Πότε βλέπουν οι ειδικοί να χαλαρώνει τα μέτρα η Κύπρος (ΒΙΝΤΕΟ)
Προβληματισμένοι είναι οι ειδικοί για την κατάσταση με την πανδημία στην Κύπρο. Από τη μια στα θετικά μπορεί να καταγραφεί το γεγονός ότι οι νοσηλείες, χθες για πρώτη φορά μετά από καιρό, κατέγραψαν σημαντική μείωση και έπεσαν κάτω από διακόσιες, από την άλλη όμως τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν σταθερά αυξημένα, στις 2500 με 3000.
«Προς το παρόν δεν κάνουμε αυτό που κάνουν οι άλλες χώρες, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε, είμαστε αρκετά προσεκτικοί και αυτό έχει σχέση με τις νοσηλείες, παρόλο που χθες βράδυ είδα με ικανοποίηση ότι μετά από πάρα πολύ καιρό έχουν πέσει έστω και οριακά κάτω από 200. Αυτό είναι σημαντικό να το δούμε να πέφτει κι άλλο και αν τα πράγματα προχωρούν έτσι θα πρέπει και εμείς να σκεφτούμε ότι πλέον, εφόσον οι νοσηλείες και ιδιαίτερα οι βαριές νοσηλείες είναι αρκετά μειωμένες και δεν αποτελούν πρόβλημα στο να έχουμε θανάτους…γιατί αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε να έχουμε ένα σημαντικό αριθμό θανάτων…» ανέφερε ο Επιδημιολόγος Μιχάλης Βωνιάτης μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα και ερωτηθείς για τις τολμηρές χαλαρώσεις που πήραν άλλες χώρες.
Αναφερόμενος στη Μεγάλη Βρετανία που έχει χαλαρώσει πλήρως τα περιοριστικά μέτρα, ο Δρ Βωνιάτης υπενθύμισε ότι ήταν μια από τις πρώτες χώρες που είχε επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον, τονίζοντας πως η δική μας χώρα, είναι περίπου τρεις εβδομάδες πίσω…
«Αυτό που βλέπουμε ότι η Βρετανία είναι χαλαρή εντελώς και στην ουσία όμως, βλέπεται ότι υπάρχει μια σημαντική μείωση των κρουσμάτων κατά 40% και θα ήθελα εδώ να κάνω μια διευκρίνιση. Εμείς σε σχέση με τη Βρετανία σε σχέση με την πανδημία μπορεί να είμαστε πίσω 2-3 εβδομάδες συγκριτικά. Καθώς στη Μεγάλη Βρετανία επικράτησε από τις πρώτες χώρες η Όμικρον, επομένως για αυτό υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση και στην Κύπρο. Και λέω ότι αν συνεχίσουμε να δούμε μείωση στο δίκτυ νοσηλειών τότε πιστεύω ότι σύντομα θα παρθεί και εδώ η απόφαση, ότι η πανδημία τέλος» τόνισε ο Δρ. Βωνιάτης.
Ο Επιδημιολόγος μίλησε επίσης για τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Κύπρος με τους εμβολιασμούς έναντι της Covid-19 αλλά εξέφρασε τον προβληματισμό του για τους ανεμβολίαστους υπερήλικες που έχουν νοσήσει βαριά…
«Οι νοσηλείες που έχουμε, οι βαριές, είναι σε υπερήλικες από ότι μας πληροφορεί ο ΟΚΥπΥ, αφορούν άτομα άνω των 80 σχεδόν και άτομα που είναι ανεμβολίαστα. Όχι κατά ανάγκη από τις κλειστές δομές, οι περισσότεροι είναι από την κοινωνία, τα σπίτια τους. Σίγουρα έχουμε κάνει μεγάλα βήματα όσο αφορά τους εμβολιασμούς. Πρέπει να συνεχίσουμε κι άλλους εμβολιασμούς γιατί αυτό μας έφερε σε αυτό που βλέπουμε σήμερα, ούτε αυτό που κάνουμε σήμερα δεν θα μπορούσαμε να το έχουμε κάνει με 2500-3000 κρούσματα ημερησίως, εάν δεν είχαμε ψηλή εμβολιαστική κάλυψη, η οποία πρόλαβε οποιεσδήποτε πολλαπλάσιες βαριές νοσήσεις» είπε τέλος ο Επιδημιολόγος.
Πηγή: alphanews