Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Εκδήλωση ΑΚΕΛ Λάρνακας “Λέμε ΟΧΙ σε κάθε μορφή Bullying”
Εκδήλωση ΑΚΕΛ Λάρνακας “Λέμε ΟΧΙ σε κάθε μορφή Bullying”

Εκδήλωση ΑΚΕΛ Λάρνακας “Λέμε ΟΧΙ σε κάθε μορφή Bullying”

Εκδήλωση – συζήτηση “Λέμε ΟΧΙ σε κάθε μορφή Bullying” διοργάνωσε η Ε.Ε. του ΑΚΕΛ Λάρνακας το Σάββατο 26/2/2022 στον Πολυχώρο δημιουργικότητας και Πολιτισμού του Δήμου Λάρνακας. Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια της παγκύπριας εκστρατείας που διοργανώνει η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ “Λέμε ΟΧΙ σε κάθε μορφή Bullying”.

Άνοιγμα στην εκδήλωση του ΑΚΕΛ «Λέμε ΟΧΙ σε κάθε μορφή Bullying” από την Ρεβέκκα Σιααπάν – υπεύθυνη του γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής της Ε.Ε. ΑΚΕΛ Λάρνακας. 

Η ΚΕ του ΑΚΕΛ σε συνεργασία με το ΚΣ της ΕΔΟΝ, πραγματοποιεί εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νεολαίας για το φαινόμενο του ΜΠΟΥΛΙΝΓΚ.

Εμείς ο κόσμος της αριστεράς αντιπαλεύει κάθε μορφή καταπίεσης όπως κι αν εκδηλώνεται. Το ΜΠΟΥΛΙΝΓΚ αποτελεί μια από τις πρώτες μορφές καταπίεσης, ψυχικής και σωματικής βίας καιδυστυχώς, αυτό το φαινόμενο παρατηρείται όλο και πιο έντονα στην κοινωνία.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείαςέχουν πραγματοποιηθεί διαβουλεύσεις με κρατικούς και κοινωνικούς φορείς για την ολοκλήρωση νομοθεσίας για το φαινόμενο αυτό.  Χρειάζονται δράσεις εντός της κοινωνίας, για δράσεις πρόληψης εντός των σχολικών μονάδων , για ενίσχυση των θυμάτων και παρέμβαση στους θύτες.  Στοιχεία απαραίτητα που δυστυχώς δεν υπάρχουν.

Στα πλαίσια της εκστρατείας απευθυνόμαστεσεκάθεπολίτη, σεκάθεοικογένεια, σεκάθενέοκαιπαιδί, σεκάθεφορέακαιεπαγγελματία, καλούμετουςπάντεςσεσυνεργασίακαιάμεση δράσηγια να δώσουμε ζωή στο νόημα του συνθήματος: «ΟΧΙΣΕΚΑΘΕΜΟΡΦΗΜΠΟΥΛΙΝΓΚ» για να εξαλείψουμε αυτή τη βία, ψυχική και σωματικής οπού και αν εκδηλώνεται, σεσχολικούςχώρους, σε γήπεδα , στοστρατό, στουςεργασιακούςχώρους, στηοικογένειαακόμα και στο διαδίκτυο.

ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΜΠΟΥΛΙΝΓΚ.

Η σημερινή εκδήλωση εμπίπτει στην εκστρατεία αυτή, που  με τη δική μας την παρέμβαση θα θέλαμε να συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια όχι μόνο με την συζήτηση που θα ακολουθήσε αλλά και μέσα από την τέχνη.  Εκ μέρους της ΕΕ ΑΚΕΛ Λάρνακας ευχαριστούμε τους Αντρέας Δημητρίου Σχολικόεκπαιδευτικό ψυχολόγο καθώς και τον Χρίστο Κακουλλή, καλλιτέχνη που μας τίμησαν με την παρουσία τους με τις δικές τους παρεμβάσεις καθώς και τον Φώτο Δημητρίου που μαζί με τον Χρίστο Κακουλλή που έχουν εκθέσει τα έργα τους για το σκοπό της εκδήλωσης.

Εισήγηση Χρίστου Κακουλλή στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ Λάρνακας “ΟΧΙ σε κάθε μορφή bullying”

Κάποιος κάποτε έγραψε σε ένα τοίχο ότι, η τέχνη πρέπει να παρηγορεί τους διαταραγμένους και να ενοχλεί τους άνετους, μέσα σε δυο γραμμές και με ένα σπρέι στον τοίχοέγραψε, ότι αυτό είναι η τέχνη για κάθε καλλιτέχνη. Μεταμορφώνουμε τα πινέλα,τα σπρέι, και τους καμβάδες μας σε όπλα και πολεμάμε για ένα ποιο δίκαιο κόσμο, χωρίς εκφοβισμούς, χωρίς πολέμους, αλλά με καλλιτεχνική και παγκόσμια ειρήνη, και όταν λέωκαλλιτεχνικήμακάρι να μπορέσετέ και εσείς να δείτεμέσα από τα ματιά ενός καλλιτέχνη τι σημαίνει αυτό. Ο εκφοβισμός δυστυχώς δεν εμφανίστηκε στον κόσμο τώρα, υπάρχει για πολλά χρονιά, ξεκινά από παιδιά και καταλήγει στους ενήλικες, γι’αυτό η διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας είναι μονόδρομοςγιατίαύριο θα είναι αυτοί οι νέοι ενήλικες που θα ζωγραφίσουν με τις δίκες τους πινελιές τα χρώματα του μέλλοντος. Ο εκφοβισμός είναι μια μάστιγα που πρέπει να την χτυπήσουμε στην ρίζα της μέσα από κοινούςαγώνες, μέσα από αγάπη και θάρρος τα παιδιά μας να μιλούν, να εκπαιδεύουν και να εκπαιδεύονται. Αγρίεψαν οι καιροί και μαζί τους αγρίεψαν και τα παιδιά. Η βία στα σχολεία δυστυχώς αυξάνεται και μαζί της αυξάνεται η ανησυχία γονιών και μαθητών

Στη χώρα μας το φαινόμενο της σχολικής βίας αναζωπυρώνεται όταν λαμβάνουν χώρα τραγικές υποθέσεις όπως ο θάνατος του δεκαεξάχρονου μαθητή Παναγιώτη Στεφανή.  Πρόκειται για ένα επίκαιρο πλέον φαινόμενο και οφείλουμε ο καθένας μας να κάνει το καθήκον του για να δημιουργήσουμε ένα καλύτεροκόσμο απέναντι στα παιδιά. Σκοπός μας είναι να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την ενσυναίσθηση μέσο της τέχνης για να ενισχύσουμε τον αντιεκφοβισμο διδάσκοντας στα παιδιά να μπαίνουν στην θέση του αλλού, να συναισθάνονται όπως αυτά γιατίμόνοέτσι θα μάθουν να αγαπούν και να αγαπιούνται. Αν καταφέρουμε να αφυπνίσουμε την συνείδηση των παιδιώντότεαυτόματα το φαινόμενο του εκφοβισμού θα μειωθεί. Το θέμα του σχολικού εκφοβισμού πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείοπαιδείας. Η τέχνη λέει αυτά που δεν μπορούμε να εκφράσουμε με λογία. Λέει όσα δεν μπορεί να πει η ψυχή μας. Τα παιδιά μέσω της τέχνης αποβάλλουν τις σκοτούρες τους, και η θλίψη τους μεταφέρεται σε χαρά. Η τέχνη μπορεί να μας θεραπεύσει, να μας εμπνεύσει και να μεταβάλει την χημεία του εγκέφαλου μας.

Ο σκοπός μέσα από την τέχνη είναι να καλλιεργήσουμε την ευαισθησία των παιδιών και να ενισχύσουμε τον αντι-εκφοβισμομέσα στο σχολείο και την κοινωνία.Αν καταφέρουμε να αφυπνίσουμε την συνείδηση των παιδιών τότε αυτό μα τα συμβάλουμε στην μείωση του σχολικού εκφοβισμού. Η τέχνη αποτελεί βάλσαμο στην ψυχή του ανθρώπου, είναι πράγματι μια ανάγκη της ψυχής να εκφραστεί και ειδικότερα αυτή την εποχή που τα προγράμματα όλων μας είναι βεβαρημένα. Η τέχνη είναι ένα μέσω επικοινωνίας όπου μπορούμε να αποτυπώσουμε την ανάγκη της ψυχής και την επικοινωνία με τους άλλους.

Φανταστείτε το πως θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα πιο ειρηνικό και ζωηρό κόσμο όπου οι επιστήμονες, οι πολιτικοί και οι ειδικοί του πνεύματος θα περιστρέφονταν όλοι γύρω από την τέχνη, ποσό διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος;

Send this to a friend