Στην Κύπρο 147 γυναίκες αιτήθηκαν θεραπείας το 2020 λόγω χρήσης παράνομων ουσιών
Στην Κύπρο κατά το 2020 αιτήθηκαν θεραπείας, λόγω χρήσης παράνομων ουσιών εξάρτησης, 147 γυναίκες, σύμφωνα με τον Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), Δρ Χρίστο Μηνά, ο οποίος σημειώνει ότι σχεδόν οι μισές (46%) ανέφεραν την κάνναβη ως την κύρια ουσία κατάχρησης, ενώ οι ουσίες που ακολουθούσαν ήταν η κοκαΐνη και το κρακ (19%) οι μεθαμφεταμίνες (17%) και η ηρωίνη.
Σε γραπτή τοποθέτησή του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Δρ. Μηνά αναφέρει πως ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών, που βρέθηκαν στη θεραπεία, ήταν τα 29 έτη, για να προσθέσει πως η Κύπρος σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, φαίνεται να έχει μια από τις μεγαλύτερες αναλογίες αντρών έναντι γυναικών, οι οποίοι για πρώτη φορά αναζητούν θεραπεία.
Ενδεχομένως, υπογραμμίζει, «οι γυναίκες στην Κύπρο να μην χρησιμοποιούν εξαρτησιογόνες ουσίες όσο οι γυναίκες στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να παραλείψουμε ότι ο μικρός αριθμός υπηρεσιών που να απευθύνεται αποκλειστικά στις γυναίκες, σε συνδυασμό με το έντονο κοινωνικό στίγμα, μπορεί να ενεργεί ανασταλτικά ως προς την αναζήτηση θεραπείας από τις γυναίκες».
Ο Δρ Μηνά σημειώνει επίσης ότι τόσο στις νόμιμες ουσίες, όσο και στις παράνομες ουσίες, τα ποσοστά των γυναικών παραμένουν πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με αυτά των ανδρών, συμπληρώνοντας ότι «παρόλα αυτά, εκεί που τα ποσοστά φαίνεται να είναι μεγαλύτερα στις γυναίκες, αφορούν κυρίως την κατάχρηση ηρεμιστικών/υπνωτικών, η οποία καταγράφεται σημαντικά υψηλότερη μεταξύ των γυναικών ηλικίας 55-64 ετών».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΑΑΕΚ «στην Κύπρο αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα θεραπευτικό πρόγραμμα εσωτερικής διαμονής, που απευθύνεται αποκλειστικά σε γυναίκες, ενώ η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου καθοδηγεί όλα τα υφιστάμενα θεραπευτικά προγράμματα σχετικά με την ανάγκη να παρέχονται τέτοιες εξειδικευμένες παρεμβάσεις προς τις γυναίκες».
Τέλος, αναφέρει ότι με στόχο τη συνεχή βελτίωση της πρόσβασης σε θεραπεία σε άτομα, που έχουν πρόβλημα με τις νόμιμες και παράνομες ουσίες εξάρτησης, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου έχει συμπεριλάβει στο Σχέδιο Δράσης της, την ανάπτυξη, ενίσχυση και διασφάλιση παρεμβάσεων προσαρμοσμένων στις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών.