπορούσε να είναι η ύπαρξη δομών οι οποίες θα συγκεράζουν και θα συμφιλιώνουν την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή μιας γυναίκας, μέσω απογευματινών σχολείων και υπηρεσιών φροντίδας όπως αυτές παρουσιάζονται σε άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Γενικότερα θεωρώ ότι είναι μια δομική κρίση που πλήττει τα κοινωνικά κράτη που πρέπει στοχευμένα να πολεμιστεί.

5/ Τι χρειάζεται να αλλάξει στη Λάρνακα;

Η Λάρνακα είναι μια πανέμορφη πόλη,ο τρόπος ζωής, η ασφάλεια που προσφέρει στους ανθρώπους της, οι άνθρωποι ίδιοι στη Λάρνακας, την καθιστούν μια ιδανική πόλη. Κι αν σου αρέσουν οι εκθέσεις, και ιδιαίτερα οι ιστορικές εκθέσεις, η Λάρνακα είναι ο προορισμός σου, αρκεί να ξέρεις που να ψάξεις.

Για παράδειγμα πριν λίγες μέρες στο Μουσείο Πιερίδη ήταν η έκθεση καφέ η οποία πραγματικά φανέρωνε πολλές πτυχές της Κυπριακής κουλτούρας. Ακριβώς επειδή αυτή η πόλη είναι πανέμορφη όμως, χρειάζεται και όραμα, ανθρώπους που την αγαπούν,Έτσι αν έπρεπε απαραίτητα να αλλάξω κάτι ίσως αυτό να είχε σχέση με τις αστικές και κοινοτικές υπηρεσίες, δηλαδή περισσότερους χώρους στάθμευσης, φωτισμούς, κυκλοφορία, διαχείριση απορριμμάτων και ενέργειας. Κοινοτικές υπηρεσίες όπως πάρκα και χώροι πρασίνου, γραφεία και πανεπιστήμια να αναπτυχθούν, να έχουμε μια πράσινη Λάρνακα όπου θα μπορούν οι Λαρνακείς να κάνουν τις βόλτες τους με ασφάλεια σε μία καθαρή πόλη, σε χώρους καταπράσινους με θέα τιςομορφιές της.

Ένα παράδειγμα τέτοιας ανάπτυξης είναι η Λεωφόρος Τάσου Μητσόπουλου, όπως αυτή οραματίστηκε και υλοποιήθηκε βάση των μελετών του ιδίου, όπου βλέπουμε πάρα πολλούς συμπολίτες μας με τις οικογένειες, τους σκύλους τους, τους φίλους τους, τουρίστες, να περπατούν κατά μήκος της απολαμβάνοντας το λιμάνι από τη μια και το μεσαιωνικό κάστρο από την άλλη και φυσικά τη θάλασσα κατά μήκος της. Θεωρό ότι η πράσινη ανάπτυξη, οι παροχές κοινοτικών και αστικών υπηρεσιών θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις τόσο σε επενδυτές και ιδιώτες αλλά και θα αυξήσουν την ποιότητα ζωής, υγείας, την αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα. Ποια άλλη πόλη στην Κύπρο θα μπορεί να συναγωνιστεί μια πόλη που θα έχει και αεροδρόμιο και Πανεπιστήμιο και θάλασσα και άρρηκτες αστικές και κοινοτικές υπηρεσίες;

5/Ποίο είναι το αγαπημένο σας μέρος στη Λάρνακα;

Όπως έχω πει προηγούμενος αγαπώ τη Λάρνακα και πάω παντού δεν μπορώ να ξεχωρίσω ένα μόνο μέρος όμως θα έλεγα ότι τα αγαπημένα μου μέρη είναι αυτά που μπορώ να πιάσω το βιβλίο μου και να πάω να διαβάσω ή μια βόλτα με το σκύλο μου, την Ούνα. Όταν έγραφα το διδακτορικό μου, διάβαζα ακαδημαϊκή λογοτεχνία στο θέμα μου, τώρα διαβάζω ξανά κλασσική λογοτεχνία και τα δοκίμια της για ώρες, με βοηθά να έχω καθαρό μυαλό μετά από μια δύσκολη μέρα. Το ίδιο και οι χαλαροί περίπατοι στο ιστορικό κέντρο της Λάρνακας και στο παραλιακό μέτωπο όπου μπορώ να έχω μαζί μου την Ούνα.

 

Send this to a friend