Σταθμούς εγγραφής δοτών μυελού των οστών σε πανεπιστήμια και αρτοποιεία από το Καραϊσκάκειο
Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, σε συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα, εγκαινιάζει σταθμούς εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών, με προσωπική λήψη δείγματος, σε 9 σημεία παγκύπρια, για την ευαισθητοποίηση νέων για το θέμα. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Ελληνική Τράπεζα, έγινε παρουσίαση των νέων σταθμών.
Η υπεύθυνη αρχείου του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, Μαρία Κουμουλή ανέφερε ότι με το σλόγκαν «Δώσε μια στιγμή, σώσε μια ζωή» ο στόχος είναι να εμπλουτιστεί το αρχείο με την εγγραφή νέων εθελοντών δοτών, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων των αρχείων διεθνώς είναι η ευαισθητοποίηση των νέων. Μέσω αυτής της καμπάνιας, το Ίδρυμα ελπίζει να ανατρέψει τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
Η κ. Κουμουλή, ανέφερε ότι οι σταθμοί τοποθετήθηκαν σε 4 πανεπιστήμια στη Λευκωσία (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Φρέντερικ), ένας στο ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό και ένας στο Νεάπολις στην Πάφο. Επίσης, δύο σταθμοί τοποθετήθηκαν στα αρτοποιεία Θυμωνιά στο Πέρα-Χωριό Νήσου και στη Δερύνεια, για να καλυφθούν όλες οι επαρχίες.
Οι δότες πρέπει να είναι υγιείς και ηλικίας 18 με 45 ετών. Για την προσωπική λήψη δείγματος, τα άτομα που εξυπηρετούνται από τους νέους σταθμούς, πρέπει να επισκεφτούν πρώτα την ιστοσελίδα www.kfnewdonor.org.cy για να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην εγγραφή νέου δότη. Στη συνέχεια, ακολουθώντας τις οδηγίες σχετικού βίντεο, παίρνουν από τη θυρίδα του σταθμού φάκελο που περιέχει δύο μπατονέτες. Παίρνουν στοματικό επίχρισμα από το εσωτερικό του μάγουλου, χρησιμοποιώντας μία μπατονέτα για κάθε μάγουλο. Στη συνέχεια τοποθετούν τις μπατονέτες εκ νέου στον φάκελο, και με το στυλό που περιέχει ο φάκελος γράφουν στο εξωτερικό το όνομα, την ταυτότητα και το τηλέφωνό τους, για να μπορούν να ταυτοποιηθούν τα δείγματα. Στο τέλος, βάζουν τον κλειστό φάκελο στη σχισμή και αυτά συλλέγονται ανά τακτά διαστήματα από το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα.
Ο Δρ Παύλος Κωστέας, Γενικός Διευθυντής του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, σε ομιλία του ανέφερε ότι το κυπριακό αρχείο δοτών μυελού των οστών του Καραϊσκάκειου είναι το πρώτο παγκοσμίως σε αναλογία πληθυσμού, προσφέροντας μοσχεύματα σε περισσότερους από 650 ασθενείς σε πέρα από 30 χώρες παγκοσμίως.
Μέχρι σήμερα έχει εξυπηρετήσει πάνω από 30.000 ασθενείς χωρίς χρέωση και διεξήγαγε δεκάδες χιλιάδες εξειδικευμένες εξετάσεις, καθώς είναι εξειδικευμένο στους τομείς της αιματογκολογίας, της ογκολογίας, της παιδογκολογίας, στη γενετική του καρκίνου και στη διερεύνηση άλλων σπάνιων γενετικών νοσημάτων, πρόσθεσε.
Η Ελληνική Τράπεζα ξεκίνησε πέρσι συμμαχία με το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα. Στο πλαίσιο της συμμαχίας η Τράπεζα χορήγησε την τελετή βράβευσης των δοτών μοσχεύματος των τελευταίων δύο ετών, χορήγησε τον μήνα λευχαιμίας και διοργάνωσε δειγματοληψία από το προσωπικό της, όπως ανέφερε ο Ανώτερος Διευθυντής Τραπεζικής της Ελληνικής, Φοίβος Στασόπουλος και πρόσθεσε ότι «η προσφορά είναι μέρος της κουλτούρας μας».
«Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία και είμαστε περήφανοι που μας δίνεται η ευκαιρία να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι για έναν κόσμο χωρίς λευχαιμία», δήλωσε ο Δρ Ευρυπίδης Πολυκάρπου, Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας.